Kto nie powinien jeść ryb? Przeciwskazaniem do ich spożycia jest nie tylko alergia na ryby. Uważać muszą osoby z dną moczanową i migrenowcy

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Śledzie, karpie i inne rybne frykasy – bez nich wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Jednak nie każdy powinien jeść ryby, zarówno w święta, jak i na co dzień. Głównym przeciwskazaniem jest alergia na ryby, jednak także osoby cierpiące na dnę moczanową czy migreny, powinny zrezygnować ze spożywania niektórych gatunków.

Spis treści

O tym, czy dana ryba nadaje się do jedzenie przy niektórych schorzeniach, decyduje nie tylko jej gatunek, ale także sposób przyrządzenia.
O tym, czy dana ryba nadaje się do jedzenie przy niektórych schorzeniach, decyduje nie tylko jej gatunek, ale także sposób przyrządzenia. gpointstudio/Pexels

Komu mogą szkodzić ryby?

Ryby cenione są przede wszystkim ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie kwasu EPA (eikozapentaenowy) oraz DHA (dokozaheksaenowy). Większość z nich jest również bogata w dobre jakościowo łatwo przyswajalne białko oraz witaminy takie jak A, E i D, a także składniki mineralne.

Jednak nie wszyscy mogą cieszyć się ich walorami smakowymi i zdrowotnymi. Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, kto i kiedy powinien zrezygnować lub ograniczyć jedzenie ryb

Alergia na ryby. Jakie ryby uczulają?

Jak podaje American College of Allergy, Asthma & Immunology:

W przeciwieństwie do innych alergii pokarmowych, które zwykle obserwuje się po raz pierwszy u niemowląt i małych dzieci, alergia na ryby może ujawnić się dopiero w wieku dorosłym. W jednym z badań aż 40 procent osób zgłaszających alergię na ryby nie miało problemów z rybami, dopóki nie osiągnęli wieku dorosłego.

Uczulić mogą wszystkie ryby płetwiaste np. dorsz, tuńczyk czy łosoś, jak i owoce morza. Nie oznacza to jednak jednoczesnej alergii na ryby i skorupiaki. Osoba uczulona na jeden rodzaj ryb może bezpiecznie jeść inne gatunki. Warto omówić z alergologiem, które odmiany mogą być bezpieczne do spożycia, aby uniknąć zupełnego wykluczenia ryb z codziennej diety.

Wśród objawów alergii na ryby wymieniane są:

  • pokrzywka lub wysypka skórna,
  • nudności, skurcze żołądka, niestrawność, wymioty i/lub biegunka,
  • zatkany nos lub katar i/lub kichanie,
  • bóle głowy.
  • astma,
  • wstrząs anafilaktyczny(rzadziej), potencjalnie zagrażająca życiu reakcja, która upośledza oddychanie i może spowodować wstrząs w organizmie.
Czy warto jeść śledzie? Sprawdź, ile kalorii mają te ryby i jak można je podawać

Czy warto jeść śledzie? Sprawdź, ile kalorii mają te ryby i jak można je podawać

Śledzie szczególnie popularne stają się podczas ostatków i w okresie Wielkiego Postu. To tłuste ryby o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), w tym omega-3 i omega-6, które wz...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Źródło:Fish ACAAI

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia