O zatruciu można nie wiedzieć nawet przez dobę. Ten grzyb zabija co czwartego dorosłego i co drugie dziecko. Może wyglądać podobnie do kani

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
To najbardziej niebezpieczny gatunek w Polsce, który przyczynia się do 9 na 10 śmiertelnych zatruć grzybami. Sprzyja im fakt, że jest podobny do kilku grzybów jadalnych, a przy tym nie zawiera goryczy. Zatrucie grozi śmiercią, zwłaszcza gdy nie da się szybko przeszczepić wątroby. Przed tym kapelusznikiem trzeba mieć się na baczności!

Spis treści

Muchomor sromotnikowy lub zielonawy – zdjęcia. Jak wygląda ten trujący grzyb?

Muchomor sromotnikowy lub inaczej muchomor zielonawy (Amanita phalloides) to grzyb blaszkowy o charakterystycznym kapeluszu. W przypadku młodych egzemplarzy ma on kształt dzwonkowato-wypukły, natomiast później staje się płaski. Jego średnica dochodzi do 12 cm.

Muchormor sromotnikowy w lesie
Dojrzały muchmomor sromotnikowy może przypominać grzyby jadalne, m.in. kanię, pieczarkę, a także gołąbka zielonawego i gąskę zielonkę. Pomyłka może kosztować życie marcinska/123RF

Młode egzemplarze muchomora sromotnikowego mają barwę białą, natomiast starsze grzyby są biało-zielonkawe, o odcieniu seledynowym do oliwkowego. Owocniki wyrastają od lipca do września. Najczęściej rośną pod drzewami liściastymi, natomiast w lasach sosnowych w zasadzie nie występują.

Zatrucie sromotnikiem daje dość późne objawy – pojawiają się nawet dobę po zjedzeniu grzybów.
Zatrucie sromotnikiem daje dość późne objawy – pojawiają się nawet dobę po zjedzeniu grzybów. syaber/123RF

Istnieje też jednak sromotnik bezwstydny, inaczej wstydliwy lub smrodliwy (Phallus impudicus), który ma podłużny kształt i wydziela wyjątkowo przykrą woń. To grzyb niejadalny, ale przetwarzany ze względu na silne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Bywa on również potocznie nazywany sromotnikiem, jednak nie należy mylić, ani utożsamiać tych grzybów. Muchomor sromotnikowy (zielonawy) i sromotnik bezwstydny to dwa różne grzyby, o różnych właściwościach.

Muchomor sromotnikowy a kania – jak je odróżnić? Z jakimi grzybami można pomylić sromotnika?

Zatrucie muchomorem sromotnikowym bardzo często spowodowane jest pomyleniem tego gatunku grzyba ze smaczną i jadalną czubajką kanią lub innymi gatunkami grzybów jadalnych. Kania nie ma jednak zielonkawego odcienia, ew. żółtawego w przypadku starszych grzybów, tylko brązowy, a jej kapelusz ma postrzępioną powierzchnię i jest pokryty łuskami.

Zobacz też: Wystarczy jeden, by umrzeć. Idziesz na grzyby? Omijaj go z daleka. Ten grzyb odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć

Sromotnik można pomylić z gołąbkiem zielonawym i gąską zielonką. Młode sromotniki przypominają pieczarkę białawą, zaś starsze są podobne do czubajki kani. Aby zmniejszyć ryzyko śmiertelnej pomyłki, należy zbierać osobniki w pełni wykształcone, i robić to tylko wtedy, gdy jest się pewnym ich gatunku – oraz najlepiej w towarzystwie doświadczonego grzybiarza.

Sromotnik nie ma gorzkiego smaku jak większość trujących grzybów. Dopiero po ususzeniu zdradza go nieprzyjemny zapach, który przypomina mocz.

Jak bardzo trujący jest muchomor sromotnikowy?

Muchomor sromotnik może łatwo zabić. Zawiera niebezpieczne toksyny: cyklopeptydy – dicykliczne oktapeptydowe amatoksyny (amanitotoksyny) oraz cykliczne heptapeptydowe fallotoksyny. Najbardziej trująca jest substancja o nazwie alfa-amanityna, która jest inhibitorem polimerazy RNA II. Jej działanie polega na blokowaniu syntezy białek w komórkach, co prowadzi do ich obumierania, a w efekcie – do uszkodzenia wielu narządów wewnętrznych, przede wszystkim nerek i wątroby.

Śmiertelna dawka alfa-amanityny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała – wystarczy zatem jeden sromotnik, by doszło do śmiertelnego zatrucia. Toksyna zawarta w muchomorze sromotnikowym nie jest wrażliwa na wysoką temperaturę – sromotnik gotowany lub smażony jest tak samo trujący, jak surowy.

Czym grozi zatrucie muchomorem sromotnikowym?

Muchomor sromotnikowy jest tak groźny, ponieważ zawarte w nim toksyny działają w organizmie, nie dając żadnych objawów zatrucia przez pierwsze 8 do 24 godzin od spożycia. Dopiero po tym czasie pojawiają się silne bóle brzucha, wymioty, a nawet utrata przytomności.

W ciężkich przypadkach zatrucie muchomorem sromotnikowym prowadzi do zgonu pacjenta. Jeśli uda się go odratować, częstym problemem są nieodwracalne wielonarządowe zmiany, które wymagają długiego leczenia. Organem najbardziej narażonym na uszkodzenie w przypadku zatrucia sromotnikiem jest wątroba, której zadanie polega na usuwaniu z organizmu toksyn. Zatrucie muchomorem sromotnikowym powoduje tak poważne uszkodzenia tego narządu, że często konieczny jest przeszczep wątroby.

Zobacz także: Kobieta zatruła się muchomorem sromotnikowym. Jej życie uratował natychmiastowy przeszczep wątroby

Śmiertelność wśród pacjentów zatrutych toksynami z muchomora sromotnikowego wynosi 20-30 procent wśród osób dorosłych i nawet 50 procent w przypadku dzieci.

Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym

Zatrucie sromotnikiem daje objawy dość późno – nawet dobę po zjedzeniu grzybów. Pojawiają się wówczas:

  • nudności,
  • silne bóle brzucha,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśniowe kończyn,
  • ogólne osłabienie,
  • wymioty i wodniste biegunki, które powodują odwodnienie i zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej.

Następnie pojawiają się kolejne, bardzo niebezpieczne objawy: zaburzenia w pracy nerek (bezmocz), spadek ciśnienia krwi, hipoglikemia, a także sinica. Wątroba jest wyczuwalnie powiększona.

Po około 1-2 dniach następuje pozorna poprawa stanu pacjenta, po upływie kolejnej doby dochodzi do gwałtownego pogorszenia.

Może pojawić się gorączka, która jest sygnałem, że doszło do równoczesnego zakażenia bakteryjnego. Postępuje uszkodzenie wątroby, pogarsza się też funkcjonowanie nerek. W wymiotach i stolcu pojawia się krew.

W 4.-5. dobie od zatrucia sromotnikiem występuje niewydolność wątroby i jej martwica. Wątroba może się powiększyć lub gwałtownie zmniejszyć (ostry zanik wątroby), pojawia się żółtaczka.

W przypadku ciężkich zatruć sromotnikiem dochodzi do silnego zapalenia wątroby, które może doprowadzić do śpiączki wątrobowej. Pojawia się niewydolność nerek. Zgon następuje najczęściej po 6-16 dniach od spożycia trujących grzybów.

Leczenie zatrucia muchomorem sromotnikowym

Każdy przypadek, w którym podejrzewamy, że doszło do zatrucia muchomorem sromotnikowym, wymaga zgłoszenia się do lekarza, który skieruje pacjenta na leczenie specjalistyczne. Należy pamiętać, że liczy się czas – przez pierwsze kilkanaście godzin od spożycia grzybów toksyny działają bezobjawowo.

Zatrucie muchomorem sromotnikowym leczy się w pierwszej kolejności, próbując wyeliminować trucizny z organizmu (wywołanie wymiotów, płukanie żołądka) i podając leki.

Najnowszą metodą leczenia zatruć sromotnikiem jest dializa albuminowa oparta na MARS (Molecular Adsorbents Recirculating System). Ma ona na celu wspomaganie regeneracji wątroby, co zwiększa szanse pacjenta na przeżycie i doczekanie do przeszczepu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia