Spis treści
Jak wygląda wrotycz?
Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare L.) to bylina, czyli roślina wieloletnia, z rodziny astrowatych występująca na obszarze całej Europy oraz na terenie Azji, w miejscach gdzie panuje klimat umiarkowany. Roślina osiąga do 1,5 metra wysokości, ma duże, pierzastosieczne liście oraz baldachokształtny kwiatostan, który tworzą spłaszczone koszyczki wypełnione pomarańczowożółtymi kwiatami. Jego owoce to pięciożeberkowa niełupka przypominająca owoce słonecznika. Wrotycz ma silny, charakterystyczny, kamforowy zapach, który odstrasza nie tylko ludzi, ale i owady takie jak komary czy mrówki. Jest on wyczuwalny również w smaku, który dodatkowo jest gorzki.
To niepozorne i pospolite ziele bardzo szybko się rozrasta. Ponieważ nie ma żadnych wymagań co do gleby czy oświetlenia rośnie praktycznie wszędzie, nie tylko na łąkach i polach, ale też w nietypowych miejscach takich jak place budowy, przydrożne rowy czy usypiska. Kwitnie od lipca do września. W tym czasie oraz jeszcze przed kwitnieniem zbiera się ziele, kwiat i liście wrotyczu jako surowiec do nalewek, naparów czy płukanek. Później natomiast zbierane są owoce, które wykorzystuje się w ten sam sposób, co ziele.
Właściwości lecznicze wrotyczu
Kwiaty, ziele i liść wrotyczu zawierają olejek eteryczny (1,5-2 proc.), w którego skład wchodzi tujon, izotujon, kamfora, borneol oraz gorzki lakton – tanacetyna, a także flawonoidy takie jak jaceidyna, kwercetyna, apigenina, diosmina. Flawonoidy mają właściwości przeciwalergiczne, hamujące działanie histaminy, działają też przeciwzapalnie oraz tonizująco na naczynia krwionośne.