Spis treści
Czarna rzepa na trawienie, pasożyty i reumatyzm. Jakie jeszcze ma właściwości?
Czarna rzepa (Raphanus sativus L. var. niger), inaczej czarna rzodkiew to roślina z rodziny krzyżowych. Była uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Europie i Azji Środkowej już w starożytności. Jadalny jest jej korzeń, który można spożywać na surowo lub w postaci przetworów, a także leczniczych preparatów pomocnych przy wielu schorzeniach.
Czarna rzepa jest niskokaloryczna 100 g to tylko 33 kcal. Zawiera ona także:
białko 1,1 g,
tłuszcz 0,3 g,
węglowodany 8,2 g,
błonnik 3,5 g.
Korzeń czarnej rzepy jest bogaty w fitoncydy z grupy glukozynolatów. Są to substancje lotne o działaniu antyseptycznym, grzybobójczym, hamującym rozwój mikroorganizmów takich jak bakterie, wirusy czy pasożyty.
Jak informuje na swojej stronie znany fitoterapeuta dr Henryk Różański czarna rzodkiew zawiera także glukobrassycynę, synigrynę i glukorafininę (związki siarkowe), olejek eteryczny, merkaptan metylu, antocyjany, fitosterole (brassikasterol, beta-sitosterol), witaminę C (40-80 mg), witaminy A, D, E oraz z grupy B, a także potas (ok. 1000-1200 mg), jod, żelazo, miedź, cynk, mangan, fosfor, wapń, magnez, sód.
Wyciągi z czarnej rzodkwi działają:
odtruwająco,
przeciwpasożytniczo,
bakteriobójczo,
moczopędnie,
przeciwreumatycznie,
rozkurczowo,
wiatropędnie,
żółciopędnie i żółciotwórczo,
przeciwbólowo,
przeciwzapalnie,
odkażają przewód pokarmowy i układ żółciowy,
oczyszczają i regenerują wątrobę,
pobudzają krążenie krwi,
reguluje poziom cholesterolu,
wspomaga odchudzanie, pomaga w walce z nadwagą i otyłością,
pielęgnuje skórę i włosy,
przyspiesza gojenie ran.
Na co pomaga sok z czarnej rzepy? Pij i wcieraj w skórę głowy
Sok z czarnej rzepy oraz wyciągi z czarnej rzodkwi do picia działają odkażająco na układ pokarmowy. Sok wzmaga produkcję soku żołądkowego, pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii, działa też żółciopędnie oraz rozkurczowo. Dzięki temu ułatwia usuwanie gazów, pozbycie się wzdęć, łagodzi ból brzucha i sprawia, że staje się ona bardziej płaski.
Sok pomaga też zwalczać infekcje bakteryjne czy pasożytnicze, a także oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, ponieważ działa moczopędnie. Sok z czarnej rzepy należy pić w ilości 2-3 łyżki od 2 do 3 razy dziennie.
Sok i wyciągi z czarnej rzepy stosowane są w wielu kosmetykach do pielęgnacji włosów takich jak szampony i odżywki do włosów z czarną rzepą, wcierki czy ampułki. Wzmacniają cebulki włosów, zapobiegają ich wypadaniu, a także odżywiają skórę głowy i pobudzają do wzrostu.
Możesz zrobić domową wcierkę do włosów z czarnej rzepy samodzielnie. Wystarczy zetrzeć rzepę i wycisnąć z niej sok przeciskając przez gazę. Sok wetrzyj w skórę głowy. Trzymaj ok. 3 godziny, a następnie umyj włosy. Wcierkę stosuj 2-3 razy w tygodniu co najmniej przez miesiąc, aby wzmocnić włosy i zobaczyć rezultaty.
Sok z czarnej rzepy można też stosować do przemywania skóry trądzikowej i łojotokowej. Hamuje on wydzielanie sebum, zmniejsza błyszczenie skóry, działa też bakteriobójczo, dzięki czemu zmniejsza powstawanie niedoskonałości i wyprysków. Odżywia i nawilża skórę, a także rozjaśnia i wyrównuje jej koloryt. Pobudza też ukrwienie skóry i wspomaga gojenie ran.
Jak jeść czarną rzepę? Na surowo czy przetworzoną?
Oprócz picia i wcierania w skórę głowy soku z czarnej rzepy można z niej również zrobić surówkę, sałatkę, nalewkę, jeść na surowo oraz w przetworach takich jak kiszona rzepa czy rzepa marynowana.
Prostym naturalnym lekiem na trawienie, a także odtruwającym wątrobę i oczyszczającym organizm jest rzepa z oliwą z oliwek. Wystarczy czarną rzepę zetrzeć na tarce i dodać do niej niewielką ilość dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, niewiele oczyszczoną, która jest mętna i zielonkawa. Taki specyfik ma właściwości żółciopędne i pomaga pozbyć się drobnych złogów zalegających w drogach żółciowych.
W sklepach ze zdrową żywnością lub aptekach dostępne są także suplementy diety z wyciągiem z czarnej rzepy w postaci kapsułek czy tabletek.
Spożywanie czarnej rzodkwi i picie soku z czarnej rzepy jest przeciwwskazane u osób zmagających się ze zgagą, refluksem, wrzodami żołądka, nadkwasotą żołądka i uporczywymi biegunkami. Preparatów z czarnej rzepy i samego warzywa nie powinny używać także osoby chorujące na niewydolność serca i nerek oraz nieżyt jelita cienkiego.