
To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm fasolka szparagowa
Właśnie jest na nią sezon, więc warto stosować ją jako składnik sałatek, zup oraz jako dodatek do obiadu. Sprawdź w galerii, jak fasolka szparagowa działa na twój organizm.

Fasolka szparagowa wzmacnia serce
Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej zawarty może pomóc w poprawie zdrowia serca, ponieważ obniża on poziom „złego” cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Zbyt wysoki poziom tego rodzaju cholesterolu prowadzi do odkładania się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i może zmniejszyć przepływ krwi do serca oraz spowodować miażdżycę, udar lub zawał serca. Przepływ krwi w organizmie usprawnia również witamina K zawarta w fasolce.
Błonnik wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Dodatkowo fasolka ma także niską zawartość sodu, dzięki czemu również korzystnie wpływa na zdrowie serca i układu krążenia. Zbyt duże spożycie soli w diecie może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego oraz podwyższa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

Fasolka szparagowa ułatwia trawienie
Fasolka szparagowa to bogactwo błonnika, który usprawnia trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Dzięki temu przemiana materii jest szybsza i sprawniejsza, co wpływa również na wygląd sylwetki i wspomaga odchudzanie. Jednak nie należy sięgać po produkty bogate w błonnik w przypadku zaburzeń trawienia takich jak zespół jelita drażliwego. Spożycie fasolki u chorych może wywołać gazy, bóle brzucha i wzdęcia.
Należy także wiedzieć, że fasolka szparagowa zawiera lektyny, rodzaj białka, który może wywoływać problemy trawienne. Aby temu zapobiec wystarczy prawidłowo ugotować fasolkę.

Fasolka szparagowa wspomaga odchudzanie
Fasolka jest niskokaloryczna, 100 g zawiera tylko ok. 33 kcal. W dodatku podana ilość to tylko 3,6 g cukru oraz niemal zero tłuszczu. Zawiera przy tym spore ilości odżywczego białka, które daje uczucie sytości na dłużej. Oznacza to, że po zjedzeniu fasolki na obiad nie odczuwamy głodu przez dłuższy czas, dzięki czemu nie podjadamy niezdrowych przekąsek tylko bez problemu wytrzymujemy do kolacji.