Spis treści
Czy jajka są zdrowe? FDA kończy wieloletnie debaty
Wokół jajek urosło wiele mitów. Co kilka lat zmieniała się dopuszczalna dla zdrowia ilość zjadanych jaj w ciągu dnia lub tygodnia, a jajeczni smakosze zastanawiali się, czy wpłynie to na ich cholesterol. I jak w końcu jest – czy jajka są zdrowe?
Ostateczna odpowiedź przyszła 19 grudnia 2024 roku. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła wtedy, że jaja spełniają definicję zdrowej żywności. Dzięki tej decyzji wieloletnie debaty dotyczące wartości odżywczej jaj w końcu mogą zostać zakończone.

– Oświadczenie zdrowotne zostało zaktualizowane, aby zapewnić konsumentom dostęp do bardziej kompletnych, dokładnych i aktualnych informacji żywieniowych na etykietach żywności – mówi starszy urzędnik FDA Jim Jones.
Jak podaje Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), żywność musi spełniać określone kryteria, aby korzystać z oświadczenia o „zdrowej” zawartości składników odżywczych.
– Zaktualizowane kryteria dla oświadczenia zastępują przestarzałe kryteria dla „zdrowych” kryteriami, które są zgodne z aktualną nauką o żywieniu i federalnymi wytycznymi żywieniowymi – czytamy w uzasadnieniu FDA. – Zaktualizowane kryteria identyfikują żywność, która pomaga konsumentom w budowaniu zdrowego wzorca żywieniowego.

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?
Są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych. Przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak najnowsze badania zaprzeczają temu poglądowi. Okaz...
Nie tylko jajka. Woda, oliwa i spółka na liście zdrowych produktów
FDA pierwszy raz od 30 lat zdefiniowała na nowo, co kwalifikuje się jako „zdrowa” żywność. Z listy usunięte zostały takie produkty jak białe pieczywo, wysoko słodzone jogurty i wysoko słodzone płatki śniadaniowe, a włączone zostały te bogate w składniki odżywcze, jak jajka i łosoś.
Produkt spożywczy, który znajduje się na liście, musi spełniać zaktualizowane kryteria oświadczenia, w tym:
zawierać określoną ilość żywności z co najmniej jednej z grup lub podgrup żywności (takich jak owoce, warzywa, zboża, beztłuszczowy i niskotłuszczowy nabiał oraz żywność białkowa),
spełniać określone limity dodanych cukrów, tłuszczów nasyconych i sodu.
Co jeszcze – oprócz jajek – znalazło się na zaktualizowanej liście zdrowych produktów? Są to:
Co ważne, lista obejmuje wiele odmian tej żywności, które mieszczą się w różnych budżetach. Owoce, warzywa i ryby mogą być zarówno świeże, jak i mrożone czy w puszkach.

Kto nie może jeść jajek? Tym osobom zaszkodzą nawet najzdrowsze jajka
Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, kotlety – jest mnóstwo dań z jajkami, dlatego jajka jemy praktycznie codziennie. Wiele z nas zastanawia się, jakie jajka są najzdrowsze. Jednak niektóre ...
Źródła:
Use of the Term Healthy on Food Labeling U.S. Food and Drug Administration
FDA Updates “Healthy” Claim, Providing a Refreshed Tool for Consumers U.S. Food and Drug Administration