Spis treści
Jakich produktów unikać w codziennej diecie, aby zadbać o serce?
Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo szkodzimy naszemu sercu wybierając produkty, które zaburzają jego prawidłowe funkcjonowanie. Biorąc pod uwagę fakt, że serce pracuje bezustannie, codziennie przepompowując ok. 350 litrów krwi warto wspomóc je unikając produktów, które są dla niego najbardziej niekorzystne.
Sól i słone przekąski
Sól jest potrzebna w diecie, jednak w określonej ilości. Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli 1 płaskiej łyżeczki od herbaty. Niestety soli jemy dużo więcej i to nie tylko tej prosto z solniczki, ponieważ jest ona dodawana do niemal wszystkich przetworzonych produktów takich jak pieczywo, sery, słodycze, chipsy czy sosy. Nadmiar soli w diecie podwyższa ciśnienie krwi i tym samym zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, a także miażdżycy, niewydolności serca, a w rezultacie zawału serca i udaru mózgu.
Cukier i słodycze
Każdy lubi słodki smak, jednak tak jak w przypadku soli, z cukrem również nie należy przesadzać, a obecnie jest on dodawany (podobnie jak sól) do większości produktów przetworzonych. Należy więc unikać dosładzania kawy czy herbaty lub stopniowo zmniejszać ilość dodawanego cukru.