W czym pomaga tran? Jest polecany dzieciom, ciężarnym i osobom z ryzykiem wystąpienia miażdżycy, ale czy naprawdę poprawia odporność?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Tran to świetne naturalne źródło kwasów omega-3 (EPA i DHA), które wpływają na wiele obszarów naszego zdrowia. Zobacz na kolejnych slajdach, na co pomaga tran.
Tran to świetne naturalne źródło kwasów omega-3 (EPA i DHA), które wpływają na wiele obszarów naszego zdrowia. Zobacz na kolejnych slajdach, na co pomaga tran. Hendra Su / GettyImages
Tran, czyli olej pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych, to bogate źródło kwasów omega-3, a także witamin A i D. Jego regularne przyjmowanie może pomóc m.in. w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie oraz uniknięciu chorób oczu np. zespołu suchego oka. Poznaj kolejne powody, dla których warto suplementować tran.

Spis treści

W czym pomaga tran?

Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzą jedynie z pożywienia – nie są wytwarzane przez organizm. Tran zawiera ich dwa rodzaje: kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Można dostarczyć je także jedząc tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i pstrąg oraz skorupiaki np. małże, ostrygi i kraby.

Czytaj też: Tran nie jest tak zdrowy jak myślisz. Suplement zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Nie łykaj bez potrzeby

Kwasy omega-3 są mają wiele właściwości zdrowotnych i wspierają pracę licznych organów w naszym ciele. Jeśli nie masz możliwości spożywania 2 porcji tłustych ryb tygodniowo, możesz spróbować suplementacji tranem. Dodatkowo dostarczysz do organizmu witaminy A i D.

Jak przyjmować tran w kapsułkach?

Tran z dorsza jest najczęściej spotykany na rynku w formie kapsułek lub syropu. Wybierając tran, zwróć uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA – dobry suplement powinien zawierać ich co najmniej 500 mg na 1 mg tranu i zawierać dodatek witaminy E, która chroni przed utlenianiem i jełczeniem kwasów tłuszczowych omega-3.

Dowiedz się więcej: Prawie co drugi produkt z omega-3 może być zjełczały. Jak wybrać świeży produkt?

Dzienna dawna kwasów omega-3 zalecana przez National Institiutes Of Helath to 1100 mg dla kobiet i 1600 mg dla mężczyzn. Kapsułki z tranem najlepiej przyjmować podczas posiłku zawierającego tłuszcz, popijając je wodą.

Komu szkodzi tran? Potencjalne skutki uboczne przyjmowania tranu

Z przyjmowania tranu powinny zrezygnować osoby, które są uczulone na owoce morza. Chorzy przyjmujący leki na rozrzedzenie krwi, a także leki hormonalne np. pigułki antykoncepcyjne lub cierpiący na inne przewlekłe schorzenia powinni przed rozpoczęciem suplementacji, skonsultować się lekarzem prowadzącym.

Wśród potencjalnych skutków ubocznych przyjmowania tranu wymienia się:

  • nieprzyjemny posmak oraz odbijanie,
  • nieświeży oddech,
  • nudności,
  • rozstrój żołądka.

Wyższe dawki tranu dostępnego na receptę wiążą się z dodatkowym ryzykiem wystąpienia ryzyka migotania przedsionków oraz nieregularnego rytmu serca, który może prowadzić do udaru. Osoby chorujące na serce nie powinny rozpoczynać suplementacji bez rozmowy z kardiologiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fala upałów w Polsce. Będzie bardzo gorąco

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia