Spis treści
Czy maliny są dobre na cerę?
Maliny oprócz dobrego smaku oferują szereg właściwości zdrowotnych, a także mogą pomóc zmniejszyć oznaki starzenia. Owoc idealny? Dla wielu na pewno tak!
Są pyszne, nie za słodkie i zdrowe. Maliny są:
bogate w składniki odżywcze,
niskokaloryczne,
źródłem antytoksyn i polifenoli (ochronnych związków roślinnych, które mogą pomóc zmniejszyć fizyczne oznaki starzenia oraz poprawić równowagę i siłę).
Jakiś czas temu pisałam o piciu kolagenu (dalej to robię!). Poziom kolagenu w skórze spada wraz z wiekiem. Prowadzi to do powstawania zmarszczek i zwiotczenia skóry. Dobra wiadomość jest taka, że maliny są bogate w witaminę C, która nie tylko pomaga produkować kolagen, ale także naprawia uszkodzenia skóry spowodowane przez słońce.
Jakie właściwości mają maliny? Mogą pomóc ochronić cię przed rakiem i zapaleniem stawów
Maliny zawierają przeciwutleniacze, które mogą potencjalnie zapewniać ochronę przed rakiem. Naukowcy twierdzą, że te różowoczerwone owoce mogą być korzystne w zwalczaniu raka okrężnicy, piersi i wątroby.
Po maliny powinny sięgać też osoby, które cierpią na zapalenie stawów. Jedzenie tych owoców może pomóc zmniejszyć objawy tej choroby, obniżyć ryzyko jej rozwoju i zminimalizować uszkodzenia stawów u tych, którzy ją rozwiną.
Czy maliny obniżają poziom cukru we krwi?
Maliny są jednymi z owoców o najniższej zawartości cukru. Jedna filiżanka malin zawiera zaledwie 5 g cukru. Choć czasami mogą smakować nieco cierpko, stają się słodsze, im są dojrzalsze. Jeżeli lubisz słodycze, a nie chcesz przytyć, wybierz maliny!
Maliny mają niski indeks glikemiczny (IG) i wysoką zawartość błonnika. Dzięki temu są przydatnym składnikiem, jeśli chcesz monitorować poziom cukru we krwi. Jak sugerują badania, maliny spożywane wraz z dietą wysokotłuszczową mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić reakcję na insulinę. Może być to spowodowane naturalnymi garbnikami, w które są bogate maliny. Garbniki hamują enzymy rozkładające skrobię.
Badanie z 2017 r. wykazało, że myszy cierpiące na zespół metaboliczny (termin używany do opisania połączenia cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i otyłości) wykazały poprawę masy ciała i wrażliwości na insulinę, gdy codziennie podawano im jedną porcję malin. Chociaż istnieje wiele badań potwierdzających te odkrycia, wciąż potrzebne są kolejne, aby określić ich znaczenie dla ludzi.
Jedzenie malin może korzystnie wpływać na stan twojej skóry, zmniejszać oznaki starzenia i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.
Źródła:
Consumption of a single serving of red raspberries per day reduces metabolic syndrome parameters in high-fat fed mice Food & Function
Different polyphenolic components of soft fruits inhibit alpha-amylase and alpha-glucosidase Journal of Agricultural and Food Chemistry
Raspberries: Rich in Fiber and Ellagitannin Compounds American Institute for Cancer Research