MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Będzie chrupiąca i jędrna. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz inaczej! 3 sprawdzone sposoby na przechowywanie rzodkiewki

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Lubisz rzodkiewkę, ale nie wiesz, jak ją przechowywać, żeby szybko nie zwiędła? Mam dla ciebie dwa sprawdzone sposoby, które sprawią, że rzodkiewka będzie jędrna i chrupiąca. Zobacz, co zrobić, żeby rzodkiewka nie była miękka i zachowała dłużej świeżość.

Spis treści

Jak przechowywać rzodkiewkę, żeby nie była miękka?

Miękką rzodkiewkę da się odświeżyć. Trzeba do tego użyć zimnej wody.
Miękką rzodkiewkę da się odświeżyć. Trzeba do tego użyć zimnej wody. timolina/freepik.com

Rzodkiewka to warzywo, które wymaga specjalnego przechowywania. Dlatego moja pierwsza rada brzmi – delikatne warzywa, takie jak rzodkiewka kupuj i zjadaj na bieżąco, nie oczekując, że będą świeże przez całe tygodnie.

Sprawdź też: Czy można jeść rzodkiewki z czarnymi plamami w środku?

Jeśli jednak masz w domu nadmiar rzodkiewki i chcesz, żeby nie straciła swojej chrupkości, chroń ją przed wysokimi temperaturami i utratą wilgoci. Najlepszymi miejscem do jej przechowywania jest lodówka. Oto 3 sposoby na przechowywanie rzodkiewki:

  1. Miska z wodą – odetnij liście i dokładnie umyj rzodkiewki. Do niedużej miski wlej zimną wodę i zanurz w niej rzodkiewki. Woda nie powinna sięgać wyżej niż do połowy wysokości warzyw. Pamiętaj, aby codziennie ją wymieniać.
  2. Słoik z wodą – jedną z metod polecanych w internecie jest przechowywanie rzodkiewek w zamkniętym słoiku wypełnionym wodą. Ja nie jestem przekonana do tego pomysłu – po pierwsze rzodkiewki mogą wchłonąć za dużo wody i stracić swoje walory smakowe, a po drugie – zamknięty słoik z wodą to idealne miejsce do rozwoju drobnoustrojów – stąd o krok do zatrucia pokarmowego.
  3. Papierowy ręcznik – Jagna Niedzielska, propagatorka gotowania bez resztek i nurtu zero waste, także nie jest fanką powyższego rozwiązania i proponuje przechowywanie rzodkiewek w lodówce, ale… zawiniętych w papierowy ręcznik. Warzywa pozbaw naci, umyj, a następnie zawiń w czysty, lekko wilgotny ręcznik. Co kilka dni sprawdzaj, czy ręcznik nadal jest wilgotny:

Ta metoda sprawi, że rzodkiewki zachowają świeżość przez tydzień, a nawet dłużej.

Jeśli zostanie ci nadmiar rzodkiewki, możesz ją ukisić, korzystając z przepisu Katarzyny Puczyńskiej z portalu StronaKuchni.pl: Kiszone rzodkiewki to hit. Są zdrowe i świetnie smakują do kanapek, dań z grilla i na przekąskę

Jak odświeżyć rzodkiewki?

Rzodkiewka zrobiła się miękka, a jej skórka lekko pomarszczona? To nie powód, żeby ją wyrzucać. Jest sposób na to, żeby odzyskała jędrność. Wystarczy umyte rzodkiewki włożyć na chwilę do miski z bardzo zimną wodą – można dorzucić do niej kilka kostek lodu. Po kilku minutach rzodkiewki należy osuszyć i zjeść tego samego dnia.

Kiedy nie jeść rzodkiewki?

Nie jedz rzodkiewki, jeśli:

  • na jej powierzchni pojawił się osad lub pleśń;
  • zmienił się kolor skórki, jest blady lub matowy;
  • miąższ ze śnieżnobiałego zabarwił się na inny kolor;
  • warzywo zaczęło nieprzyjemnie pachnieć.

Wszystkie powyższe zmiany to oznaka, że rzodkiewka nie nadaje się do jedzenia. Sięgając po warzywa i owoce nawet z drobnymi plamami pleśni, ryzykujesz zatrucie pokarmowe.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia