Spis treści
Tran nie taki zdrowy jak myślisz. Zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Najnowsze badania naukowców z Chin, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Danii wykazały, że przyjmowanie suplementów zawierających olej rybny, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 u niektórych osób może zwiększać ryzyko chorób serca, zawału serca lub udaru mózgu, zamiast je redukować.
Naukowcy monitorowali przez średnio 12 lat stan zdrowia ponad 415 tys. uczestników w wieku 40–69 lat, którzy brali udział w brytyjskim badaniu Biobank. Jedna trzecia osób codziennie przyjmowała suplementy oleju rybnego, przy czym częściej stosowały je kobiety i osoby starsze.
Suplement diety przyczyną migotania przedsionków
Badanie opublikowane w czasopiśmie BMJ Medicine wykazało, że u osób niechorujących na serce i choroby układu krążenia regularne stosowanie tranu:
o 13 proc. zwiększałoryzyko wystąpienia migotania przedsionków,
o 5 proc. zwiększałoryzyko wystąpienia migotania przedsionków i udaru mózgu.
Dodatkowo u zdrowych pacjentów ryzyko zawału serca, udaru mózgu lub niewydolności serca było o 6 proc. wyższe u kobiet i o 6 proc. wyższe u osób niepalących.
Natomiast w przypadku pacjentów z chorobami serca na początku okresu badania suplementy oleju rybnego:
o 15 proc. zmniejszały ryzyko przejścia od migotania przedsionków do zawału serca,
o 9 proc. zmniejszały ryzyko progresji od niewydolności serca do śmierci.
Korzystny efekt przyjmowania tranu zaobserwowano również w przypadku osób starszych i mężczyzn z istniejącymi chorobami serca.
– Regularne stosowanie suplementów zawierających olej rybi może mieć różny wpływ na rozwój chorób serca. U osób bez rozpoznanej choroby układu krążenia regularne stosowanie suplementów wiązało się ze zwiększonym ryzykiem migotania przedsionków i udaru mózgu. U osób ze stwierdzoną chorobą układu krążenia zaobserwowano korzystne efekty – powiedział autor badania, dr Hualiang Lin.
Tabletka pomoże w leczeniu, ale nie zapobiegnie chorobie
Z badania wynika więc, że korzyści ze stosowania tranu i suplementów diety zawierających olej rybny mogą odnieść tylko osoby z już istniejącymi chorobami serca oraz takie, które przeszły udar czy zawał lub są nimi zagrożone.
Natomiast profilaktyczne przyjmowanie tranu może zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca. Osoby zdrowe nie powinny więc ich brać w celu zapobiegania chorobom układu krążenia, ponieważ suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 nie zastąpią zdrowej diety. Lepiej więc zadbać o prawidłową i odpowiednio zbilansowaną dietę na co dzień. Zamiast więc skupiać się na poszczególnych składnikach i łykać tabletki częściej sięgaj poryby i orzechy, które zawierają zdrowe tłuszcze omega-3. Postaw również na dietę roślinną.
– Wielokrotnie wykazano, że tradycyjna dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Obejmuje to więcej ryb – białych i tłustych – i mniej czerwonego mięsa, a także dużą ilość owoców i warzyw, fasoli, soczewicy, orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych – podkreśla Tracy Parker, starszy dietetyk w British Heart Foundation.
Naukowcy zaznaczają, że w badaniu nie było dostępnych informacji na temat dawki ani składu suplementów oleju rybnego. Dlatego potrzebne są dalsze badania, aby ustalić dlaczego suplementy jednym osobom pomagają, a innym mogą zaszkodzić.
Źródło: Regular use of fish oil supplements and course of cardiovascular diseases: prospective cohort study BMJ Medicine