Spis treści
Większa ilość białka oraz kawy i herbaty w codziennej diecie chroni przed złamaniem biodra?
Naukowcy z University of Leeds w Wielkiej Brytanii odkryli, że w przypadku kobiet zwiększenie spożycia białka o 25 g dziennie zmniejszało o 14 proc. ryzyko złamania szyjki kości udowej. Badacze byli zdziwieni odkryciem, że również każda dodatkowa filiżanka herbaty lub kawy zmniejszała ryzyko złamań kości o kolejne 4 proc.
Największe korzyści z modyfikacji diety i niewielkiego zwiększenia spożycia białka miały kobiety z niedowagą. W ich przypadku spożywanie dodatkowych 25 g białka dziennie zmniejszyło ryzyko złamania szyjki kości udowej aż o 45 proc.
Niewielkie zmiany w diecie mogą zmniejszyć ryzyko złamań szyjki kości udowej u kobiet
Jak podkreślają naukowcy w swoim badaniu: „złamania szyjki kości udowej są najczęstszymi złamaniami powodującymi hospitalizację, zwłaszcza wśród starszych kobiet”. U kobiet po menopauzie wzrasta bowiem ryzyko złamań kości oraz osteoporozy z powodu spadku produkcji hormonów (estrogenów) i zmniejszenia masy kostnej.
– Na całym świecie koszty złamań szyjki kości udowej ponoszone przez jednostki i społeczeństwa są ogromne. Złamanie biodra może często prowadzić do innych chorób przewlekłych, utraty niezależności i przedwczesnej śmierci – zaznacza James Webster, doktorant w Szkole Nauk o Żywności i Żywieniu w Leeds, który kierował badaniem.
Badacze chcieli więc sprawdzić czy niewielkie modyfikacje diety i stylu życia mogą wpłynąć na zmniejszenie ryzyka złamań szyjki kości udowej u kobiet. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Clinical Nutrition” wzięło udział 26 318 kobiet w wieku 35–69 lat. Podczas rekrutacji uczestniczki wypełniły ankietę na temat swojej diety i stylu życia. Następnie przez ponad 20 lat obserwowano ich dokumentację medyczną. Okazało się, że 822 kobiety doświadczyły w tym czasie złamania szyjki kości udowej, czyli 3,1 proc. z nich. Większość z nich była w wieku pomenopauzalnym.
Okazało się, że zwiększenie spożycia białka zaledwie o 25 g dziennie zmniejszyło o 14 proc. ryzyko złamania szyjki kości udowej. Natomiast taka sama dawka białka u kobiet z niedowagą zmniejszała to ryzyko aż o 45 proc. Badacze sugerują, że kobiety o zbyt niskim BMI często mają zmniejszoną gęstość mineralną kości i masę mięśniową, a w związku z tym występuje u nich wyższe ryzyko złamań kości niż u kobiet o prawidłowej masie ciała.
Naukowców zaskoczyła natomiast obserwacja, że każda dodatkowa filiżanka herbaty lub kawy dziennie zmniejszała o 4 proc. ryzyko złamania szyjki kości udowej. Wyniki badania sugerują więc, że wyższe spożycie białka oraz spożycie herbaty i kawy może niezależnie zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej.
– Wyniki pokazują, które aspekty diety mogą być przydatnymi narzędziami w zmniejszaniu ryzyka złamania szyjki kości udowej u kobiet, z dowodami na powiązania między wyższym spożyciem białka, herbaty i kawy a zmniejszonym ryzykiem złamań – powiedział Webster.
Co jeść, aby mieć zdrowe kości?
Białko to składnik niezbędny do życia, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i budowę całego ciała ludzkiego, wszystkich komórek i tkanek, a szczególnie kości i mięśni. Według zaleceń zdrowa osoba dorosła powinna spożywać 0,9 g białka/kg masy ciała. Badanie jednak udowadnia, że osoby spożywające większą ilość białka, miały mniejsze ryzyko złamania szyjki kości udowej.
Białko znajdziemy m.in. w mięsie, nabiale czy jajach. Roślinnymi źródłami tego składnika są np. fasola i inne rośliny strączkowe oraz orzechy. Aby spożywać sugerowaną dodatkową ilość, czyli 25 g białka należy sięgnąć po 3-4 jaja, kawałek mięsa wołowego, wieprzowego, łososia czy makreli, niepełne 2 szklanki mleka lub niecałą kostka tofu (100 g tofu dostarczy około 17 g białka).
W badaniu również spożycie kawy i herbaty wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka złamań biodra. Naukowcy sugerują, że herbata i kawa zawierają biologicznie aktywne związki takie jak polifenole i fitoestrogeny, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia kości.