Nalewka z ananasa – poczuj smak lata, gdy za oknem mróz. Doda energii i poprawi nastrój. Możesz przygotować ją albo pyszny likier

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Kiedy za oknem zimno i ponuro, często wracamy myślami do wakacji. Chcesz poczuć ich smak? Możesz to zrobić zamykając w butelce kawałki świeżego ananasa. Ten egzotyczny owoc jest nie tylko pyszny, ale jest też świetnym źródłem przeciwutleniaczy, składników mineralnych i witamin, które przenikają z ananasa do nalewki. Podajemy przepis na ananasówkę w dwóch odsłonach oraz na pyszny likier ananasowy.

Spis treści

Dodatkowym plusem nalewki z ananasa jest to, że jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Dodatkowym plusem nalewki z ananasa jest to, że jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. MaleWitch/123RF/8photo/Freepik

Jak wybrać dobrego ananasa na nalewkę?

Smaczny, dojrzały ananas jest ciężki, jego dolna część będzie pachniała słodko, a liście będą ciemnozielone i sprężyste. Powinien być pozbawiony ciemnych plam i miękkich wgnieceń.

Przygotowanie z niego domowej nalewki jest naprawdę proste i nawet niedoświadczone osoby bez trudu sobie z tym poradzą. Jej dodatkowym plusem jest cena samego owocu, za który w wielu sklepach zapłacimy mniej niż 10 zł za sztukę.

Nalewka z ananasa – przepis na spirytusie i wódce

Planując nastawienie nalewki ananasowej oprócz czystego gąsiorka lub słoika, warto przygotować naprawdę ostry nóż, który jest niezbędny do pokrojenia ananasa. Odetnij nim górę i dół owocu, a następnie odetnij zewnętrzną skórkę i pokrój na kawałki.

Ananasowa nalewka z cynamonem i wanilią na spirytusie
Składniki:

  • 0,5 kg dojrzałego ananasa,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 cm kawałek kory cynamonu,
  • 50-70 g cukru,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Obierz ananasa ze skórki i pokrój miąższ na drobną kostkę.
  2. Włóż owoc do gąsiorka i zalej alkoholem.
  3. Zamknij szczelnie naczynie i pozostaw w chłodnym miejsce na dwa tygodnia.
  4. Po tym czasie zlej i przefiltruj nalewkę.
  5. Przygotuj syrop z cukru i wody gotując go z przyprawami.
  6. Wymieszaj syrop z nalewką i odstaw na kolejne dwa tygodnie.
  7. Rozlej do butelek i odstaw jeszcze na 2,5 miesiąca w ciemne miejsce.

Ananasówka na wódce
Składniki:

  • 0,5 kg świeżego ananasa,
  • 1 litr wódki,
  • 0,25 kg cukru,
  • 1/4 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Obierz ananasa ze skórki i pokrój miąższ na drobną kostkę.
  2. Włóż owoc do gąsiorka i zalej alkoholem.
  3. Zamknij szczelnie naczynie i pozostaw w chłodnym miejsce na dwa miesiące.
  4. Po tym czasie zlej i przefiltruj nalewkę.
  5. Przygotuj syrop z cukru i wody.
  6. Wystudź i połącz z nalewką.
  7. Przelej do szczelnego naczynia i odstaw na pół roku, a następnie rozlej do butelek.

Jak zrobić likier z ananasa?

Likier z ananasa
Składniki:

  • 1 świeży ananas,
  • 3 litry spirytusu,
  • 1 kg cukru,
  • 3 g wanilii,
  • 3 krople olejku cynamonowego.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj ananasa bez skórki na drobne kawałki.
  2. Sparz miąższ wodą i pozostaw pod przykryciem na dobę.
  3. Zlej powstały płyn, dodając na jego jedną szklankę 1 litr spirytusu i 1 kg cukru.
  4. Resztę ananasa zalać 2 litrami spirytusu z dodatkiem 3 g wanilii i 3 kropli olejku cynamonowego.
  5. Trzymać w cieple przez 3 dni.
  6. Przefiltrować nalewkę i połączyć z powstałym wcześniej syropem.
  7. Poczekać kilka dni do sklarowania.
  8. Rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.

Wypróbuj również przepis na: Nalewkę i likier z bananów

Domowa nalewka z ananasa. Dlaczego warto ją zrobić?

Ananasówkę warto nastawić nie tylko ze względów smakowych, ale także z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Trunek zawdzięcza je właściwościom owoców, które stanowią jego podstawę.

Czytaj także: Ten egzotyczny napój odchudza i odmładza. Swoje cenne właściwości zawdzięcza wyjątkowemu składnikowi

Świeży ananas ceniony jest za zawartość antyoksydantów – w tym witaminy C oraz innych substancji aktywnych, które przenikają do nalewki lub likieru. Są to m.in.:

  • witaminy A, B6, E i K,
  • wapń,
  • kwas foliowego,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • cynk,
  • mangan.

Zawarty w ananasach kwas askorbinowy sprawia, że nalewka i likier z ananasa, to trunki, po które warto sięgać w stanach obniżonej odporności. Dzięki zawartości innych przeciwutleniaczy m.in. flawonoidów i kwasów fenolowych, które zwalczają wolne rodniki uszkadzające komórki, dobrze wpływają także na nasz wygląd oraz samopoczucie.

Błonnik pokarmowy zawarty w ananasie oraz bromelaina (substancja odpowiadająca za jego przeciwkaszlowe i przeciwzapalne właściwości) nie rozpuszczają się w wodzie oraz alkoholu, dlatego nie znajdziemy ich w trunkach na bazie tych owoców.

Nalewka z ananasów nie powinna być spożywana przez osoby z przeciwwskazaniami do pica alkoholu, w tym ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci oraz pacjenci przyjmujący określone leki. Powinni jej unikać także chorzy nadwrażliwością lub alergią na ananasa.

Należy również pamiętać, że ananas jest zawiera aż 10 g w 100 g, co sprawia, że osoby chore na cukrzycę i insulinooporność muszą być bardzo ostrożne we włączaniu go do swojej diety.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia