https://stronazdrowia.pl
reklama

W sierpniu padł historyczny rekord. Sprawdź, które warzywo królowało na polskich stołach

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Opracowanie:
Polacy jedzą coraz więcej warzyw.
Polacy jedzą coraz więcej warzyw. fot. Getty Images
Latem 2025 roku Polacy jedli więcej warzyw i w większym wyborze niż kiedykolwiek wcześniej. W sierpniu padły rekordy spożycia wszystkich najpopularniejszych gatunków – tak wynika z danych Kantar Polska. Rekordowy był też poziom różnorodności w diecie warzywno-owocowej. Najczęściej wybierano pomidory, ogórki i cebulę, a największe wzrosty zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.

Spis treści

Rekordowe spożycie pomidorów, ogórków i cebuli w sierpniu 2025

W sierpniu najczęściej spożywanym warzywem były pomidory, których konsumpcję zadeklarowało aż 97 proc. Polaków. Na drugim miejscu znalazły się ogórki, które jadło 94 proc. badanych. Trzecie miejsce należy do cebuli – 91 proc.

Jeszcze nigdy w historii prowadzonych pomiarów tak duża liczba Polaków nie spożywała w sierpniu pomidorów, ogórków i cebuli.

Polacy jedzą coraz więcej warzyw.
Polacy jedzą coraz więcej warzyw.
Getty Images

W rankingu wysokiej popularności kolejne miejsca zajmują:

Połowa Polaków spożywała cukinię (53 proc.), pieczarki (52 proc.) i buraka ćwikłowego (50 proc.).

W zestawieniu z wcześniejszym pomiarem (z lipca) odnotowano wzrost spożycia wszystkich analizowanych warzyw. Najbardziej zauważalny dotyczy cukinii (+11 p.p.), fasoli szparagowej oraz papryki (po 9 p.p.). Jeszcze ważniejsze okazuje się jednak spojrzenie na te zmiany w szerszej, długookresowej perspektywie.

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”

W sierpniu odnotowano najwyższe w historii badań deklaracje spożycia wszystkich monitorowanych warzyw.

Pomidory sięgnęły poziomu 31,5 mln konsumentów, co stanowi rekord miesiąca i jednocześnie wyrównanie dotychczasowego najlepszego wyniku.

Podobnie ogórki (30,4 mln) osiągnęły swój sierpniowy rekord, dorównując historycznemu maksimum. Cebulę jadło 29,4 mln osób – to nie tylko rekord sierpnia, lecz także najlepszy rezultat od kwietnia 2020 roku, czyli czasu szczytu pandemii.

Marchew, z wynikiem 28,4 mln konsumentów, również zanotowała rekord miesiąca i najwyższy poziom od wiosny 2020.

Papryka (23,3 mln) uplasowała się na trzecim miejscu w całej historii pomiarów, ustępując jedynie wynikom z kwietnia i maja 2020.

Fasolka szparagowa (22,7 mln) zanotowała drugi najlepszy rezultat w historii, a kapusta (21,7 mln) ustanowiła absolutny sierpniowy rekord konsumpcji.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Cukinia (17,2 mln) wyrównała historyczne maksimum, pieczarki (16,8 mln) osiągnęły najlepszy wynik od 2021 roku, a burak ćwikłowy (16,2 mln) zanotował swój sierpniowy rekord.

Badania są reprezentatywne dla populacji dorosłych Polaków, czyli w wieku 15+.

Liderzy wzrostów „sierpień do sierpnia”

Porównując do zeszłorocznego pomiaru (sierpień 2024) najbardziej wzrosła ilość konsumentów fasolki szparagowej o 11 proc. (8 p.p.), papryki o 8,2 proc. (6 p.p.) i buraków ćwikłowych – o 8 proc. (4 p.p.).

W sumie paprykę jadło w sierpniu rekordowe 23,3 mln Polaków. W skali roku papryce przybyło aż 1,9 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów fasolki wyniósł 2,6 mln. W sumie fasolkę jadło w sierpniu 22,7 mln osób.

Na naszych talerzach coraz częściej lądują warzywa

W sierpniu 2025 r. wskaźnik różnorodności w diecie Polaków osiągnął 60,1 pkt., co oznacza najlepszy wynik dla tego miesiąca od początku pomiarów.

W porównaniu z lipcem odnotowano wzrost o 2,8 pkt., a rezultat był tylko o 1,5 pkt niższy od rekordowych wartości z wiosny 2020 r., kiedy pandemia mocno podniosła spożycie warzyw, owoców, przetworów i mrożonek.

Porównania rok do roku pokazują, że rośnie liczba osób sięgających po warzywa, a do jadłospisów trafia coraz więcej gatunków. Trend ten związany jest z większą świadomością zdrowotną konsumentów. Podobne zmiany widać również w przypadku owoców.

Z danych wynika, że w sierpniu połowa Polaków jadła na co dzień odpowiednią ilość warzyw i owoców. W pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków odżywiało się 17 proc. osób – w tej grupie produkty roślinne stanowiły co najmniej połowę każdego posiłku. To ok. 5,5 mln osób, które razem odpowiadają za 16,5 mln zdrowych posiłków dziennie.

Kolejne 33 proc. badanych dodawało warzywa i owoce do większości potraw, choć wciąż nie w wystarczających proporcjach. Wśród osób z dietą uboższą w te produkty 38 proc. jadło je w co najmniej połowie posiłków, a 13 proc. sięgało po nie sporadycznie lub wcale.

Letnie badania przeprowadzono w dniach 13–18 czerwca, 11–16 lipca i 8–13 sierpnia 2025 r. na reprezentatywnej próbie 1015 mieszkańców Polski w wieku 15+. Ankieterzy prowadzili wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia