Sadzone czy jajecznica? Te jajka są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych. Przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak najnowsze badania zaprzeczają temu poglądowi. Okazuje się, że jedzenie jajek wpływa korzystnie na pracę serca i chroni nas przed chorobami układu krążenia. Sprawdź, jakie jajka są najzdrowsze i jak je przygotować, aby skorzystać ze wszystkich wartości odżywczych, jakie posiadają.

Spis treści

Ile kalorii mają jajka? Sprawdź, jakie wartości odżywcze kryją jajka

Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów. Sprawdź w galerii, które z nich są najzdrowsze i pozwalają zachować najwięcej wartości odżywczych
Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów. Sprawdź w galerii, które z nich są najzdrowsze i pozwalają zachować najwięcej wartości odżywczych jajek. AlexPro9500/gettyimages.com

Jajka są smaczne, sycące i odżywcze, dzięki temu są częstym składnikiem naszej codziennej diety. Jemy je w wielu różnych formach np. na miękko, sadzone, w postaci jajecznicy czy po benedyktyńsku. Są one również składnikiem ciast, makaronów, pieczywa czy past kanapkowych.

Wbrew temu, co mówiono kiedyś, jaja są bardzo zdrowe! Porównaj wartości odżywcze jajek przygotowanych na różne sposoby!!

Jajka są źródłem wartościowego białka, a także wielu innych substancji odżywczych. Jajo (łac. ovum) stanowi bowiem jedną z faz rozwoju u wielu gatunków zwierząt, w tym ptaków, do których zaliczane są kury. Od nich właśnie pochodzą najpowszechniej stosowane jajka. Zawierają one wszystkie niezbędne do rozwoju nowego organizmu substancje. Jajko kurze składa się ze skorupki (11 proc.) i błon podskorupkowych (1 proc.) oraz białka (58 proc.) i żółtka (30 proc.).

Zobacz także: Ten prosty i tani deser z PRL-u zwalczy ból gardła, chrypkę i kaszel

Pod względem zawartych substancji 100 g jajek zawiera:

  • 74,8 proc. wody,
  • 12,6 g białka,
  • 10 g tłuszczu (z czego 3,8 proc. to tłuszcze jednonienasycone, 3,1 proc. tłuszcze nasycone, 1,4 proc. wielonienasycone, a ok. 0,42 proc. to cholesterol),
  • 1 g węglowodanów.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Jedno jajko o wadze 100 gramów dostarcza również 147 kalorii. Jajko zawiera także aminokwasy egzogenne takie jak lizyna, leucyna, tryptofan, cysteina, arginina oraz witaminy A, D, E, z grupy B (w tym B12 i kwas foliowy) i składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, selen i fosfor.

Które jajka kupować?

Jajka kurze dostępne w sklepach różnią się od siebie pod względem wielkości (od rozmiaru S do XL) oraz sposób hodowli kur, który oznaczany jest symbolem:

  • „0” jajka od kur z hodowli ekologicznej – kury żyją w warunkach najbardziej zbliżonych do naturalnych, gdyż mogą one swobodnie wychodzić na zewnątrz. Są karmione karmą z certyfikatem ekologiczności,
  • „1” z wolnego wybiegu – podobnie jak kury z ekologicznych hodowli mają one swobodę wychodzenia na zewnątrz. Oprócz pokarmu, który dostają, mają też dostęp do roślin i pożywienia, które znajdą samodzielnie.
  • „2” ściółkowe – kury hodowane w zamkniętych pomieszczeniach i niewypuszczane na zewnątrz, karmione paszą,
  • „3” klatkowe – kury zamknięte w klatkach. W takich warunkach zwykle nie mają one dostępu do światła słonecznego i nie mogą wychodzić na zewnątrz pomieszczenia.

Polecamy także:

Najbardziej wartościowe są jajka z dwóch pierwszych grup, czyli pochodzące od kur z hodowli ekologicznych oraz z wolnego wybiegu. Mogą one być nieco mniejsze od jaj z pozostałych grup. Jednak mają one więcej składników odżywczych dzięki temu, że kury mają dostęp do świeżego powietrza, słońca, a często również trawy i innych naturalnych dla nich pokarmów, które znajdują samodzielnie. Kury te chodzą na wolności, nie są trzymane wyłącznie w pomieszczeniach, dlatego jaja od nich pochodzące nazywa się jajkami od szczęśliwych kur.

Czytaj też: Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić

Jakie jajka są najzdrowsze? Przygotuj je w ten sposób, aby skorzystać ze wszystkich wartości odżywczych. Sprawdź ranking!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Justynka
Najzdrowsze jajka ,są te umyte.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia