Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Marta Siesicka-Osiak
Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały. Które z nich najlepiej wybierać w czerwcu? Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Sezonowe owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały. Które z nich najlepiej wybierać w czerwcu? Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Milan Krasula / GettyImages
W czerwcu stargany zaczynają mienić się różnymi odcieniami zieleni i czerwieni. Sezonowe warzywa i owoce kuszą apetycznym wyglądem. Ich kupno to najlepsze, co możemy zrobić dla swojego organizmu i dla środowiska. Podpowiadamy, które z nich będą najlepiej smakowały w tym miesiącu. Sprawdź, dlaczego warto jeść teraz kalarepę i co kryje w sobie niepozorna sałata.

Spis treści

Dlaczego warto kupować i jeść sezonowe warzywa i owoce?

Sezon na polskie świeże warzywa i owoce jest w rozkwicie. Po jakie produkty najlepiej sięgać w czerwcu? Po te, które właśnie dojrzały w słońcu. Ich zaletą jest to, że jedząc je o tej porze roku będziemy mogli cieszyć się prawdziwą pełnią i głębią ich smaku. Ponadto właśnie teraz dostarczą nam najwięcej witamin, antyoksydantów i składników mineralnych, mają więc największą wartość odżywczą.

Jeśli nie jest nam obojętny wpływ naszych wyborów na środowisko, powinniśmy jak najczęściej sięgać po lokalne produkty. Wybierając te, które przebyły krótką drogę z pola na nasz talerz, zmniejszymy ślad węglowy i wesprzemy polskich plantatorów.

Co więcej, wybierając sezonowe produkty, mamy większą szansę trafić na warzywa i owoce, które nie zostały dodatkowo zabezpieczone środkami przedłużającymi ich trwałość. Jest też duża szansa, że dostępne aktualnie warzywa i owoce, będą tańsze od tych, które pochodzą z importu lub nie nadają się obecnie do zbiorów poza szklarnią.

Co jeść w czerwcu, aby było smaczne i zdrowe?

Czerwiec to miesiąc kolorowych sałatek. Na naszych talerzach z powodzeniem mogą lądować zielone liście szpinaku, sałat i szczawiu. Do towarzystwa mają mieniące się wszystkim odcieniami czerwieni: rabarbar, truskawki i czereśnie. Coraz częściej spotkamy też młode kalafiory, kapusty i kalarepy. Co jeszcze warto jeść w czerwcu? Sprawdzisz to w naszej galerii.

Warzywa i owoce, które warto jeść w czerwcu. Kuszą świeżością i smakiem!

Dowiedz się więcej:

Na te warzywa właśnie zaczyna się sezon. Po te produkty najlepiej sięgać podczas czerwcowych zakupów

Pełnowartościowe czerwcowe menu można skomponować w oparciu o sezonowe warzywa i owoce. Część z nich już pojawiła się na straganach, a niektóre zaczną być powszechniej dostępne dopiero w drugiej połowie miesiąca. Po te warzywa i owoce warto sięgnąć w czerwcu:

  • agrest,
  • bób,
  • botwinka,
  • cukinia,
  • fasolka szparagowa,
  • jagody,
  • porzeczki,
  • szczaw.

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia