Sromotnik, czyli muchomor sromotnikowy lub zielony – jak wygląda i dlaczego jest trujący?
Sromotnik to potoczna nazwa muchomora sromotnikowego (Amanita phalloides), znane też jako muchomor zielonawy. Jest to grzyb blaszkowy o charakterystycznym kapeluszu, który w przypadku młodych egzemplarzy ma kształt dzwonkowato-wypukły, natomiast później staje się płaski, o średnicy dochodzącej do 12 cm.
Młode egzemplarze muchomora sromotnikowego mają barwę białą, natomiast starsze grzyby są biało-zielonkawe, o barwie od seledynowej do oliwkowej. Owocniki wyrastają od lipca do września najczęściej rośnie pod drzewami liściastymi, natomiast w lasach sosnowych w zasadzie nie występują.
Istnieje też jednak sromotnik bezwstydny, inaczej wstydliwy (Phallus impudicus), który ma podłużny kształt i wydziela wyjątkowo przykrą woń. To grzyb niejadalny, ale przetwarzany ze względu na silne właściwości prozdrowotne i lecznicze.
Muchomor sromotnik zawiera niebezpieczne toksyny: cyklopeptydy – dicykliczne oktapeptydowe amatoksyny (amanitotoksyny) oraz cykliczne heptapeptydowe fallotoksyny.