Masz dużo owoców i nie wiesz co zrobić z pigwy? Mam dla ciebie podpowiedź. Wypróbuj ten dziecinnie prosty przepis na syrop na zimę

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Nalewka z pigwy to jeden z ulubionych trunków leczniczych Polaków. Dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jej pić, mam przepis na równie zdrowy i pyszny napój – syrop na zimę z pigwy! Taka pigwa w syropie to idealny dodatek do herbaty i deserów. Sezon na „polską cytrynę” jeszcze trwa, więc warto przygotować teraz słoiczki z tą aromatyczną i zdrową miksturą. Zobacz, jak zrobić syrop z pigwy i sprawdź, dlaczego warto go pić.

Spis treści

Przygotowanie syropu z pigwy jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu.
Przygotowanie syropu z pigwy jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu. szakalikus/GettyImages

Jakie właściwości ma syrop z pigwy?

Syrop z pigwy to smaczny i jednocześnie wyjątkowo zdrowy dodatek używany najczęściej do zimowych herbat. Dlaczego warto po niego sięgać? Ponieważ jest dobrym źródło kwasu askorbinowego (witaminy C), który jako naturalny przeciwutleniacz wspiera walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi. W 100 g owocu znajduje się m.in. ok. 15 mg kwasu askorbinowego, 40 UI witaminy A oraz 197 mg potasu.

Sprawdź też: Ocet z pigwy – naturalny sposób na odporność i zdrowe włosy. Sprawdź, jak go stosować i jakie są jego właściwości

Na co pomaga spożywanie pigwy i jej przetworów? Przede wszystkim wspiera pracę układu odpornościowego organizmu, co jest szczególnie ważne w jesienno-zimowym okresie infekcyjnym. Ponadto polecane jest na oczyszczanie przewodu pokarmowego i poprawę apetytu, a jednocześnie na łagodzenie objawów niestrawności. Wykazuje także działanie obniżające poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów i glukozy we krwi.

Syrop z pigwy – przepis bez gotowania

Syrop z pigwy jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do herbaty. Sam owoc ma cierpki i kwaśny smak, ale z dodatkiem cukru lub miodu stanowi doskonałą, aromatyczną bazę do przetworów.

Przygotowanie syropu z pigwy jest niezwykle proste. Wystarczy umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki owoce ułożone w słoju zasypać warstwami cukru w proporcji 1:1 i pozostawić na 48 godzin, potrząsając naczyniem kilka razy dziennie.

Po dwóch dniach należy zlać powstały syrop do mniejszych słoików i zapasteryzować. Pozostałe owoce można wykorzystać po dodaniu świeżej pigwy do zrobienia np. dżemu lub zachować w syropie i dodawać do herbaty.

Jeśli zdecydujemy się podgrzać syrop (po zlaniu) możemy dodać do niego świeżo starty imbir i sok z cytryny, które nie tylko poprawią walory smakowe, ale także wpłyną pozytywnie na właściwości lecznice syropu. Po przestudzeniu można dodać do niego także miód – jeśli mamy to w planach, zrezygnujmy wcześniej z części cukru.

Kto może pić syrop z pigwy, a komu może zaszkodzić?

Syrop z pigwy uważany jest za bezpieczny dla większości osób. Ostrożnością powinny wykazać się jedynie ciężarne – przed spożyciem powinny skonsultować się lekarzem, osoby cierpiące na cukrzycę oraz rodzice dzieci poniżej roku, ze względu na dużą zawartość cukru. Zalecana dzienna dawka to 2 razy po 25 ml dla osoby dorosłej.

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mam w swojej spiżarni dużo słoików z pigwą. lubię jej kwaśny smak. Dodaję ją do herbaty , ale też jak pije mineralną ciswiankę to sobie doleję trochę dla zmiany smaku
j
ja
Jeżeli już publikuje się przepisy, przydałoby się odróżnić pigwę od pigwowca, i dalej konsekwentnie pigwówkę od pigwowcówki. Na zdjęciu jest syrop z pigwowca. Pigwowiec jest mniejszy, bardziej aromatyczny, bardziej pracochłonne jest wycinanie gniazd nasiennych. Na marginesie, po dwóch dniach pigwowiec da już dużo syropu, ale warto przetrzymać go na owocach dłużej, np. tydzień. Nabierze więcej smaku i aromatu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia