Jakich potraw na Wigilię i Boże Narodzenie powinna unikać kobieta w ciąży? Te świąteczne potrawy nie są zalecane kobietom ciężarnym

Agata Siemiaszko
Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego stołu? Sprawdź, których świątecznych produktów lepiej unikać.
Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego stołu? Sprawdź, których świątecznych produktów lepiej unikać. martinan/123RF
Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, zwłaszcza dla kobiet ciężarnych. Potrawy wigilijne kuszą swym zapachem i wyglądem, niestety zjedzenie ich w nadmiarze może wywołać bóle brzucha, wzdęcia, nudności oraz zgagę. Kobiety w ciąży powinny zwrócić szczególna uwagę na dobór posiłków i wybierać te lekkostrawne, z małą ilością tłuszczu oraz cukru. Sprawdź, których potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży.

Spis treści

Których potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży?

Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas w roku, szczególnie dla kobiet ciężarnych. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez smażonej ryby, śledzia w oleju z cebulą lub potraw z kapustą i grzybami. Tradycyjne wigilijne potrawy nie należą jednak do lekkostrawnych, zawierają duże ilości tłuszczu oraz cukru i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości jelitowe.

Jesteś w ciąży? Tych wigilijnych potraw unikaj!

Dlaczego niektórych potraw świątecznych nie powinny jeść kobiety w ciąży?

Niektóre potrawy świąteczne zawierają składniki, które nie są wskazane dla kobiet ciężarnych. Zjedzenie ich w nadmiarze może skończyć się:

  • bólem brzucha,
  • zgagą,
  • nadmierną sennością,
  • wzdęciami,
  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • biegunką,
  • zaparciami.

Dowiedz się więcej: Jak ciąża wpływa na organizm kobiety? Zmienia się nie tylko rozmiar brzucha

Warto zatem zadbać o prawidłowe żywienie i wybierać lekkostrawne posiłki. tradycyjne dania można również unowocześnić i zastosować w nich zdrowsze i lekkostrawne produkty np. zamiast majonezu warto dać jogurt naturalny.

Zasady żywienia kobiet w ciąży

Dieta kobiet w ciąży powinna być zbilansowana, tak aby zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe mamy i rozwijającego się dziecka. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie energetyczne nie ulega zmianie i wynosi tyle samo, co przed ciążą. Do prawidłowego wzrostu płodu potrzebna jest natomiast zwiększona ilość:

  • kwasu foliowego,
  • jodu,
  • wapnia,
  • witaminy D,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

W drugim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o ok. 360 kcal, natomiast w trzecim trymestrze – o ok. 475 kcal. Warto pamiętać, aby posiłki były spożywane o regularnych porach, tak aby nie przeciążyć układu pokarmowego nadmierną ilością pożywienia.

Kobiety w ciąży powinny całkowicie wyeliminować z jadłospisu:

  • alkohol,
  • tytoń,
  • surowe lub niedogotowane jajka,
  • surowe mięso,
  • sery pleśniowe, ze względu na wysokie ryzyko zakażenia Listerią monocytogenes.

Źródło: Grzyby – tylko smak czy źródło witamin? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Którą rybę wybrać na święta?

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia