Spis treści
Prosty przepis na ziołową nalewkę z kminku
Kminek zwyczajny (Carum carvi) to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych, która powszechnie występuje na terenie naszego kraju. Cennym surowcem zielarskim są jego owoce, które mają postać wydłużonych rozłupek.
Owoce, czyli nasiona kminku, zbiera się w drugim roku uprawy, najlepiej w sierpniu i wrześniu, kiedy roślina przybiera kolor czerwnonobrunatny, a nasiona łatwo dają się oddzielić od baldachów. Często kminek zwyczajny mylony jest z kuminem, czyli kminem rzymskim (Cuminum cyminum), ponieważ wyglądają bardzo podobnie i charakteryzują się taki samymi właściwościami zdrowotnymi. To jednak różne rośliny. Uwaga: nie zbierajmy dziko rosnącego kminku, jeśli naprawdę dobrze nie znamy się na roślinach. Podobnie do niego wygląda sporo roślin z rodziny selerowatych, a niektóre z nich są śmiertelnie trujące. Natomiast nasiona kminku bez trudu kupimy w każdym sklepie spożywczym.
Z kminku zwyczajnego można przygotować leczniczy napar lub zdrowotną nalewkę. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko kilku produktów.
Składniki na kminkówkę:
- 100 g nasion kminku,
- 600 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 400 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować ziołową nalewkę?
- Nalewkę można przygotować z całych nasion lub zmielonych.
- Kminek wsypać do słoika, najlepiej z ciemnego szkła.
- Wlać alkohol, zakręcić i dokładnie wymieszać.
- Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
- Warto raz dziennie zamieszać słoikiem, aby jak najwięcej cennych związków przedostało się do alkoholu.
- Po tym czasie przefiltrować przez grubą gazę lub gęste sito.
- Rozlać do mniejszych butelek i odstawić na kolejne 2 miesiące.
- Po tym czasie zdrowotna nalewka jest gotowa do picia.
Do nalewki z kminku można dodać również pieprz czarny i ziele angielskie, dzięki czemu zyska lekko ostry smak i dodatkowe właściwości lecznicze.
Na co pomaga nalewka z kminku? Wskazania do stosowania kminkówki
Kminek to ceniona roślina, która na dobre zagościła w naszej rodzimej kuchni. Najczęściej dodawany jest do dań mięsnych, szczególnie z wieprzowiny i dziczyzny, a gospodynie często dodają go do kiszenia kapusty. Odrobina przyprawy nada też smaku domowemu kapuśniakowi.
Planujesz robić przetwory na zimę? Tutaj poznasz najlepsze przyprawy do kiszonek
Kminek wykazuje wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych, w tym łagodzi objawy niestrawności, czyli wzdęcia brzucha, zgagę, nudności i zaparcia. Napary z tej rośliny często stosowane są u małych dzieci, które cierpią na nawracające kolki jelitowe. Natomiast kminkówka pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu pomaga trawić potrawy tłuste i ciężkostrawne.
Nalewka z kminku stanowi źródło garbników, soli mineralnych, olejku eterycznego, flawonoidów, żywic, wosku i kwasów organicznych.
Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników tlenowych, łagodzą stan zapalny w organizmie, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Natomiast garbniki wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne, dzięki czemu wspierają walkę z biegunkami.
Kminkówka obfituje w woski i żywice, czyli substancje o właściwościach odkażających i przeciwzapalnych. Warto także wspomnieć o kwasach organicznych, które działają żółciopędnie oraz zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Dzięki zawartości tych wszystkich związków, nalewka z kminku działa: przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, antyoksydacyjnie, wiatropędnie, moczopędnie i rozkurczająco.
Przy jakich objawach pomaga kminkówka? Fitoterapeuci twierdzą, że picie dawek leczniczych może pomóc przy tych dolegliwościach:
- niestrawność,
- biegunki,
- wzdęcia,
- zgaga,
- ból i skurcze brzucha,
- nudności,
- pasożyty układu pokarmowego,
- zaburzenia pracy wątroby,
- PMS i bolesne miesiączkowanie,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- obrzęki.
Jak stosować kminkówkę? Przeciwwskazania do spożywania nalewki z kminku
Kminkówka to zdrowotna nalewka, która może być stosowana tylko w przypadku pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Jak stosować nalewkę z kminku? Zaleca się, aby dzienna dawka nie przekraczała 30 ml – najlepiej łyżkę nalewki (10 ml) wymieszać z 50 ml ciepłej wody i tak przygotowaną miksturę pić maksymalnie 3 razy dziennie.
Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie mogą jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia. Dodatkowo jej stosowanie warto skonsultować w przypadku dny moczanowej, cukrzycy i reumatyzmu.
Kto jeszcze powinien unikać kminkówki? Do głównych przeciwwskazań należą:
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- przewlekłe stosowanie niektórych leków,
- stosowanie leków rozrzedzających krew – acenpokumarol, enoksaparyna sodowa, heparyna i warfaryna,
- alergia na kminek zwyczajny lub kmin rzymski,
- alergia na seler, marchew, pasternak i koper – ponieważ związki aktywne kminku mogą wchodzić w reakcję krzyżową z tymi produktami.
W przypadku nadwrażliwości na kminek, wypicie ziołowej nalewki może powodować ból i skurcze brzucha, nudności, wymioty, biegunkę i alergiczną wysypkę skórną.
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Europosłowie o panice w UE ws. komisji ds. rosyjskich wpływów: "grillowanie rządu"
- Polska i Niemcy zacieśniają współpracę przy ochronie granic. "Razem bronimy UE"
- Mularczyk: Celem komisji ds. rosyjskich wpływów nie jest ingerowanie w wybory
- Typowy Polak według sztucznej inteligencji. Zobacz, jak AI widzi Europejczyków