Spis treści
Rokitnik to syberyjskie złoto
Rokitnik pospolity lub rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to krzew z rodziny oliwnikowatych naturalnie występujący w chłodnych rejonach Europy i Azji, w tym na Syberii wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jest on również uprawiany jako roślina ozdobna i sadownicza. Ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne jest on szczególnie ceniony w Europie Północnej, stąd określany jest również jako syberyjskie złoto.
Surowcem zielarskim są liście, pędy, nasiona oraz drobne owalne żółtopomarańczowe owoce rokitnika. Zbiera się je od końca sierpnia do października. Na surowo nie smakują one zbyt dobrze ze względu na swój kwaśny, cierpki i gorzki smak, jednak nadają się one znakomicie do przetworów takich jak dżemy, soki, przeciery, galaretki, wina czy nalewki.
Sok z rokitnika można kupić w sklepie w postaci soku 100 proc., a także z dodatkiem substancji słodzących lub soków z innych owoców, które nadają mu łagodniejszy smak. Jeśli mamy dostęp do świeżych owoców, to można z nich wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej, za pomocą sokownika lub przygotować go w słoiku.
Jak zrobić sok z rokitnika? Wypróbuj prosty przepis
Sok z rokitnika zrobiony samodzielnie w domu jest bardzo smaczny i niezwykle odżywczy. Do jego przygotowania wystarczą tylko 2 składniki:
- 1 kg owoców rokitnika,
- 1 kg cukru.
Jak zrobić sok z rokitnika?
- Przebierz i umyj owoce rokitnika.
- Włóż je do garnka i zasyp cukrem. Pozostaw na ok. 8 godzin. Aby owoce szybciej puściły sok, można je lekko zmiażdżyć.
- Po tym czasie całość zagotuj i gotuj jeszcze przez pół godziny na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Następnie ostudź i odcedź owoce na drobnym sitku.
- Sok rozlej do butelek i zapasteryzuj. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Na co dobry jest sok z rokitnika?
Ze względu na zawartość składników odżywczych rokitnik uznawany jest za tzw. superfood, czyli żywność funkcjonalną, która pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób.
Owoce rokitnika to przede wszystkim źródło antyoksydantów takich jak witamina C oraz witaminy A (beta-karoten) i rutozyd. Sok z owoców rokitnika jest bogaty w kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe, flawonoidy, polifenole, tokoferole, alkaloidy, chlorofile, sterole, taniny, witaminy (w tym witaminę E i z grupy B) oraz składniki mineralne (miedź, cynk, mangan, krzem i bor).
Właściwości soku z rokitnika:
- przeciwutleniające,
- wzmacniające,
- odmładzające,
- ochronne dla wątroby,
- obniżające ciśnienie krwi,
- obniżające poziom cholesterolu we krwi,
- wzmacniające odporność,
- odżywcze,
- uspokajające.
Sok z rokitnika na odporność, krążenie i gładką cerę
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C sok z rokitnika wspomaga odporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Jest on więc wskazany szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy częściej chorujemy i dopada nas przeziębienie, grypa, COVID-19 czy zapalenie gardła lub zatok. Sok warto również pić po chorobie jako wzmocnienie w czasie rekonwalescencji, pozwala on na szybszy powrót do zdrowia. Natomiast olej z rokitnika uznawany jest jako zamiennik tranu, ponieważ pozytywnie wpływ na odporność.
Witamina C wraz z witaminą E i beta-karotenem wpływa także na kondycję skóry i bierze udział w produkcji kolagenu. Dzięki temu sok z rokitnika poprawia wygląd cery oraz ujednolica jej koloryt, a także chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Właściwości antyoksydacyjne rokitnika opóźniają procesy starzenia się organizmu. Częste picie soku z rokitnika zapewni nam więc młody i promienny wygląd. Zawarta w owocach rokitnika witamina A w postaci karotenoidów chroni także oczy przed promieniowaniem UV oraz zapobiega pogarszaniu się ostrości widzenia.
Sok z rokitnika korzystnie wpływa także na układ krwionośny, uszczelnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Picie soku z rokitnika wspomaga także trawienie i działa osłaniająco na układ pokarmowy.
Kto nie może pić soku z rokitnika?
Sok z rokitnika jest bezpieczny dla większości osób. Jednak jego picie powinny skonsultować z lekarzem kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Natomiast jest on przeciwwskazany dla osób z kamicą żółciową, zapaleniem pęcherzyka żółciowego oraz stanami zapalnymi trzustki i wątroby.