Spis treści
Właściwości odżywcze i zdrowotne aronii
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to roślina z rodziny różowatych, która pochodzi z Ameryki Północnej, ale uprawiana jest również w Polsce. Jej małe, ciemnoczerwone lub fioletowo-czarne, a nawet czarne owoce dojrzewają w połowie sierpnia i można je jeść na surowo oraz w postaci soków, dżemów, galaretek, herbatek czy stosować jako dodatek do ciast, jogurtów, koktajli, owsianek. W smaku są one jednak cierpkie i suche, pozostawiają nieprzyjemne wrażenie na ustach, dlatego lepiej jest je spożywać w postaci przetworzonej.
Zobacz, dlaczego warto jeść aronię!
Owoce aronii są bogate w pektyny (błonnik), witaminę C, jod i mangan oraz są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9), a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
Aronia jest bogatym źródłem antyoksydantów, w tym antocyjanów i flawonoidów oraz kwasów organicznych: kwasu chlorogenowego, neochlorogenowego i kawowego. Antocyjany zwalczają wolne rodniki zapobiegając w ten sposób rozwojowi chorób serca, nowotworów oraz opóźniając procesy starzenia się organizmu. Kwasy organiczne natomiast działają antybakteryjnie i żółciopędnie.
Owoce aronii działają:
- przeciwutleniająco,
- antybakteryjnie,
- żółciopędnie,
- przeciwmiażdżycowo,
- moczopędnie,
- wspierają pracę wątroby, trzustki i nerek,
- usprawniają krążenie krwi.
Wpływ aronii na organizm. Dlaczego warto sięgać po aronię?
Spożywanie aronii nie powoduje żadnych skutków ubocznych, więc można ją bezpiecznie jeść. Owoce można już kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a da się ją również spotkać w przydomowych ogródkach. Można ją spożywać na surowo, ale ze względu na cierpki smak lepiej jej owoce dodawać do koktajli, deserów i ciast lub zrobić z nich sok, dżem czy herbatkę.
Aronię można także przyjmować jako suplement diety w postaci proszku lub kapsułek. Należy stosować je w określonej przez producenta dawce, ponieważ suplementy różnią się od siebie zawartością ekstraktu z owoców i nie da się określić jednej dawki dla wszystkich z nich. W badaniach dowiedziono natomiast, że spożywanie 300 mg ekstraktu z aronii dziennie miało pozytywny wpływ na pracę serca.
Zobacz, dlaczego warto sięgać po aronię i jakie korzyści daje spożywanie jej codziennie!