W czym pomaga tran? Jest polecany dzieciom, ciężarnym i osobom z ryzykiem wystąpienia miażdżycy, ale czy naprawdę poprawia odporność?

Marta Siesicka-Osiak
Tran to świetne naturalne źródło kwasów omega-3 (EPA i DHA), które wpływają na wiele obszarów naszego zdrowia. Zobacz na kolejnych slajdach, na co pomaga tran.
Tran to świetne naturalne źródło kwasów omega-3 (EPA i DHA), które wpływają na wiele obszarów naszego zdrowia. Zobacz na kolejnych slajdach, na co pomaga tran. Hendra Su / GettyImages
Tran, czyli olej pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych, to bogate źródło kwasów omega-3, a także witamin A i D. Jego regularne przyjmowanie może pomóc m.in. w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie oraz uniknięciu chorób oczu np. zespołu suchego oka. Poznaj kolejne powody, dla których warto suplementować tran.

Spis treści

W czym pomaga tran?

Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzą jedynie z pożywienia – nie są wytwarzane przez organizm. Tran zawiera ich dwa rodzaje: kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Można dostarczyć je także jedząc tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i pstrąg oraz skorupiaki np. małże, ostrygi i kraby.

Czytaj też: Tran nie jest tak zdrowy jak myślisz. Suplement zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Nie łykaj bez potrzeby

Kwasy omega-3 są mają wiele właściwości zdrowotnych i wspierają pracę licznych organów w naszym ciele. Jeśli nie masz możliwości spożywania 2 porcji tłustych ryb tygodniowo, możesz spróbować suplementacji tranem. Dodatkowo dostarczysz do organizmu witaminy A i D.

Jak przyjmować tran w kapsułkach?

Tran z dorsza jest najczęściej spotykany na rynku w formie kapsułek lub syropu. Wybierając tran, zwróć uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA – dobry suplement powinien zawierać ich co najmniej 500 mg na 1 mg tranu i zawierać dodatek witaminy E, która chroni przed utlenianiem i jełczeniem kwasów tłuszczowych omega-3.

Dowiedz się więcej: Prawie co drugi produkt z omega-3 może być zjełczały. Jak wybrać świeży produkt?

Dzienna dawna kwasów omega-3 zalecana przez National Institiutes Of Helath to 1100 mg dla kobiet i 1600 mg dla mężczyzn. Kapsułki z tranem najlepiej przyjmować podczas posiłku zawierającego tłuszcz, popijając je wodą.

Komu szkodzi tran? Potencjalne skutki uboczne przyjmowania tranu

Z przyjmowania tranu powinny zrezygnować osoby, które są uczulone na owoce morza. Chorzy przyjmujący leki na rozrzedzenie krwi, a także leki hormonalne np. pigułki antykoncepcyjne lub cierpiący na inne przewlekłe schorzenia powinni przed rozpoczęciem suplementacji, skonsultować się lekarzem prowadzącym.

Wśród potencjalnych skutków ubocznych przyjmowania tranu wymienia się:

  • nieprzyjemny posmak oraz odbijanie,
  • nieświeży oddech,
  • nudności,
  • rozstrój żołądka.

Wyższe dawki tranu dostępnego na receptę wiążą się z dodatkowym ryzykiem wystąpienia ryzyka migotania przedsionków oraz nieregularnego rytmu serca, który może prowadzić do udaru. Osoby chorujące na serce nie powinny rozpoczynać suplementacji bez rozmowy z kardiologiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia