Probiotyczne bakterie to określone gatunki drobnoustrojów, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia jelit i całego organizmu. Niestety, współczesna żywność, leki i styl życia nie zapewniają korzystnego środowiska dla niezbędnych bakterii jelitowych. Skutkiem jest nie tylko obniżona odporność, ale też szybszy rozwój chorób cywilizacyjnych. Ratunkiem są probiotyki lecznicze, a także wspomagające ich działanie produkty fermentowane i kiszone.
Przybywa kolejnych badań, które pokazują wpływ mikroflory jelitowej na wszystkie aspekty naszego życia, począwszy od sprawnego trawienia, poprzez odporność i wytwarzanie witamin, po liczbę kalorii pozyskiwanych z jedzenia, nastrój czy skłonność do depresji. Naukowcy nie ustalili również ostatecznie liczby gatunków bakterii w jelitach, nawet tych korzystnych, nazywanych probiotykami. Do grupy tej zaliczamy m.in. rodzaje Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także drożdże Saccharomyces boulardii.
Gdy w organizmie jest za mało korzystnych bakterii, można i trzeba wspomagać się probiotykami w kapsułkach. Choć większość takich produktów to suplementy diety, doceniamy je głównie za właściwości lecznicze.
Warto poznać 10 naturalnych produktów, które pozytywnie działają na odporność i hamują stan zapalny.
Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. ...