Siarka – właściwości, źródła pokarmowe i zastosowanie na włosy, skórę, paznokcie i stawy

Agata Orzełowska
Pielęgnacja skóry trądzikowej lub mieszanej powinna uwzględniać substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i regulującym wydzielanie sebum.
Pielęgnacja skóry trądzikowej lub mieszanej powinna uwzględniać substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i regulującym wydzielanie sebum. pixabay
Siarka ma wiele zastosowań pielęgnacyjnych i leczniczych. Zawarta jest w kosmetykach przeznaczonych do cery młodej, tłustej i trądzikowej, a także preparatach mających wzmocnić włosy i paznokcie. Siarka łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie się drobnych ran oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Wzmacnia strukturę włosów i reguluje wydzielanie łoju, dzięki czemu te wolniej się przetłuszczają. Ma również duże znaczenie dla stawów, a jej niedobór osłabia je.

Czym jest siarka?

Siarka to pierwiastek chemiczny oznaczony symbolem S. Siarka jest niemetalem, który w temperaturze pokojowej ma kolor żółty i jest ciałem stałym. Przez wieki siarka jednocześnie budziła strach i podziw, a współcześnie producenci kosmetyków oraz leków, chętnie wykorzystują jej cenne właściwości. Siarka ma bardzo charakterystyczny, ostry i niemiły zapach, po którym łatwo rozpoznać jej obecność w składzie preparatów, szczególnie pielęgnacyjnych.

W organizmie człowieka siarka jest składnikiem metioniny, cystyny i cysteiny, czyli aminokwasów (to cegiełki budujące białko), które określane są w skrócie aminokwasami siarkowymi. W największych ilościach występują one we włosach, skórze, paznokciach i chrząstkach stawowych, dlatego uzupełnienie niedoborów siarki poprawia stan tych struktur. Ponadto siarka jest składnikiem:

  • witamin: tiaminy (witamina B1) i biotyny (witamina H),
  • niektórych hormonów np. insuliny,
  • koenzymu A,
  • glutationu, czyli związku o działaniu przeciwutleniającym,
  • keratyny, która buduje włosy i paznokcie,
  • sulfolipidów, wzmacniających stawy.

Czytaj także

Jakie właściwości ma siarka?

Siarka na skórę
Siarka ma działanie bakteriobójcze, dezynfekujące, przeciwstarzeniowe i łagodzące. Wchodzi w skład tzw. mukopolisacharydów, które wspierają procesy regeneracyjne. Regularnie stosowana zewnętrznie:

  • reguluje wydzielanie łoju (sebum),
  • działa dezynfekująco,
  • pomaga zmniejszyć widoczność otwartych porów,
  • wspiera procesy regeneracyjne naskórka,
  • przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych,
  • oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Dlatego można znaleźć ją w składzie mydła przeciwbakteryjnego do codziennego stosowania, żelu do mycia twarzy (szczególnie do cery tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej), maseczek do twarzy, kremu przeciwtrądzikowego i przeciwstarzeniowego oraz kosmetyków do punktowego leczenia wyprysków.

Siarka na piękne włosy i paznokcie
Siarka to składnik, który może pomóc uzyskać piękne i zdrowe, lśniące włosy i paznokcie. Wchodzi w skład aminokwasów, które w najwyższym stężeniu występują w tych strukturach, a ponadto jest składnikiem biotyny, która jest niezbędna do syntezy keratyny budującej szkielet włosów. Siarka stabilizuje strukturę keratyny, dzięki czemu ta jest wytrzymała na działanie czynników zewnętrznych. Przy niedoborze biotyny włosy wypadają, stają się kruche i matowe, a paznokcie rozdwajają się i stają się cienkie. Ten problem zdarza się jednak sporadycznie, szczególnie u osób na diecie odchudzającej lub eliminacyjnej, gdyż biotyna występuje w żywności, która stanowi podstawę codziennego żywienia.

Aby skorzystać z tych właściwości, warto zwiększyć udział w diecie produktów będących bogatym źródłem siarki. Niestety niektóre osoby mogą odczuwać pewne negatywne konsekwencje wynikające z ich spożycia, w postaci wzdęć i nieprzyjemnie pachnących gazów.

Czytaj także

Siarka na stawy
Siarka to również składnik pokarmowy o bardzo dużym znaczeniu dla zdrowia stawów. Ponieważ ma działanie antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki i działa osłonowo. Chroni chrząstkę stawową przed procesem przedwczesnym starzenia się, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych, dzięki czemu stawy są lepiej odżywione i dotlenione.

Suplementy diety mające wzmacniać stawy zawierają najlepiej przyswajalną formę siarki, czyli siarkę organiczną, określaną też w skrócie MSM (metylosulfonylometan). Siarka organiczna wraz z glukozaminą i chondroityną nadaj tkance chrzęstnej (budującej stawy) wytrzymałość i wspiera jej funkcjonowanie.

Pozostałe funkcje siarki
Siarka razem z witaminą K jest konieczna do syntezy protrombiny (czynnika krzepnięcia krwi typu II) oraz właściwej pracy układu odpornościowego. To także składnik insuliny, czyli hormonu wytwarzanego przez trzustkę, który obniża poziom cukru we krwi.
Siarka znajduje się w kwasie glutaminowym, który jest jednym z neuroprzekaźników w mózgu, odpowiadającym za pracę układu nerwowego i mózgu. Buduje także glutation, który jest silnym antyoksydantem.

Źródła siarki w pożywieniu

Siarka organiczna występuje w wielu produktach spożywczych, które często stanowią element zwyczajowo spożywanej diety. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek nie został ustalony. Jej bogatym źródłem są wysokobiałkowe produkty odzwierzęce, a także szereg różnych warzyw. Siarka zawarta jest w:

  • mięsie zwierząt, ryb i owocach morza,
  • jajach,
  • mleku i przetworach mlecznych,
  • cebuli, chrzanie, czosnku,
  • kalafiorze, brokułach,
  • grochu i soczewicy,
  • rzodkiewkach, rzepie,
  • awokado,
  • morelach, truskawkach,
  • nasionach sezamu.

Wchłanianie siarki organicznej zwiększa biotyna i witamina C.

Objawy niedoboru siarki w diecie

Niedobór siarki sprawia, że włosy i paznokcie są w gorszej kondycji podobnie jak kondycja skóry. Stawy również są osłabione, co wynika z gorszej jakości chrząstki stawowej, która przy braku siarki jest mniej odporna na codziennie wykonywane czynności.
Ponieważ siarka jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu (jest składnikiem neuroprzekaźników) jej niedobór powoduje obniżenie nastroju, zmęczenie i niepokój. Głęboki niedobór siarki objawia się jako ciemny pierścień pojawiający się na brzegu tęczówki oka.

Skutki uboczne nadmiaru siarki w diecie

Osoby z chorobami jelit np. SIBO, czyli przerostem bakteryjnym jelita cienkiego, mogą doświadczać takich objawów jak gazy, wzdęcia i bóle brzucha, przy nadmiarze siarki w diecie. U osób zdrowych są znane objawy i skutki nadmiaru tego pierwiastka. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, siarka zagrożenia toksycznego, gdyż jej nadmiar jest łatwo usuwany wraz z moczem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3