Spis treści
Winogrona są owocami roślin zaliczanych do rodziny winoroślowatych. Obecnie uprawia się je w wielu regionach świata, przede wszystkim w krajach Basenu Morza Śródziemnego. Popularne są w Grecji, Włoszech, Chorwacji, skąd pochodzi wyśmienite wino, wytwarzane z przepysznych winogron. Owoce winorośli mogą być spożywane na surowo, świetnie komponując się z innymi owocami w owocowej sałatce, ale równie dobrze pasują do wina i serów długo dojrzewających i pleśniowych. Popularnymi przetworami uzyskiwanymi z winogron są:
- suszone owoce (rodzynki),
- wino,
- sok z winogron,
- wyciąg
- olej z pestek winogron,
- ocet winogronowy.
Winogrona czerwone, białe i bezpestkowe
Winogrona występują w kilkuset różnych odmianach rosnących na całym świecie. Pnącza winogron mają odmienne wymagania odnośnie jakości gleby i temperatury otoczenia, stąd różnorodność dostępnych odmian. Konsumenci finalnie zwracają uwagę przede wszystkim na kolor owoców, sugerując się nim w czasie zakupów. Wyróżnić można odmiany jasne (winogrono białe, zielone), oraz ciemne (winogrono czerwone, fioletowe), a owoce przyjmują różnorodne odcienie: od jasnozielonej, przez żółtawą, różową, aż po ciemnoczerwoną, fioletową i niemal czarną. Barwa skórki, bo miąższ jest przeważnie jasny, wskazuje na zawartość konkretnych składników, a te zapewniała odmienne właściwości konkretnych odmian.
Na rynku dostępne są drobniejsze niż tradycyjne, winogrona bezpestkowe. Ich pochodzenie często błędnie wiązane jest z żywnością genetycznie modyfikowaną (GMO). Tymczasem są to po prostu hybrydy, czyli odmiany heterozyjne, powstałe ze skrzyżowania dwóch wariantów winogrona. Niektóre winogrona bezpestkowe powstają w wyniku naturalnych mutacji, czasem owoce pozbawione nasion powstają na skutek powstrzymanego zapylenia kwiatów.
Winogrona – kcal, witaminy, składniki mineralne i wartości odżywcze
Winogrona kalorie dostarczają w dosyć solidnej dawce, można je określić owocem wysokokalorycznym. W 100 gramach jasnych odmian znajduje się 69 kcal, a w takiej samej ilości odmiany ciemnej jest ich 67 kcal. Zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych wynosi 17,4 g, a ilość błonnika jest niska, gdyż na poziomie zaledwie 1 g na 100 gramów. Winogrona, podobnie jak wszystkie owoce są niskobiałkowe ((0,72 g białka). Dostarczają (w 100 g):
- 66 IU witaminy A,
- 5,4 mg witaminy C,
- 5,4 mcg witaminy K,
- niewielkie ilości witamin z grupy B
- 191 mg potasu,
- 20 mg fosforu,
- 0,36 mg żelaza,
- bardzo małe ilości wapnia, magnezu, miedzi i cynku, oraz chloru i boru.
W winogronach czerwonych, a zwłaszcza w prawie czarnych ukrywa się najwięcej związków flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym. Resweratrol i procyjanidyny zlokalizowane są w skórkach oraz pestkach owoców. Działają antynowotworowo oraz wspierają pracę mięśnia sercowego. W pestkach winogron znajdziemy poza tym gorzkie w smaku taniny korzystnie działające na układ krwionośny.
Właściwości zdrowotne winogrona
Winogrona mają działanie antynowotworowe. Swoją moc zawdzięczają, wspomnianym powyżej, antyoksydacyjnym flawonoidom, znajdującym się przede wszystkim w skórkach i pestkach owoców. Najwięcej mają ich odmiany ciemne, ponieważ antocyjany to jednocześnie intensywnie fioletowo-granatowe barwniki roślinne. Flawonoidy powstrzymują działanie wolnych rodników.
Dotychczas przeprowadzone badania wykazały, że wyciąg z pestek winogron niszczy komórki nowotworowe związane z rakiem skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka oraz prostaty. Naukowcy z Uniwersytetu w Kentucky przeprowadzili również badania wskazujące na pozytywny udział winogron w walce z białaczką. Nie oznacza to, rzecz jasna, iż jedząc winogrona, można pokonać chorobę, jednak dieta uzupełniona o te owoce może stanowić ważne działanie wspierające leczenie i profilaktykę.
Flawonoidy, w szczególności procyjanidyny, są również odpowiedzialne za wspieranie pracy układu sercowo-naczyniowego. Wpływają na wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, jednocześnie hamując utlenianie tego "złego", LDL. Wolne rodniki powodując zmiany w lipoproteinach LDL przyczynia się do zwiększenia ich odkładania w ścianach naczyń krwionośnych, promując tworzenia się blaszki miażdżycowej.
Jak rozpoznać „zatkane” tętnice? Nie przegap pierwszych obja...
Wyniki badań potwierdzają również korzystny wpływ winogron w profilaktyce zespołu metabolicznego i cukrzycy. Badacze z Uniwersytetu Michigan przeprowadzili cykl eksperymentów na szczurach, wykazując, że spożywanie winogron (nawet w diecie wysokotłuszczowej) zmniejsza stan zapalny w całym organizmie, w szczególności zaś w tkance tłuszczowej. Osoby z cukrzycą, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów prostych w winogronach i soku winogronowym powinny unikać dużych porcji tych produktów, a postawić na niewielki dodatek do posiłku (np. 50 g).
Cennym składnikiem winogron jest resweratrol. Obecny jest w skórce owoców, szczególnie ciemnych. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne. Udowodniono, że resweratrol podawany w wysokich dawkach (niemożliwych do dostarczenia z konwencjonalną dietą) hamuje namnażanie komórek nowotworowych. Co ciekawe, naukowcy z Michigan wykazali, że właśnie ten składnik wspomaga redukcję masy ciała i przyspiesza rozpad tkanki tłuszczowej, oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Oczywiście, włączając winogrona do diety odchudzającej, należy wziąć pod uwagę ich kaloryczność oraz procentową zawartość cukru. Niestety w badaniach zostały testowane wyłącznie bardzo duże dawki tego związku, które nie są realne do dostarczenia w ramach standardowej diety.
Winogrona są także cennym składnikiem diety człowieka ze względu na melaninę. To pigment determinujący kolor włosów, oczu i skóry, pełniący również funkcje ochronne skóry przed promieniowaniem słonecznym. Prawidłowa synteza tego składnika jest możliwa przy udziale takich substancji, jak: karoten oraz witaminy A, E oraz C, których dobrym źródłem są winogrona.
Owoce nie są jednak jedyną częścią rośliny wartą uwagi. Liście winogron właściwości lecznicze przejawiają również bardzo szerokie. W świeżej postaci są świetnym okładem przeciwzapalnym i przyśpieszającym gojenie ran. Pełnią funkcję przeciwzakrzepową. Napar sporządzony z suszu ma działanie ściągające, regenerujące, oczyszczające i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na jelita. Stosować go można także w kosmetyce: jako tonik do przemywania skóry, płukankę łagodzącą stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz płukankę do włosów. Liście winogron mogą być używane w wersji suszonej, świeżej lub kiszonej.
Przeciwwskazania do spożywania winogron
Winogrona są owocami wysokokalorycznymi co powoduje, że mimo dobroczynnego wpływu na organizm człowieka, należy zachować umiar w ich spożyciu. Łatwa do skonsumowania na raz kiść winogron kalorie dostarcza na bardzo wysokim poziomie. Małej wielkości kiść mieszcząca się na dłoni waży ok. 150 g i dostarcza ok. 100 kcal, 25 g cukrów prostych, czyli 5 kostek cukru.
Dodatkową trudność stanowi fakt, że cukry proste (głównie glukoza i fruktoza), które są łatwo przyswajalne, mogą stanowić od 12 do 25 proc. składu owocu. Mimo średniego indeksu glikemicznego (IG = 45) osoby na diecie cukrzycowej, z insulinoopornością powinny uważać. Ładunek glikemiczny 150 g winogron wynosi 11, czyli jest średni (10-20 ŁG), a 300 g winogron już wysoki (>20), gdyż wynosi 22.
Duże jednorazowe dawki węglowodanów prostych nie są wskazane, dlatego za dobrą ilościowo porcję można uznać 150 g owoców, czyli ok. 1 szklankę.
Zgodnie w literaturą naukową, winogrona zaliczane są do owoców najsilniej pochłaniających pestycydy. Przeprowadzone testy wskazały, że dostępne na rynku odmiany, o ile nie pochodzą z upraw ekologicznych, mogą zawierać ponad 10 różnych pestycydów w dawce przekraczającej normę. Lepiej zatem wybierać owoce z produkcji organicznych, za które niestety zapłacimy więcej.
Olej z pestek winogron, ekstrakt i inne przetwory winogronowe
Olej z pestek winogron ma neutralny smak, który nie dominuje w potrawie. Nie nadaje się jednak do smażenia ze względu na niski punkt dymienia. Olej z pestek winogron właściwości zachowuje dodawany do dań po obróbce termicznej lub do dań na zimno. Najlepszy jest olej nierafinowany, czyli nieoczyszczony. Jego skład to w ponad 90 procentach nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), między innymi: kwas linolowy, oleinowy, a w niewielkich ilościach występują kwasy tłuszczowe nasycone – palmitynowy oraz stearynowy. W tłuszczu z pestek winogron występują flawonoidy i polifenole.
Ze względu na niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 nie należy opierać swojej diety o olej z pestek winogron.
Olej z pestek winogron jest właściwie bezzapachowy. W kosmetyce wykorzystywany jest w celach nawilżenia skóry, choć sam nie ma właściwości nawilżających, nakładany na skórę jako kolejna warstwa po balsamie, o takim działaniu, zapobiega utracie wody z naskórka. Nie podrażnia nawet bardzo wrażliwej skóry, ale może zapychać skórę z tendencja do zaskórników. Działa łagodząco w przypadku łupieżu i łuszczycy. W medycynie ludowej wykorzystywano go do przyśpieszenia gojenia skaleczeń, ran i wybielania blizn.
Osoby gotujące znają doskonale ocet winny – produkt powstający wskutek fermentacji winogron. Stosowany w niewielkich ilościach wspomaga pracę wątroby, oczyszcza i wspiera metabolizm tłuszczów oraz węglowodanów. Zawiera także pewną ilość potasu. Nie należy jednak go nadużywać: takie działanie może skutkować problemami ze strony układu pokarmowego. Uważać na niego powinny osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym, zgagą i nadkwaśnością żołądka.
Warty uwagi jest również ekstrakt z pestek winogron, który kupić można w sklepach zielarskich lub stoiskach z suplementami i odżywkami dla sportowców. OPC z pestek winogron, czyli oligomeryczne proantocyjanidyny, są silnie działającymi związkami roślinnymi, wykazującymi działanie antynowotworowe i antyhistaminowe (przeciwalergiczne). Usprawniają krążenie krwi i wspomagają utrzymanie szczupłej sylwetki. Ekstrakt z pestek winogron przydatny jest w procesie detoksykacji wątroby, wspierając usuwanie szkodliwych cząsteczek estrogenowych i substancji toksycznych.
Domowym sposobem przygotować można z kolei sok z winogron lub kompot z winogron. To bardzo słodkie napoje, do których nie trzeba dodawać nawet małych porcji cukru. Mają one silne działanie przeciwbakteryjne. W badaniach klinicznych potwierdzono również ich aktywność przeciwgrzybiczą w przypadku Candida Albicans. Ze względu na wysoką zawartość pektyn winogrona nadają się również do przyrządzania domowych dżemów i konfitur.
Bądź zawsze w formie
kup teraz

Gimborn - przysmak dla gryzoni - 3 x 50 g
Nager-Malt wspomaga dzięki naturalnie czystemu, sp…
kup teraz

MedicaLine, Beta Glukan Yestimun 500 mg, 100 kapsułek
MedicaLine, Beta Glukan Yestimun 500 mg, 100 kapsu…
kup teraz

SILVER 100% Kwas Alfaliponowy R-ALA 150mg, 120kaps. MyVita
SILVER 100% Kwas Alfaliponowy R-ALA 150mg, 120kaps…
kup teraz

Chlorella algi prasowane 1200tabl. (broken cell wall) MERIDIAN
Chlorella algi prasowane 1200tabl. (broken cell wa…
kup teraz

Singularis Superior Żelazo Kompleks, suplement diety, 90 kapsułek
Singularis Superior Żelazo Kompleks, suplement die…
kup teraz

Jarrow Formulas, Kolagen typu 2, 60 kaps.
Jarrow Formulas, Kolagen typu 2, 60 kaps.
kup teraz

Now Foods, Ashwagandha, 450 mg, 180 kapsułek
Now Foods, Ashwagandha, 450 mg, 180 kapsułek
kup teraz

Swanson, Cytrynian Magnezu w proszku, 244 g
Swanson, Cytrynian Magnezu w proszku, 244 g
kup teraz

Wish Pharmaceutical, Koenzym Q10 Forte 100 mg, 120 kapsułek
Wish Pharmaceutical, Koenzym Q10 Forte 100 mg, 120…
kup teraz

Life Extension, Astaksantyna z fosfolipidami 4 mg, 30 kapsułek
Life Extension, Astaksantyna z fosfolipidami 4 mg,…
kup teraz

Life Extension, Laktoferyna (Apolaktoferyna), 60 kapsułek
Life Extension, Laktoferyna (Apolaktoferyna), 60 k…
kup teraz

Doctor's Best, Koenzym Q10 100 mg, 120 kapsułek
Doctor's Best, Koenzym Q10 100 mg, 120 kapsułek
kup teraz

Viridian, Witamina D3 2000 IU, 60 kapsułek
Viridian, Witamina D3 2000 IU, 60 kapsułek
kup teraz

Progress Labs, Acerola naturalna witamina C w proszku, 500 g
Progress Labs, Acerola naturalna witamina C w pros…
kup teraz

Swanson, Full Spectrum Szafran, 15 mg, 60 kapsułek
Swanson, Full Spectrum Szafran, 15 mg, 60 kapsułek
kup teraz

Beaphar mleko dla małych zwierząt - 3 x 200 g
Czy to młody jeż, chomik, czy królik - zwierzęta z…
kup teraz

Swanson, Głóg Owoce, 565 mg, 250 kapsułek
Swanson, Głóg Owoce, 565 mg, 250 kapsułek
kup teraz

Swanson, Saw Palmetto, 160 mg, 60 kapsułek
Swanson, Saw Palmetto, 160 mg, 60 kapsułek
kup teraz

Solgar, Witamina B-kompleks 50, 250 kapsułek
Solgar, Witamina B-kompleks 50, 250 kapsułek
kup teraz

Solgar, Witamina C, 1000 mg, 100 kapsułek
Solgar, Witamina C, 1000 mg, 100 kapsułek
kup teraz

Suplement diety NOW FOODS Koci Pazur 500 mg, 250 kapsułek
Suplement diety NOW FOODS Koci Pazur 500 mg, 250 k…
kup teraz

Felini Complete Pełnowartościowy dodatek do pokarmu - 250 g
Koty to z natury mięsożercy, dlatego potrzebują on…
kup teraz

Bayopet Megaflex dla psów i kotów - 600 g
Specjalne substancje odżywcze są konieczne, by zao…
kup teraz

Beaphar mleko dla małych zwierząt - 200 g
Czy to młody jeż, chomik, czy królik - zwierzęta z…
kup teraz

Gimborn - przysmak dla gryzoni - 50 g
Nager-Malt wspomaga dzięki naturalnie czystemu, sp…
kup teraz

Felini Complete Pełnowartościowy dodatek do pokarmu - 2 x 250 g
Koty to z natury mięsożercy, dlatego potrzebują on…
kup teraz

SILVER 100% Kolagen Beauty 120kaps. MyVita
SILVER 100% Kolagen Beauty 120kaps. MyVita
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz