Uzależnia jak narkotyk, ale może świadczyć o chorobie. Ciągle masz ochotę na słodycze? Sprawdź, dlaczego i co hamuje apetyt na słodkości
Cukrzyca i insulinooporność
Uleganie zachciankom i jedzenie zbyt dużych ilości słodyczy takich jak ciastka, ciasta, a nawet fast-foody czy słodzone napoje może z czasem doprowadzić do nadwagi i otyłości, a stąd już niedaleko do cukrzycy. Słodycze, a dokładnie zawarte w nich węglowodany, w tym cukry, powodują wahania poziomu cukru we krwi. Po zjedzeniu słodkości następuje nagły skok glukozy we krwi, trzustka musi wtedy pracować na zwiększonych obrotach, aby wytworzyć odpowiednią ilość insuliny, która dostarczy otrzymany cukier do komórek. Wtedy poziom cukru zostaje obniżony. Jeśli jednak spada on zbyt nisko znowu odczuwamy ogromną ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego.
W konsekwencji cukru w organizmie jest zbyt dużo, komórki nie chcą go już przyjmować, więc stają się odporne na działanie insuliny – rozwija się insulinooporność. Może dojść także do sytuacji, gdy trzustka zaczyna szwankować i nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości insuliny, która poradzi sobie z nadmiarem cukru we krwi. Każda z tych sytuacji prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.