1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Jesienią mamy duży wybór sezonowych warzyw, ale dostępny...
fot. Pixabay/Pexels

Jesienią mamy duży wybór sezonowych warzyw, ale dostępny jest także szeroki wachlarz polskich owoców. Sprawdź na kolejnych slajdach, co warto kupować w październiku.

2 z 8
Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w...
fot. Aphiwat chuangchoem/Pexels

Jabłka dobre na wszystko

Jabłka to niskokaloryczne owoce (52 kcal w 100 g), które w 80 proc. składają się z wody. Mają wysoką wartość odżywczą, dostarczają niezbędnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który skumulowany jest głównie w skórce owocu.

Jedzenie jabłek sprzyja łagodzeniu zaparć i pomaga w obniżaniu złego cholesterolu. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki obecności potasu wspomaga regulację ciśnienia krwi. Owoce te są także zalecane w profilaktyce nowotworowej. Można jeść je surowe, suszone lub poddane obróbce termicznej.

3 z 8
Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w...
fot. Kristina Paukshtite / Pexels

Maliny na odporność

Maliny to bogate źródło błonnika pokarmowego, obfitujące w kwasy owoce. Znajdziemy w nich także liczne witaminy i składniki mineralne. Ze względu na obecność kwasu salicylowego działają napotnie i mogą pomóc obniżyć gorączkę. Duża zawartość witaminy C pomaga w pracy układu odpornościowego. Maliny są także polecane jako środek łagodzący objawy niestrawności.

Ostatnie maliny można kupić w październiku, na kolejne zbiory trzeba zaczekać aż do czerwca. Warto wykorzystać tę okazję i przygotować z nich domowe syropy. Można dodawać je do zimowych herbat i podawać w okresie osłabionej odporności oraz w czasie trwania infekcji.

4 z 8
Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych...
fot. Pixabay/Pexels

Śliwki w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia

Śliwki dostarczają wielu witamin i składników mineralnych oraz są świetnym źródłem błonnika. Zawierają też silne przeciwutleniacze, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ich spożywanie może być pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia.

Po śliwki – w szczególności suszone – warto sięgać w przypadku występowania zaparć. Ze względu na zawartość potasu pomagają regulować poziom ciśnienia krwi. Jedzenie tych owoców może także zmniejszyć stężenie adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawarte w śliwkach błonnik i pektyny odpowiadają za zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

GORĄCY TEMAT
Udowadniają, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą. Są wielkimi gwiazdami!

Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

TYLKO U NAS
Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji