Maślanka to doskonały napój na upały, a czy jest dobra dla zdrowia? Ma wiele potencjalnych korzyści, ale nie każdy powinien po nią sięgać

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Maślanka to pożywny napój mleczny, który zawiera probiotyki, witaminy i minerały. Picie maślanki jest szczególnie korzystne podczas upałów. Składniki zawarte w maślance pomogą twojemu organizmowi utrzymać chłód nawet w najgorętsze dni. Na co jeszcze pomaga picie maślanki? Sprawdź korzyści zdrowotne ze spożywania tego mlecznego produktu.

Spis treści

Z czego składa się maślanka? Napój idealny na upały

Maślanka to produkt mleczny, jednak nie zawiera masła, przez co jej nazwa jest nieco myląca. Maślanka jest pozostałością po przerobieniu pełnego mleka na masło. Składa się głównie z wody, laktozy i białka mleka (kazeiny). Jest bogata w wapń, ryboflawinę i witaminę B12. Jedna filiżanka maślanki zawiera tylko 98 kalorii. Może być bogata w sód, a przez to powodować problemy trawienne u osób z nadwrażliwością na nabiał.

Maślanka jest bogata w witaminy i minerały.
Maślanka jest bogata w witaminy i minerały. Westend61/Getty Images

Maślanka jest poddawana pasteryzacji i homogenizacji, dodaje się do niej także kultury bakterii produkujących kwas mlekowy, które zwiększają kwasowość maślanki i zapobiegają niepożądanemu rozwojowi bakterii. Nadaje to również maślance lekko kwaśny smak, który jest wynikiem fermentacji laktozy.

Maślanka jest napojem, który może pomóc organizmowi ochłodzić się, przez co jest świetnym wyborem podczas upalnych dni. Aby osiągnąć efekt ochłodzenia trzeba ją pić dwa razy dziennie lub częściej.

Na co pomaga picie maślanki? Korzyści zdrowotne maślanki

Picie maślanki może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto pić maślankę?

  1. Maślanka może być łatwiejsza do strawienia niż inne produkty mleczne. Kwas mlekowy zawarty w maślance może ułatwiać trawienie laktozy. Niektóre osoby z nietolerancją laktozy mogą pić hodowlane produkty mleczne z niewielkimi lub żadnymi skutkami ubocznymi, ponieważ laktoza jest rozkładana przez bakterie.

  2. Maślanka może wspierać zdrowie kości. Maślanka jest dobrym źródłem wapnia i fosforu, a także witaminy D, jeśli została o nią wzbogacona. Odmiany pełnotłuste są również bogate w witaminę K2. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania wytrzymałości kości i zapobiegania chorobom zwyrodnieniowym kości (takim jak osteoporoza).

  3. Maślanka może poprawić zdrowie jamy ustnej. Fermentowane produkty mleczne, takie jak maślanka, mogą mieć działanie przeciwzapalne na komórki skóry wyściełające jamę ustną i przeciwdziałać zapaleniu przyzębia. Może to być szczególnie pomocne dla osób, które cierpią na zapalenie jamy ustnej w wyniku radioterapii, chemioterapii lub choroby Leśniowskiego-Crohna. 

  4. Maślanka może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Jak wykazały badania, już niewielka ilość maślanki dziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów u osób z wysokim poziomem cholesterolu.

  5. Maślanka może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Codzienne spożywanie maślanki może wpłynąć na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi – wykazało badanie przeprowadzone na 34 osobach. Chociaż wyniki te są zachęcające, potrzebne są dalsze badania.

  6. Maślanka może sprawić, że jelita będą zdrowsze. Zdrowe bakterie, które są dodawane do maślanki, działają jak probiotyki. Dzięki temu może się poprawić zdrowie układu trawiennego.

Kto nie może pić maślanki?

Choć picie maślanki ma wiele potencjalnych korzyści dla zdrowia, to nie jest wolna od wad i nie każdy powinien ją pić.

Przez to, że maślanka może zawierać duże ilości sodu osoby, które są wrażliwe na sól, nie powinny jej spożywać. W przypadku osób wrażliwych na sól dieta wysokosodowa może uszkodzić serce, nerki, mózg i naczynia krwionośne.

Maślanka może powodować reakcje alergiczne lub problemy trawienne u niektórych osób (np. u osób z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko). Objawy, jakie mogą wystąpić, to rozstrój żołądka, biegunka, gazy, wymioty, świszczący oddech, pokrzywka, a nawet anafilaksja.

Maślanka jest bogata w witaminy i minerały. Może oferować szereg korzyści dla zdrowia m.in. kości, serca i jamy ustnej. Osoby, które nie tolerują laktozy lub mają alergię na mleko, nie powinny jednak jej spożywać, bo może wywołać różne nieprzyjemne dolegliwości.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia