Kawa, herbata i białko chronią kobiety przed złamaniem kości? Niewielka zmiana diety może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej

Monika Góralska
Na osteoporozę bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni.
Na osteoporozę bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni. stockbroker/123RF
Wzbogacenie swojej codziennej diety o większą ilość białka oraz regularne picie kawy i herbaty znacznie zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet w starszym wieku. Według najnowszych badań naukowców z Wielkiej Brytanii wystarczy zjadać dodatkową porcję mięsa, ryb, orzechów lub fasoli, aby cieszyć się zdrowiem kości nawet w starszym wieku. Natomiast każda dodatkowa filiżanka kawy czy herbaty zmniejsza ryzyko złamania biodra o dodatkowe 4 proc.

Spis treści

Większa ilość białka oraz kawy i herbaty w codziennej diecie chroni przed złamaniem biodra?

Naukowcy z University of Leeds w Wielkiej Brytanii odkryli, że w przypadku kobiet zwiększenie spożycia białka o 25 g dziennie zmniejszało o 14 proc. ryzyko złamania szyjki kości udowej. Badacze byli zdziwieni odkryciem, że również każda dodatkowa filiżanka herbaty lub kawy zmniejszała ryzyko złamań kości o kolejne 4 proc.

Największe korzyści z modyfikacji diety i niewielkiego zwiększenia spożycia białka miały kobiety z niedowagą. W ich przypadku spożywanie dodatkowych 25 g białka dziennie zmniejszyło ryzyko złamania szyjki kości udowej aż o 45 proc.

Niewielkie zmiany w diecie mogą zmniejszyć ryzyko złamań szyjki kości udowej u kobiet

Jak podkreślają naukowcy w swoim badaniu: „złamania szyjki kości udowej są najczęstszymi złamaniami powodującymi hospitalizację, zwłaszcza wśród starszych kobiet”. U kobiet po menopauzie wzrasta bowiem ryzyko złamań kości oraz osteoporozy z powodu spadku produkcji hormonów (estrogenów) i zmniejszenia masy kostnej.

– Na całym świecie koszty złamań szyjki kości udowej ponoszone przez jednostki i społeczeństwa są ogromne. Złamanie biodra może często prowadzić do innych chorób przewlekłych, utraty niezależności i przedwczesnej śmierci – zaznacza James Webster, doktorant w Szkole Nauk o Żywności i Żywieniu w Leeds, który kierował badaniem.

Badacze chcieli więc sprawdzić czy niewielkie modyfikacje diety i stylu życia mogą wpłynąć na zmniejszenie ryzyka złamań szyjki kości udowej u kobiet. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Clinical Nutrition” wzięło udział 26 318 kobiet w wieku 35–69 lat. Podczas rekrutacji uczestniczki wypełniły ankietę na temat swojej diety i stylu życia. Następnie przez ponad 20 lat obserwowano ich dokumentację medyczną. Okazało się, że 822 kobiety doświadczyły w tym czasie złamania szyjki kości udowej, czyli 3,1 proc. z nich. Większość z nich była w wieku pomenopauzalnym.

Okazało się, że zwiększenie spożycia białka zaledwie o 25 g dziennie zmniejszyło o 14 proc. ryzyko złamania szyjki kości udowej. Natomiast taka sama dawka białka u kobiet z niedowagą zmniejszała to ryzyko aż o 45 proc. Badacze sugerują, że kobiety o zbyt niskim BMI często mają zmniejszoną gęstość mineralną kości i masę mięśniową, a w związku z tym występuje u nich wyższe ryzyko złamań kości niż u kobiet o prawidłowej masie ciała.

Naukowców zaskoczyła natomiast obserwacja, że każda dodatkowa filiżanka herbaty lub kawy dziennie zmniejszała o 4 proc. ryzyko złamania szyjki kości udowej. Wyniki badania sugerują więc, że wyższe spożycie białka oraz spożycie herbaty i kawy może niezależnie zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej.

– Wyniki pokazują, które aspekty diety mogą być przydatnymi narzędziami w zmniejszaniu ryzyka złamania szyjki kości udowej u kobiet, z dowodami na powiązania między wyższym spożyciem białka, herbaty i kawy a zmniejszonym ryzykiem złamań – powiedział Webster.

Co jeść, aby mieć zdrowe kości?

Białko to składnik niezbędny do życia, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i budowę całego ciała ludzkiego, wszystkich komórek i tkanek, a szczególnie kości i mięśni. Według zaleceń zdrowa osoba dorosła powinna spożywać 0,9 g białka/kg masy ciała. Badanie jednak udowadnia, że osoby spożywające większą ilość białka, miały mniejsze ryzyko złamania szyjki kości udowej.

Białko znajdziemy m.in. w mięsie, nabiale czy jajach. Roślinnymi źródłami tego składnika są np. fasola i inne rośliny strączkowe oraz orzechy. Aby spożywać sugerowaną dodatkową ilość, czyli 25 g białka należy sięgnąć po 3-4 jaja, kawałek mięsa wołowego, wieprzowego, łososia czy makreli, niepełne 2 szklanki mleka lub niecałą kostka tofu (100 g tofu dostarczy około 17 g białka).

W badaniu również spożycie kawy i herbaty wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka złamań biodra. Naukowcy sugerują, że herbata i kawa zawierają biologicznie aktywne związki takie jak polifenole i fitoestrogeny, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia kości.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia