Spis treści
Nalewka z mięty – tradycyjny przepis na miętówkę
Mięta to znana roślina, która najczęściej stosowana jest w przypadku niestrawności i towarzyszących jej objawów. Przygotowanie nalewki miętowej jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Wystarczy tylko 5 ogólnodostępnych składników!
Składniki na nalewkę miętową:
- 300 g mięty pieprzowej,
- 700 ml wódki 40 proc.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 300 g cukru.
Jak przygotować nalewkę z mięty pieprzowej?
- Zrywając miętę należy wybierać tylko zielone liście bez rdzawych przebarwień.
- Liście umyć i dokładnie wysuszyć, a następnie wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności 3 litrów.
- Zasypać cukrem i zalać alkoholem, zakręcić szczelnie słoik, a następnie odstawić na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu.
- Po upływie dwóch tygodni powstałą miksturę należy przecedzić przez sito lub gruba gazę.
- Rozlać leczniczą nalewkę do butelek, zakręć i odstawić na kolejne 2 tygodnie.
- Po tym czasie miętówka jest gotowa do spożycia.
Nalewka miętowa na niestrawność i ból stawów
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest dobrym źródłem witamin i związków mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi również bogactwo przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo znajdziemy tam sole mineralne, zwłaszcza żelaza, magnezu, miedzi i cynku.
Nalewka z mięty pieprzowej jest źródłem kwasów organicznych i garbników, które działają ściągająco, czyli obkurczająco na naczynia krwionośne.
Jednak najważniejszym składnikiem nalewki jest mentol, który wykazuje właściwości przeciwbólowe i odświeżające. Dodatkowo związek ten pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, a dzięki temu łagodzi objawy niestrawności, w tym ból brzucha, nudności, wymioty i zaparcia.
Jakie jeszcze właściwości ma nalewka z mięty? Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta sugeruje, że bioaktywne związki tej rośliny, które przenikają do nalewki wykazują właściwości:
- rozkurczające,
- przeciwzapalne,
- pobudzające apetyt,
- w niewielkim stopniu bakteriobójcze,
- żółciopędne,
- przyspieszające przemianę materii.
Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa na wydzielanie żółci, dzięki czemu wspiera pracę wątroby i ułatwia trawienie potraw ciężkostrawnych i tłustych.
Nalewkę z mięty, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- niestrawność,
- skurcze brzucha,
- zatrucie pokarmowe,
- ból stawów,
- bolesne miesiączkowanie,
- napięciowe bóle głowy.
Warto pamiętać, że miętówka jest leczniczą nalewką, dlatego nie powinno się pić jej więcej niż 50 ml dziennie.
Przeciwwskazania do stosowania miętówki
Mimo dobroczynnych właściwości tej leczniczej nalewki nie wszyscy mogą cieszyć się jej smakiem. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić jej kobiety ciężarne i karmiące, oraz dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań do spożywania tej leczniczej mikstury można wymienić:
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- przepuklinę rozworu przełykowego,
- kamicę nerkową,
- niewydolność nerek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Tak wygląda teraz Katherine Kelly Lang, czyli Brooke z serialu "Moda na sukces"
- Te długi się nie przedawniają. Oto lista długów, które się nie przeterminują
- Tak w młodości wyglądała Magda Gessler. Była prawdziwą pięknością [zdjęcia]
- Seksbomba PRL-u. Figura świętuje urodziny. Jak zmieniała się przez lata?
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz