Spis treści
Których potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży?
Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas w roku, szczególnie dla kobiet ciężarnych. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez smażonej ryby, śledzia w oleju z cebulą lub potraw z kapustą i grzybami. Tradycyjne wigilijne potrawy nie należą jednak do lekkostrawnych, zawierają duże ilości tłuszczu oraz cukru i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości jelitowe.
Jesteś w ciąży? Tych wigilijnych potraw unikaj!
Dlaczego niektórych potraw świątecznych nie powinny jeść kobiety w ciąży?
Niektóre potrawy świąteczne zawierają składniki, które nie są wskazane dla kobiet ciężarnych. Zjedzenie ich w nadmiarze może skończyć się:
- bólem brzucha,
- zgagą,
- nadmierną sennością,
- wzdęciami,
- nudnościami,
- wymiotami,
- biegunką,
- zaparciami.
Dowiedz się więcej: Jak ciąża wpływa na organizm kobiety? Zmienia się nie tylko rozmiar brzucha
Warto zatem zadbać o prawidłowe żywienie i wybierać lekkostrawne posiłki. tradycyjne dania można również unowocześnić i zastosować w nich zdrowsze i lekkostrawne produkty np. zamiast majonezu warto dać jogurt naturalny.
Zasady żywienia kobiet w ciąży
Dieta kobiet w ciąży powinna być zbilansowana, tak aby zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe mamy i rozwijającego się dziecka. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie energetyczne nie ulega zmianie i wynosi tyle samo, co przed ciążą. Do prawidłowego wzrostu płodu potrzebna jest natomiast zwiększona ilość:
- kwasu foliowego,
- jodu,
- wapnia,
- witaminy D,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
W drugim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o ok. 360 kcal, natomiast w trzecim trymestrze – o ok. 475 kcal. Warto pamiętać, aby posiłki były spożywane o regularnych porach, tak aby nie przeciążyć układu pokarmowego nadmierną ilością pożywienia.
Kobiety w ciąży powinny całkowicie wyeliminować z jadłospisu:
- alkohol,
- tytoń,
- surowe lub niedogotowane jajka,
- surowe mięso,
- sery pleśniowe, ze względu na wysokie ryzyko zakażenia Listerią monocytogenes.
Źródło: Grzyby – tylko smak czy źródło witamin? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Którą rybę wybrać na święta?