Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1624 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Zdrowe jedzenie – jak się odżywiać, by unikać chorób
Coraz częściej chcemy wybierać produkty, które będą wspierać dobrą kondycję organizmu. Tymczasem jedzenie uważane za zdrowe nie zawsze takie jest, a podczas...
Objawy długiego COVID-19 u dzieci i nastolatków
Długi covid to infekcja koronawirusem, której objawy trwają dłużej niż cztery tygodnie, a nierzadko przez wiele miesięcy. Problem dotyczy również najmłodszych –...
Południowoafrykański SARS-CoV-2 – groźniejszy niż wariant brytyjski
Koronawirus, który wywołał pandemię, jest już w odwrocie. Jego miejsce zajmują całkiem nowe warianty SARS-CoV-2, które z powodu licznych mutacji stają się coraz...
Te dobrze znane leki mogą pomóc w leczeniu COVID-19! 10 produktów, które są badane
Wyścig w opracowaniu leków na COVID-19 nie zwalnia tempa, a naukowcy sprawdzają nie tylko skuteczność eksperymentalnych terapii. Badania dotyczą również...
Leki na nadciśnienie a koronawirus
Nadciśnienie to czynnik prowadzący do powikłań wielu chorób, w tym również COVID-19. Okazuje się jednak, że również niedociśnienie tętnicze wywołane...
Rehabilitacja po COVID-19 – przy jakich problemach pomaga fizjoterapia?
Powrót do zdrowia po infekcji koronawirusem to nierzadko proces, który trwa wiele miesięcy. Wielu ozdrowieńców wymaga wtedy rehabilitacji, nie zawsze jednak...
Syndemia – czas zwiększonej śmiertelności COVID-19 przy chorobach współistniejących
Nie bez powodu apeluje się do seniorów, by chronili się przed COVID-19, pozostając w domach. To właśnie oni mają najwięcej schorzeń, które pogarszają przebieg...
Ból głowy przy COVID-19 – objaw lżejszej infekcji?
Czy po objawach można rozpoznać mniejsze ryzyko powikłań COVID-19? Wygląda na to, że tak! Naukowcom udało się ustalić, że wskaźnikiem takim może być ból głowy,...
Jak rozpoznać objawy astmy oskrzelowej i jak ją leczyć
Astma oskrzelowa jest zapalną chorobą dróg oddechowych i bezpośrednio związana z nadaktywnością oskrzeli. Charakterystyczne objawy astmy oskrzelowej to:...
Te objawy wskazują na długi COVID-19! 10 oznak wciąż trwającej infekcji
Nie każdy, kto zachoruje na COVID-19, wraca do zdrowia w standardowym czasie 2-6 tygodni. Część osób walczy z infekcją miesiącami, a dolegliwości nie ustępują....