Agata Siemiaszko
481 materiałów
Jak wzmocnić pracę serca? Stosowanie diety DASH może wzmocnić układ krążenia i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Po jakie produkty sięgać?
Dieta DASH zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób dbających o swój stan zdrowia. Dodatkowo taki sposób żywienia wspiera leczenie nadciśnienia...
Po czym poznać, że trzustka choruje? Te objawy mogą oznaczać cukrzycę, ostre zapalenie lub raka trzustki. Co powinno zaniepokoić?
Schorzenia trzustki w wielu przypadkach przebiegają bezobjawowo, a pierwsze wyraźne symptomy pojawiają się dopiero w momencie zaawansowania choroby. Do...
Bóle kostno-stawowe u dorosłych i spowolnienie wzrostu u dzieci? To może być objaw niedoboru manganu. Sprawdź, co powinno zaniepokoić
Mangan to jeden z pierwiastków śladowych, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Odpowiada za regulację budowy kości, metabolizm cholesterolu i krwinek...
Rak jelita grubego a dieta roślinna. Spożywanie produktów pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza u mężczyzn
Rak jelita grubego to podstępna choroba, na którą co roku zapada ok. 18 tys. Polaków, a każdego dnia 33 osoby umierają wskutek rozrostu komórek nowotworowych w...
Astma a zawał serca i udar mózgu. Przewlekła astma może zwiększać odkładanie się płytki miażdżycowej i powodować choroby układu krążenia
Na astmę oskrzelową w Polsce obecnie choruje blisko 2 mln osób – informuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Choroba ta znacząco upośledza normalne funkcjonowanie, a...
Prezbiopia, czyli starczowzroczność. Poznaj przyczyny i objawy pogorszenia wzroku wraz z wiekiem. Czy starczowzroczność można leczyć?
Starczowzroczność, inaczej prezbiopia to naturalny proces starzenia się soczewki, przez co dochodzi do niewyraźnego widzenia przedmiotów z bliska. Pacjenci...
Po czym poznać, że oczy chorują? Objawy, które mogą oznaczać początki jaskry, zaćmy lub starczowzroczności. Na co zwrócić zwrócić uwagę?
Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, dzięki któremu postrzegamy otaczający nas świat, jesteśmy w stanie iść prosto i zachować równowagę, a także w pewnym...
Kto nie powinien jeść awokado? Ten owoc to źródło omega-3, które wspierają zdrowie serca, jednak nie każdy może bezpiecznie go spożywać
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu,...
Cukrzyca typu 2 to nie wyrok. Sprawdź, jakie produkty mogą zwiększać poziom cukru we krwi i prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi....
Cukrzyca może powodować liczne powikłania. Ciągle utrzymujący się wysoki cukier we krwi zwiększa ryzyko infekcji, zawału serca i udaru mózgu
W Polsce na cukrzycę obecnie chorują prawie 3 miliony osób, z czego 90 proc. przypadków dotyczy cukrzycy typu 2 – podaje Ministerstwo Zdrowia. Szacuje się, że...















