Poncz to znakomity pomysł na sylwestra i przyjęcie. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im korzenny wykwinty napój. Sprawdź przepisy na poncz

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Ten efektowny i aromatyczny napój tradycyjnie podawany był o północy w sylwestrową noc.
Ten efektowny i aromatyczny napój tradycyjnie podawany był o północy w sylwestrową noc. sarsmis/123rf
Udostępnij:
Poncz to popularny owocowo-korzenny napój jesienno-zimowy. Jego smak będzie zależał od rodzaju użytego alkoholu oraz przypraw. W składzie tradycyjnego ponczu nie może zabraknąć soku z cytryny, anyżu, cynamonu oraz goździków. Podawany na zimno idealnie ochłodzi w przerwie między tańcem karnawałowym, a na gorąco – rozgrzeje w zimowy wieczór. Sprawdź nasze proste przepisy na tradycyjny oraz bezalkoholowy poncz.

Poncz – korzenny napój o owocowym zapachu

Poncz kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia oraz zabawą sylwestrową. Tradycyjny napój pochodzi z Dalekiego Wschodu, jednak pity jest na całym świecie. Jego aromatyczny zapach oraz elegancki wygląd mogą skusić niejedną osobę.

Nazwa poncz wywodzi się z języka Hindi, gdzie „panch” oznacza „pięć”, czyli liczbę składników, z której pierwotnie składał się ten napój. Tradycyjnie przygotowywany był z soku z cytryny, cukru, korzennych przypraw oraz araku, czyli mocnego alkoholu o anyżowym smaku.

Przepisów na ten słodki napój jest wiele, a jego finalny smak zależeć będzie od użytego alkoholu oraz przypraw.

Jak należy podawać poncz?

Ten aromatyczny i słodki napój powinien być podawany w szerokiej i szklanej misie. W przypadku serwowania na zimno, najlepiej misę postawić na kostkach lodu, aby temperatura wynosiła około 5 stopni Celsjusza. Ewentualnie można do ponczu wrzucić kilka kostek lodu.

Natomiast poncz podawany na gorąco serwuje się w temperaturze minimum 40 stopni Celsjusza, w wazie z podwójnymi szklanymi ściankami.

Do nalewania tego smacznego trunku używa się dużej chochli. Serwuje się go w przezroczystych szklankach z dodatkiem plastrów owoców oraz przypraw korzennych.

Prosty przepis na poncz z alkoholem

Przepis na ten aromatyczny napój jest bardzo prosty w wykonaniu. Smak będzie zależał przede wszystkim od rodzaju alkoholu. Poniżej przedstawiamy składniki na owocowy poncz z rumem:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 kg pomarańczy,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 świeży ananas,
  • 100 g cukru,
  • 1 l czerwonego lub białego wina wytrawnego,
  • 200 ml białego rumu,
  • 5 gwiazdek anyżu,
  • łyżeczka goździków,
  • 3 laski cynamonu lub 0,5 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • opcjonalnie 1 laska wanilii.

Przygotowanie

  1. W garnku należy wymieszać wodę, cukier oraz wszystkie przyprawy. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia, aż powstanie syrop. Całość należy wystudzić.
  2. Pomarańcze trzeba dokładnie umyć, a następnie bez obierania pokroić w plastry. Ananasa należy obrać i pokroić w kostkę.
  3. Do garnka trzeba wlać sok pomarańczowy, sok z cytryny, wino, cukier oraz rum i dokładnie wymieszać. Następnie całość trzeba podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  4. Następnie do garnka dodajemy wcześniej przygotowany syrop oraz pokrojone owoce.
  5. Całość trzeba wymieszać i za pomocą chochli delikatnie rozgnieść owoce, aby puściły sok.
  6. Tak przygotowany poncz można od razu podawać do spożycia lub w przypadku serwowania na zimno – schłodzić.

Uwaga! Ze względu na zawartość alkoholu, ponczu nie powinny pić dzieci, kobiety ciężarne oraz karmiące.

Przepis na tropikalny bezalkoholowy poncz

Bezalkoholowy poncz jest idealnym rozwiązaniem na imprezy z dziećmi. Podawany w tradycyjnej szklanej wazie wzbudzi zainteresowanie każdego urwisa. Dodatkowo zawarte w nim owoce są źródłem witamin i składników mineralnych.

Do przygotowania ponczu w wersji bezalkoholowej potrzebne będzie:

  • 300 g truskawek,
  • 2 pomarańcze,
  • 300 g melona,
  • 1 mango,
  • ½ ananasa,
  • 2 brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń odsączonych z syropu,
  • 1 l herbaty owocowej,
  • 1 l zimnej wody mineralnej,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać.
  2. Mango, brzoskwinie, ananasa, pomarańcze oraz melona należy pokroić w plastry. Truskawki trzeba przekroić na połowę.
  3. Do owoców należy dodać schłodzoną herbatę, wodę mineralną oraz miód i dokładnie wymieszać.
  4. Owocowy poncz jest gotowy do podania.

Sprawdź przepisy na efektowne i bezalkoholowe drinki:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie