Spis treści
Dlaczego warto kupować i jeść sezonowe warzywa i owoce?
Sezon na polskie świeże warzywa i owoce jest w rozkwicie. Po jakie produkty najlepiej sięgać w czerwcu? Po te, które właśnie dojrzały w słońcu. Ich zaletą jest to, że jedząc je o tej porze roku będziemy mogli cieszyć się prawdziwą pełnią i głębią ich smaku. Ponadto właśnie teraz dostarczą nam najwięcej witamin, antyoksydantów i składników mineralnych, mają więc największą wartość odżywczą.
Jeśli nie jest nam obojętny wpływ naszych wyborów na środowisko, powinniśmy jak najczęściej sięgać po lokalne produkty. Wybierając te, które przebyły krótką drogę z pola na nasz talerz, zmniejszymy ślad węglowy i wesprzemy polskich plantatorów.
Co więcej, wybierając sezonowe produkty, mamy większą szansę trafić na warzywa i owoce, które nie zostały dodatkowo zabezpieczone środkami przedłużającymi ich trwałość. Jest też duża szansa, że dostępne aktualnie warzywa i owoce, będą tańsze od tych, które pochodzą z importu lub nie nadają się obecnie do zbiorów poza szklarnią.
Co jeść w czerwcu, aby było smaczne i zdrowe?
Czerwiec to miesiąc kolorowych sałatek. Na naszych talerzach z powodzeniem mogą lądować zielone liście szpinaku, sałat i szczawiu. Do towarzystwa mają mieniące się wszystkim odcieniami czerwieni: rabarbar, truskawki i czereśnie. Coraz częściej spotkamy też młode kalafiory, kapusty i kalarepy. Co jeszcze warto jeść w czerwcu? Sprawdzisz to w naszej galerii.
Warzywa i owoce, które warto jeść w czerwcu. Kuszą świeżością i smakiem!
Dowiedz się więcej:
Na te warzywa właśnie zaczyna się sezon. Po te produkty najlepiej sięgać podczas czerwcowych zakupów
Pełnowartościowe czerwcowe menu można skomponować w oparciu o sezonowe warzywa i owoce. Część z nich już pojawiła się na straganach, a niektóre zaczną być powszechniej dostępne dopiero w drugiej połowie miesiąca. Po te warzywa i owoce warto sięgnąć w czerwcu:
- agrest,
- bób,
- botwinka,
- cukinia,
- fasolka szparagowa,
- jagody,
- porzeczki,
- szczaw.