Kasztany: Właściwości lecznicze oraz zastosowanie. Czym jest kasztanowiec?
Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum.) to drzewo z rodziny Sapindaceae, czyli mydleńcowatych. Każda część drzewa kasztanowego jest użytecznym surowcem zielarskim: kora i liść kasztanowca, kasztany, kwiaty, pączki i gałązki kasztanowca. Zawierają one substancje aktywne o różnej wrażliwości na działanie temperatury, dlatego należy je suszyć w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza.
Ze świeżych pączków i pędów kasztanowca oraz z niedojrzałych nasion kasztanowca sporządza się intrakt. Intrakt to wyciąg na bazie alkoholu, dostępny w sklepach zielarskich.
W sklepach zielarskich kupić można także suszone kwiaty i korę z kasztanowca, które można wykorzystać do przygotowania naparów. W aptekach dostępne są również żel z kasztanowca i maść z kasztanowca, zawierające od 2,5 do 20 mg escyny, czyli substancji, której kasztanowiec zawdzięcza swoje właściwości lecznicze.
Kasztanowiec. Jakie substancje aktywne zawiera?
Liść kasztanowca oraz jego pączki zawierają:
- kumaryny takie jak eskulina, fraksyna, fraksetyna, eskuletyna, skopolina i skopoletyna, żywicę o wysokim stężeniu terpenów,
- fitochinon (czyli witaminę K),
- flawonoidy takie jak kwercetyna, kemferol, rutyna i astragalina,
- garbniki,
- alantoinę,
- kwas alantoinowy,
- saponiny oleananu,
- niewielką ilość katechin.
Polecamy przeczytać
Kora kasztanowca, jego pędy, nasiona i owoce zawierają saponiny oleananu, które mają dużą wartość udowodnioną licznymi badaniami w kontekście leczenia zakrzepicy oraz żylaków. Zawarte są w wymienionych elementach rośliny kasztanowca również substancje obecne w liściach, czyli garbniki, kumarynowce (około 5 proc.) flawonoidy, kwas octowy, masłowy i izomasłowy, kwas tyglinowy, angelikowy, glukuronowy i kumarowy oraz około 0,15 proc. flawonów. Zastosowanie lecznicze ma szczególnie zawarta w kasztanowcu eskulina i escyna, czyli substancje z grupy saponin (nasiona i owoce kasztanowca mają ich do 13 procent).