Spis treści
Jakie są objawy niedoboru choliny? Dolegliwości, które powinny zaniepokoić
Cholina to składnik dobrze rozpuszczalny w wodzie, który w organizmie gromadzi się w niewielkich ilościach, dlatego musi być stale dostarczany z żywnością. Niestety, niedobór choliny jest dość powszechnym zjawiskiem. W galerii podpowiadamy, jakie symptomy mogą sugerować zbyt niski poziom tego składnika.
Jakie są objawy niedoboru choliny?
Właściwości i rola choliny w organizmie
Cholina, kiedyś nazywana również witaminą B4, to związek, który bardzo dobrze chłonie wilgoć i rozpuszcza się w wodzie. Jej zdolność pochłaniania wody sprawia, że bardzo szybko usuwana jest wraz z moczem i potem. Cholina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu nerwowego i mięśniowego. Dodatkowo odpowiada za prawidłową pracę wątroby.
Wśród głównych funkcji choliny można wymienić:
- wsparcie układu nerwowego, poprzez stymulację wytwarzania lecytyny – fosfolipidu odżywiającego komórki nerwowe,
- stymulację wytwarzania neuroprzekaźników, w tym acetylocholiny,
- tworzenie osłonek mielinowych, które chronią neurony przed uszkodzeniem,
- wzmocnienie pamięci długotrwałej, koncentracji i procesu uczenia się,
- ochronę przed chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona,
- regulację pracy układu mięśniowego,
- regenerację mięśni po wysiłku fizycznym,
- udział w procesie oddychania komórkowego,
- regenerację błon komórkowych,
- regenerację komórek wątrobowych,
- ochronę przed stłuszczeniem wątroby,
- rozkładanie cholesterolu na cząsteczki, które szybciej usuwane są z organizmu.
Dobowe zapotrzebowanie na cholinę
Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na cholinę w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:
- dzieci do 6. miesiąca życia – 125 mg,
- dzieci od 6. miesiąca życia do 1. roku życia – 150 mg,
- dzieci do 3. roku życia – 200 mg,
- dzieci od 4. do 9. roku życia – 250 mg,
- dzieci od 10. do 12. roku życia – 375 mg,
- dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 400 mg,
- chłopcy od 13. do 18. roku życia – 550 mg,
- kobiety powyżej 19. roku życia – 425 mg,
- kobiety ciężarne – 450 mg,
- kobiety karmiące piersią – 550 mg,
- mężczyźni powyżej 19. roku życia – 550 mg.
Dowiedz się więcej: Jak gotować, żeby nie tracić witamin?
Najlepsze źródła choliny. Jak uzupełnić niedobór tego składnika?
Cholina w niewielkim stopniu wytwarzana jest w organizmie, jednak te ilości są niewystarczające, aby pokryć domowe zapotrzebowanie na nią. Wśród najlepszych źródeł tego składnika wymienia się przede wszystkim jajka i podroby, w tym wątróbkę. Gdzie znajdziemy cholinę? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość tego składniki:
- jajka kurze – 290 mg,
- ciecierzyca – 99,3 mg,
- soczewica – 96,4 mg,
- groch – 95,5 mg,
- wątróbka drobiowa – 194 mg,
- otręby pszenne – 74,4 mg,
- orzechy laskowe – 46,5 mg,
- wołowina – 37,6 mg,
- kapusta – 23,2 mg.