Spis treści
Co robić, żeby się wypróżnić? 10 sposobów na zrobienie kupy
Problemy ze zrobieniem kupy mogą zrujnować dzień. Uczucie ciężkości i dyskomfort spowodowany przez zalegający kał potrafią zepsuć humor każdemu. Co robić, żeby szybko pozbyć się tego balastu w postaci stolca? Oto 10 prostych metod na szybkie zrobienie kupy. Sprawdź, jak możesz sobie pomóc w łatwiejszym wypróżnianiu.
Wypróbuj 10 sposobów na szybką kupę
Kiedy kał powinien niepokoić? Zobacz 7 kształtów kupy i sprawdź, co oznaczają
„Kupa, jaka jest, każdy widzi”, parafrazując klasyka. Ale czy na pewno? Rzadko się o tym rozmawia, nie zawsze też wszyscy zaglądają do toalety, żeby skontrolować swój stolec. Warto się przełamać, bo k...
Ile dni można nie robić kupy?
Czas pomiędzy wypróżnieniami różni się w zależności od osoby. Niektórzy ludzie robią kupę kilka razy dziennie, inni oddają stolec tylko raz lub dwa razy w tygodniu. Ogólna zasada mówi, że okres dłuższy niż trzy dni bez wypróżnienia jest zbyt długi. Po trzech dniach stolec staje się twardszy i trudniejszy do oddania. Konieczne może być podjęcie kroków w celu pobudzenia jelit do działania i zrobienia kupy.
Masz problem z zaparciem? Wypróbuj 7 napojów, które pomogą Ci zrobić szybko kupę
Cierpisz na zaparcia, ale chcesz uniknąć sięgania po środki przeczyszczające? Wypróbuj domowe sposoby, które pomogą się uporać z zatwardzeniem. Sięgnij po napoje, które wpływają na pracę jelit, zmiękc...
Jakie produkty powodują zaparcia? Tego unikaj, jeśli nie chcesz mieć problemów z wypróżnianiem
Wiele pokarmów powoduje lub pogarsza zaparcia. Wprowadzenie zmian w diecie i zmniejszenie spożycia tych pokarmów może pomóc w regularnym wypróżnianiu. Czego lepiej unikać?
Czytaj także: Te zioła warto pić na jelita. Zmniejszą stan zapalny, zlikwidują gazy i wzdęcia. Co pić na biegunkę, a co na zaparcia?
Badania sugerują, że spożywanie niektórych pokarmów może utrudniać wypróżnianie. Należą do nich pokarmy, które mają:
- wysoką zawartość soli,
- wysoką zawartość cukru,
- wysoką zawartość tłuszczów nasyconych,
- niską zawartość błonnika.
Aby zmniejszyć objawy zaparć, należy unikać tych produktów:
- Alkohol – picie alkoholu w dużych ilościach może zwiększyć ilość płynów traconych z moczem, powodując odwodnienie, doprowadzając do zaparć.
- Wysoko przetworzona żywność – spożywanie wysoko przetworzonej żywności wiąże się z różnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w tym zaparciami lub biegunką, co wynika z wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli.
- Smażone potrawy – smażone potrawy są zwykle bogate w sód i tłuszcze nasycone. Badania sugerują, że diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych poprawiają częstotliwość wypróżnień. Tłuszcze nasycone mogą spowalniać trawienie.
- Mleko i produkty mleczne – u niektórych osób nabiał jest częstą przyczyną zaparć.
- Pokarmy bogate w cukier – produkty o wysokiej zawartości cukru mają zwykle niską zawartość błonnika, co hamuje zdolność organizmu do łatwego trawienia pokarmów.
- Mięso o wysokiej zawartości tłuszczu – niektóre rodzaje mięsa mogą być bogate w tłuszcze nasycone i ubogie w błonnik, powodując trudności z regularnym wypróżnianiem.
Te produkty mogą nasilać zaparcia!
Zaparcie to problem polegający na zaburzeniu wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien robić to 1-2 razy dziennie, tymczasem u wielu osób tak nie jest. Szacuje się, że na zatwardzenia może cierpieć n...
Źródła:
- Effect of coffee on distal colon function. BMJ
- Adverse effects of psyllium. Canadian Medical Association Journal
- The perceived effect of various foods and beverages on stool consistency European Journal of Gastroenterology & Hepatology
- Is coffee a colonie stimulant? European Journal of Gastroenterology & Hepatology