Spis treści
Czy chwasty są jadalne? Te dzikie rośliny możesz jeść jak warzywo
Wiele dziko rosnących roślin uważanych za chwasty nadaje się do jedzenia i ma bogate właściwości odżywcze oraz dobroczynne działanie na zdrowie. Najczęściej spożywa się jak zielone warzywa liściaste.
![Matka z nastoletnią córką zbierają młode rośliny w ogrodzie](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/2a/57/66056f0c1639c_p.jpg?1711636472)
Jadalne gatunki dzikiej zieleniny można wykorzystać na surowo lub po delikatnej obróbce termicznej. Wiosną zbiera się przy tym z części roślin takie, jak:
- młode listki,
- pączki liści,
- szczyty młodych roślin,
- pędy,
- kiełki,
- pąki kwiatowe i kwiaty.
Zobacz w naszej galerii, które wiosenne zioła można zbierać i jeść z korzyścią dla zdrowia.
Na wiosnę listki roślin są delikatne i niezdrewniałe, a dzięki temu przyjemne w jedzeniu i łatwostrawne. Dostarczają liczne deficytowe składniki w większych ilościach niż warzywa handlowe, szczególnie importowane i trzymane w chłodniach czy nowalijki.
Dzikie zielsko to właśnie to, co jadły nasze prababcie, a nawet babcie, gdy nie było suplementów diety. Czas wrócić do chwast-foodu, by uzupełnić wiosenne braki witamin.
Sprawdź: „Francuska kapusta” to lecznicze zioło. Wspomaga m.in. wątrobę i leczenie skóry
Czym jest chwast?
Chwasty to rośliny niepożądane w uprawach, czyli na polach i plantacjach, które obniżają plon roślin użytkowych, a także panoszą się ogrodach, na trawnikach czy obszarach ruderalnych. Konkurują wtedy z innymi roślinami sadzonymi celowo, zabierając przestrzeń, składniki z gleby, wodę i światło, utrudniają także ich zbiór.
Są też chwasty leśne, które zwalcza się w szkółkach drzew. Gdy jednak rosną w starszym lesie, stanowią ważną część ekosystemu, pokarm dla zwierząt i ludzi, a także źródło substancji leczniczych. To właśnie w lesie znajdziemy najcenniejsze rośliny, bo najmniej zanieczyszczone. Warto jednak upewnić się, że las, pole czy ogród, w którym zbieramy jadalne chwasty, jest położony z dala od zanieczyszczeń.
Czy chwasty są zdrowe?
Jadalne chwasty warto spożywać jako zdrowy element posiłków i stosować jako naturalny lek. Niechciane dzikie gatunki roślin często okazują się niezwykle wartościowe pod względem działania na organizm.
Wiele z nich to lecznicze zioła, stosowane i cenione w fitoterapii. Taki surowiec zbierany jest jednak w pełni sezonu, gdy roślina zawiera najwięcej korzystnych związków. Natomiast wiosną sięgamy po młode listki i pędy tych roślin jak po sałatę czy szpinak, by zwiększyć wartość odżywczą diety. O tej porze w jadłospisie jest najmniej warzyw, mamy też niedobory dostarczanych przez nie składników po zimie. Ważne jednak, aby sięgać po różne rośliny i nie jeść żadnej w nadmiarze.
Zbieranie jadalnych chwastów i włączanie ich do potraw, m.in. sałatek, past kanapkowych, sosów ziołowych czy serwowanie po ugotowaniu jak jarzynkę to doskonały sposób na zapewniamy sobie pokaźne dawki witaminy C, składników mineralnych, aktywnych enzymów i antyoksydantów. Są wśród nich chlorofile, glikozydy, flawonoidy, alkaloidy czy związki śluzowe, które mają właściwości przeciwzapalne i ochronne dla tkanek organizmu.
Sprawdź: To najbardziej popularny chwast w kuchni. Zobacz przepisy z pokrzywą
Pamiętaj, żeby zweryfikować, co zbierasz do jedzenia, bo wiele korzystnych gatunków ma swoje toksyczne „odpowiedniki”, które mogą wyglądać podobnie zwłaszcza w początkowych stadiach rozwoju rośliny. Dlatego przyjrzyj się zdjęciom dzikich warzyw w galerii, a w razie wątpliwości poszukaj więcej zdjęć na podstawie podanej nazwy łacińskiej.
- Lecznicze chwasty w farmakopei Podkarpackie Wiadomości Rolnicze
- Chwasty – niedoceniany skarb natury Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?