Spis treści
Jakich produktów unikać w codziennej diecie, aby zadbać o serce?
Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo szkodzimy naszemu sercu wybierając produkty, które zaburzają jego prawidłowe funkcjonowanie. Biorąc pod uwagę fakt, że serce pracuje bezustannie, codziennie przepompowując ok. 350 litrów krwi warto wspomóc je unikając produktów, które są dla niego najbardziej niekorzystne.
Sól i słone przekąski
Sól jest potrzebna w diecie, jednak w określonej ilości. Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli 1 płaskiej łyżeczki od herbaty. Niestety soli jemy dużo więcej i to nie tylko tej prosto z solniczki, ponieważ jest ona dodawana do niemal wszystkich przetworzonych produktów takich jak pieczywo, sery, słodycze, chipsy czy sosy. Nadmiar soli w diecie podwyższa ciśnienie krwi i tym samym zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, a także miażdżycy, niewydolności serca, a w rezultacie zawału serca i udaru mózgu.
Cukier i słodycze
Każdy lubi słodki smak, jednak tak jak w przypadku soli, z cukrem również nie należy przesadzać, a obecnie jest on dodawany (podobnie jak sól) do większości produktów przetworzonych. Należy więc unikać dosładzania kawy czy herbaty lub stopniowo zmniejszać ilość dodawanego cukru.
Uważajmy też na produkty takie jak płatki śniadaniowe, jogurty smakowe, dżemy, napoje gazowane oraz słodycze. Niektóre z nich wydają się zdrowe i są spożywane nawet przez dzieci tymczasem zawierają bardzo duże ilości cukru, który w nadmiarze prowadzi do otyłości oraz otłuszczania narządów wewnętrznych, co zaburza ich pracę. Zbyt duże stężenie glukozy we krwi powoduje również wzrost ciśnienia krwi, która naciskając na naczynia krwionośne ze zbyt dużą siłą prowadzi do ich twardnienia i uszkodzenia. Taka sytuacja sprzyja rozwojowi choroby wieńcowej, miażdżycy i niewydolności serca. Otyłość spowodowana nadmiernym spożyciem cukru może prowadzić również do insulinooporności, cukrzycy czy zawału serca.
Zobacz także:
Fast foody
Te smażone na głębokim oleju (np. frytki, banany w cieście, potrawy kuchni azjatyckiej) zawierają nie tylko puste kalorie niemal bez substancji odżywczych, ale też dużą ilość niezdrowych tłuszczów trans, które wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi i mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy.
Fast foody zawierają też duże ilości soli, która znajduje się zwłaszcza w mięsie: parówkach, kotletach do hamburgerów czy wędlinie. Spożywanie fast foodów prowadzi do otyłości, która jest jedną z głównych przyczyn nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy oraz chorób serca.
Białe pieczywo
Po zjedzeniu białej bułki, tostów czy chleba czujesz przyspieszone bicie serca i przypływ energii, a chwilę później osłabienie i ospałość? To efekt działania węglowodanów prostych zawartych w mące pszennej, z której wytwarza się białe pieczywo, a także cukru, który jest często dodawany do takich produktów. Składniki te wywołują bowiem wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, których nadmiar prowadzi do rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej i zawału serca.
Napoje energetyczne
W napojach energetycznych oprócz kofeiny znajdują się również substancje takie jak tauryna czy guarana, które skumulowane w dużej ilości negatywnie wpływają na pracę serca, ponieważ zwężają naczynia krwionośne, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi. Zbyt duża dawka tych substancji spowodowana regularnym piciem napojów energetycznych może wywołać zaburzenia rytmu serca, drżenie rąk, pobudzenie psychoruchowe, zawroty i bóle głowy, a w konsekwencji nawet zawał serca.
Alkohol
Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale obciąża również nasze serce i prowadzi do choroby jaką jest kardiomiopatia alkoholowa skutkująca zaburzeniami rytmu serca, migotaniem przedsionków i niewydolnością krążeniową, a stąd już krótka droga do zawału serca czy udaru mózgu. Regularne picie alkoholu zwiększa również ciśnienie krwi prowadząc do nadciśnienia tętniczego.
Te produkty wzmacniają serce. Koniecznie wprowadź je do jadłospisu
Serce to kluczowy narząd dla funkcjonowania organizmu. Gdy zaczyna chorować, bardzo często towarzyszą temu objawy, a pierwsze symptomy pojawiają się dopiero przy zaawansowanych zmianach. Jak więc zadb...