Jakich potraw na Wigilię i Boże Narodzenie powinna unikać kobieta w ciąży? Te świąteczne potrawy nie są zalecane kobietom ciężarnym

Agata Siemiaszko
Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego stołu? Sprawdź, których świątecznych produktów lepiej unikać.
Jesteś w ciąży i nie wiesz, co możesz zjeść z wigilijnego stołu? Sprawdź, których świątecznych produktów lepiej unikać. martinan/123RF
Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, zwłaszcza dla kobiet ciężarnych. Potrawy wigilijne kuszą swym zapachem i wyglądem, niestety zjedzenie ich w nadmiarze może wywołać bóle brzucha, wzdęcia, nudności oraz zgagę. Kobiety w ciąży powinny zwrócić szczególna uwagę na dobór posiłków i wybierać te lekkostrawne, z małą ilością tłuszczu oraz cukru. Sprawdź, których potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży.

Spis treści

Których potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży?

Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas w roku, szczególnie dla kobiet ciężarnych. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez smażonej ryby, śledzia w oleju z cebulą lub potraw z kapustą i grzybami. Tradycyjne wigilijne potrawy nie należą jednak do lekkostrawnych, zawierają duże ilości tłuszczu oraz cukru i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości jelitowe.

Jesteś w ciąży? Tych wigilijnych potraw unikaj!

Dlaczego niektórych potraw świątecznych nie powinny jeść kobiety w ciąży?

Niektóre potrawy świąteczne zawierają składniki, które nie są wskazane dla kobiet ciężarnych. Zjedzenie ich w nadmiarze może skończyć się:

  • bólem brzucha,
  • zgagą,
  • nadmierną sennością,
  • wzdęciami,
  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • biegunką,
  • zaparciami.

Dowiedz się więcej: Jak ciąża wpływa na organizm kobiety? Zmienia się nie tylko rozmiar brzucha

Warto zatem zadbać o prawidłowe żywienie i wybierać lekkostrawne posiłki. tradycyjne dania można również unowocześnić i zastosować w nich zdrowsze i lekkostrawne produkty np. zamiast majonezu warto dać jogurt naturalny.

Zasady żywienia kobiet w ciąży

Dieta kobiet w ciąży powinna być zbilansowana, tak aby zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe mamy i rozwijającego się dziecka. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie energetyczne nie ulega zmianie i wynosi tyle samo, co przed ciążą. Do prawidłowego wzrostu płodu potrzebna jest natomiast zwiększona ilość:

  • kwasu foliowego,
  • jodu,
  • wapnia,
  • witaminy D,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

W drugim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o ok. 360 kcal, natomiast w trzecim trymestrze – o ok. 475 kcal. Warto pamiętać, aby posiłki były spożywane o regularnych porach, tak aby nie przeciążyć układu pokarmowego nadmierną ilością pożywienia.

Kobiety w ciąży powinny całkowicie wyeliminować z jadłospisu:

  • alkohol,
  • tytoń,
  • surowe lub niedogotowane jajka,
  • surowe mięso,
  • sery pleśniowe, ze względu na wysokie ryzyko zakażenia Listerią monocytogenes.

Źródło: Grzyby – tylko smak czy źródło witamin? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Którą rybę wybrać na święta?

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia