Spis treści
Czy można jeść jedzenie, po którym chodziła osa?
Osy to niebezpieczne owady, jednak zagrożeniem jest nie tylko ich jad, który wstrzykują przez użądlenie, bo mogą też przenosić chorobotwórcze bakterie. Spożycie jedzenia, na którym przysiadł na chwilę ten owad, nie powinno mieć takich konsekwencji, inaczej jest w przypadku jedzenia nadgryzionego przez niego produktu. Lepiej więc tego nie robić.
Osy żerują na produktach roślinnych takich, jak świeże i gnijące owoce, ale także na tych zwierzęcych, np. padlinie. Nie omijają nieczystości i wysypisk śmieci, gdzie wręcz roi się od bakterii. W ten sposób mogą przenosić na jedzenie patogeny takie, jak Salmonella czy E. coli, wywołując zatrucia pokarmowe i zapalenie żołądka i jelit.
Jeżeli mamy owoce nadgryzione przez osy, można ew. odkroić taki kawałek, choć w przypadku osób z osłabionym układem pokarmowym czy odpornościowym dobrze jest zrezygnować z jedzenia.
Trzeba też pamiętać, że owady te często wgryzają się w miąższ owoców, przez co mogą pozostawać słabo widoczne lub ukryte przed wzrokiem. To natomiast grozi użądleniem w język, wargi, wnętrze jamy ustnej albo gardło. Stanowi to jedną z najbardziej niebezpiecznych sytuacji nawet dla osoby, która nie jest uczulona na jad os. Może doprowadzić do opuchlizny, która uniemożliwi oddychanie. Natomiast u alergików możliwy jest nawet wstrząs anafilaktyczny.
To jednak niejedyne zagrożenia związane z bakteriami, jakimi można zarazić się przez osy.
Jakie choroby przenoszą osy?
Zagrożenia chorobami od os mogą wiązać się z użądleniami przez te owady. W przeciwieństwie do pszczół, osy (oraz szerszenie) często przenoszą patogenne bakterie poprzez żądło. Są to typowe drobnoustroje związane ze słabymi warunkami sanitarnymi.
Do tych chorobotwórczych bakterii należą patogeny kałowe, m.in. enterokoki (takie, jak Enterococcus faecalis i E. faecium), enterobakterie takie, jak Eschericha coli, a także pałeczki Proteus mirabilis, wywołujące m.in. zakażenia ran czy dróg moczowych.
Możliwe jest ponadto zakażenie innymi oportunistycznymi bakteriami z gatunków Enterobacter i Klebsiella. Wywołują choroby u osób z osłabioną odpornością i są znane ze swojej odporności na wiele antybiotyków.
Jest jeszcze jedno zagrożenie w przypadku ugryzienia przez osę – to zakażenie bakteriami tężca. Może nastąpić nawet w przypadku braku nasilonej reakcji po takim incydencie. Dlatego osoby, które nie wykonywały dawno takiego szczepienia, powinny wykonać je profilaktycznie. Dawki profilaktyczne szczepionki przeciwtężcowej są zalecane co 10 lat.
Źródła: