Spis treści
Zobacz: Zobacz: pyszne przekąski, które potencjalnie mogą przedłużyć twoje życie
Czy przekąski są zdrowe? Wady i zalety przekąsek
Na temat podjadania jest wiele opinii. Ma ono i zwolenników, jak i przeciwników. Niektóre przekąski cieszą się dobrą opinią, inne z kolei są owiane złą sławą. W końcu większość z nas lubi coś chrupać, oglądając serial czy film albo podczas spotkania z przyjaciółmi. Czy podjadanie ma jakieś korzyści dla naszego zdrowia?
Naukowcy podjęli się tego tematu i próbowali sprawdzić, czy przekąski mają pozytywny lub negatywny wpływ na zdrowie. Wyniki nie są co prawda jednoznaczne, ale może to wynikać z braku wspólnej naukowej definicji tego, czym jest przekąska.
Zobacz: Tak przestałam jeść chipsy i fast food. Moja metoda działa
Różne światowe organizacji zdrowia publicznego zalecają ograniczenie przekąsek, które nie są bogate w wartości odżywcze, ale są bogate w tłuszcze nasycone, cukier i sód. Jak stwierdzają, przekąski dostarczają co najmniej 10 proc. dziennej porcji kalorii, z częstotliwością spożywania około dwóch przekąsek w ciągu dnia. Wśród polecanych przekąsek, które zawierają składniki odżywcze, są m.in. surowe warzywa, świeże owoce, orzechy czy jogurt naturalny.
Korzyści, jakie daje jedzenie przekąsek:
- zastrzyk energii podczas kilkugodzinnej przerwy między posiłkami i spadku poziomu glukozy we krwi,
- pomoc w ograniczenie apetytu, zapobiegając przejadaniu się podczas następnego posiłku,
- zapewnienie dodatkowych składników odżywczych (przy wyborze niektórych przekąsek, takich jak świeże owoce lub orzechy),
- pomoc w utrzymaniu odpowiedniego sposobu odżywiania (m.in. w przypadku, gdy ktoś ma słaby apetyt, ale nie może jeść pełnych posiłków, np. z powodu choroby).
Przekąski między posiłkami mogą jednak mieć też negatywny wpływ na zdrowie.
Potencjalne wady sięgania po przekąski to m.in.:
- przyrost masy ciała (jeśli porcje lub częstotliwość podjadania są zbyt duże),
- pomijanie posiłków i ryzyko utraty ważnych składników odżywczych,
- zmiana nawyków żywieniowych i sięganie po wysokoprzetworzoną żywność.
To podjadają długowieczni. 6 przekąsek, po które warto sięgać w ciągu dnia
Dieta stulatków z niebieskich stref, czyli pięciu miejsc na świecie (Włochy, Grecja, Kostaryka, Japonia i Kalifornia), gdzie mieszkańcy najczęściej dożywają 100 lat, opiera się głównie na produktach roślinnych – stanowią one około 95 proc. warzyw, owoców, zbóż i roślin strączkowych. Nie jedzą dużo mięsa, nabiału, słodkich pokarmów lub napojów, a także przetworzonej żywności. Jedzenie to jeden z czynników, przez które słynni stulatkowie żyją tak długo i zdrowo.
Zobacz, jakie przekąski jedzą długowieczni mieszkańcy niebieskich stref:
Źródła:
- Food Guidelines Blue Zones
- The Science of Snacking Harvard T.H. Chan School of Public Health