Ergotioneina (tiotaina) jest silnym antyoksydantem, który występuje w grzybach, ma działanie przeciwzapalne i może chronić komórki skóry przed uszkodzeniami. Od dawna jest wykorzystywana w kosmetyce m.in. do ochrony przed przebarwieniami słonecznymi. Badaczom z Narodowego Uniwersytetu Singapuru udało się wykazać, że składnik ten może mieć dodatkowe zalety.
Podczas serii eksperymentów przeprowadzonych od 2011 do 2017 roku w ramach projektu sprawdzającego, jakie produkty spożywcze mogą chronić organizm przed negatywnymi skutkami starzenia, eksperci zauważyli ciekawy związek pomiędzy regularnym spożywaniem grzybów a zdolnościami poznawczymi osób powyżej 60. roku życia.
Grzyby mają dobry wpływ na pamięć
Zdaniem ekspertów jedzenie dwóch porcji grzybów w tygodniu (po ok. 150 g) może działać pozytywnie na mózg i chronić go m.in. przed utratą pamięci związaną z wiekiem.
663 osoby, które brały udział w badaniu, najczęściej spożywały najpopularniejsze w Singapurze grzyby, m.in. boczniaki, pieczarki, grzyby suszone, marynowane, shiitake i azjatyckie enoki. Wyniki testów zdolności poznawczych potwierdziły, że ci, którzy jedli grzyby co najmniej dwa razy w tygodniu, byli aż o 50 proc. mniej narażeni na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych. Im częściej grzyby były w ich menu, tym lepszy miało to wpływ na ich pamięć i zdolności umysłowe.
Choć zdaniem naukowców nie można udowodnić bezpośredniego związku pomiędzy jedzeniem grzybów a funkcjonowaniem ludzkiego mózgu, to jednak włączenie grzybów do jadłospisu może mieć pozytywny wpływ na ograniczenie ryzyka upośledzenia zdolności poznawczych, związanego z procesem starzenia.
Na 100 osób, które jadły jedną porcję grzybów w tygodniu, problemy z pamięcią zaobserwowano u około 19 osób. Z kolei w grupie spożywającej co najmniej dwie porcje (powyżej 300 g grzybów na tydzień) podobne zaburzenia zdarzyły się tylko u 9 osób na 100.
Im więcej jemy grzybów, tym mamy lepszą pamięć?
– Ta korelacja jest zaskakująca – przekonuje prof. Lei Feng, jeden głównych autorów badania opisanego na łamach "Journal of Alzheimer's Disease". Naukowcy uważają, że efekt ten zawdzięczamy obecnej w grzybach ergotioneinie, która jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie. Pozytywny wpływ na neurony mogą mieć także inne składniki odżywcze i minerały obecne w grzybach, m.in. selen, witamina D oraz spermidyna, która opóźnia proces starzenia.
Jeśli chodzi o zapobieganie demencji starczej i choroby Alzheimera, to zdaniem specjalistów nawet jednej trzeciej zachorowań można uniknąć poprzez zmianę stylu życia (w tym diety). Dołączenie do jadłospisu grzybów, obok regularnego spożywania owoców i warzyw, unikania nadmiernej ilości cukru i soli, ograniczenia alkoholu oraz stronienia od innych używek, może pomóc nam w zapobieganiu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, przez które tracimy pamięć.
źródło: Journal of Alzheimer's Disease/BBC