Spis treści
Właściwości odżywcze i zdrowotne aronii
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to roślina z rodziny różowatych, która pochodzi z Ameryki Północnej, ale uprawiana jest również w Polsce. Jej małe, ciemnoczerwone lub fioletowo-czarne, a nawet czarne owoce dojrzewają w połowie sierpnia i można je jeść na surowo oraz w postaci soków, dżemów, galaretek, herbatek czy stosować jako dodatek do ciast, jogurtów, koktajli, owsianek. W smaku są one jednak cierpkie i suche, pozostawiają nieprzyjemne wrażenie na ustach, dlatego lepiej jest je spożywać w postaci przetworzonej.
Zobacz, dlaczego warto jeść aronię!
Owoce aronii są bogate w pektyny (błonnik), witaminę C, jod i mangan oraz są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9), a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
Aronia jest bogatym źródłem antyoksydantów, w tym antocyjanów i flawonoidów oraz kwasów organicznych: kwasu chlorogenowego, neochlorogenowego i kawowego. Antocyjany zwalczają wolne rodniki zapobiegając w ten sposób rozwojowi chorób serca, nowotworów oraz opóźniając procesy starzenia się organizmu. Kwasy organiczne natomiast działają antybakteryjnie i żółciopędnie.
Owoce aronii działają:
- przeciwutleniająco,
- antybakteryjnie,
- żółciopędnie,
- przeciwmiażdżycowo,
- moczopędnie,
- wspierają pracę wątroby, trzustki i nerek,
- usprawniają krążenie krwi.
Trudno jeść ją na surowo, ale w innej postaci to najzdrowszy owoc późnego lata
Cierpkie i kwaśne owoce aronii to skarbnica prozdrowotnych związków. I choć niełatwo jeść ją na surowo, aronia to świetny surowiec na przetwory i dodatek do zdrowych dań. Wyjaśniamy, co cennego zawier...
Wpływ aronii na organizm. Dlaczego warto sięgać po aronię?
Spożywanie aronii nie powoduje żadnych skutków ubocznych, więc można ją bezpiecznie jeść. Owoce można już kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a da się ją również spotkać w przydomowych ogródkach. Można ją spożywać na surowo, ale ze względu na cierpki smak lepiej jej owoce dodawać do koktajli, deserów i ciast lub zrobić z nich sok, dżem czy herbatkę.
Aronię można także przyjmować jako suplement diety w postaci proszku lub kapsułek. Należy stosować je w określonej przez producenta dawce, ponieważ suplementy różnią się od siebie zawartością ekstraktu z owoców i nie da się określić jednej dawki dla wszystkich z nich. W badaniach dowiedziono natomiast, że spożywanie 300 mg ekstraktu z aronii dziennie miało pozytywny wpływ na pracę serca.
Zobacz, dlaczego warto sięgać po aronię i jakie korzyści daje spożywanie jej codziennie!