Karambola – owoc w kształcie gwiazdy: wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie. Do czego wykorzystać owoc karambola?

Agata Orzełowska
Karambola to przepiękny owoc o kształcie gwiazdy
Karambola to przepiękny owoc o kształcie gwiazdy 123rf
Karambola to żółty, pomarańczowy lub zielony owoc tropikalny owoc w kształcie gwiazdy Karambola z powodu charakterystycznej budowy – owalnej o przekroju pięcioramiennej gwiazdy nazywana jest gwiaździstym owocem (starfruit). Karambola nie jest popularna w Polsce, a jeśli jest dostępna, to owoce są bardzo drogie. Zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji, ale nie z tego powodu warto ją skosztować. Owoc karambola ma ciekawy smak i pięknie ozdabia owocowe desery, koktajle i dania.

Czym jest karambola?

Karambola, czyli oskomian pospolity (Averrhoa carambola) to tropikalne wiecznie zielone drzewo z rodziny szczawikowatych (Oxalidaceae). Oskomian rośnie w Malezji, na wyspie Jawie oraz na terenach Indonezji, Bangladeszu oraz Sri Lance. Uprawiany jest w krajach Ameryki Południowej, w Ameryce Północnej oraz w Afryce i Oceanii.

Owoc karambola to żółta jagoda o wydłużonym kształcie i przekroju pięcioramiennej, symetrycznej gwiazdy. Często nazywany jest po prostu owocem w kształcie gwiazdy. Woskowana skórka i miąższ karamboli są koloru żółtego, lekko pomarańczowego lub limonkowego. W konsystencji karambola przypomina winogrona. W smaku jest słodko-kwaśna i może być jedzona na surowo albo stosowana do robienia dżemów, wina i innych przetworów.

Polecamy przeczytać o innych owocach:

Karambola: wartość odżywcza i kalorie

Karambola nie jest kaloryczna, gdyż 100 g karamboli zawiera 31 kcal, 7 g węglowodanów w tym aż 2,7 g błonnika pokarmowego i 4 g cukrów prostych. Karambola jest bogatym źródłem witaminy C (34,4 mg), której w 100 g dostarcza tyle , ile pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę dla dorosłej kobiety (75 mg) i ⅓ zapotrzebowania dla mężczyzny (90 mg). Zawarte są w niej również spore dawki witaminy A w ilości 62 IU.

Substancje przeciwutleniające występujące w karamboli, oprócz witamin A i C to głównie polifenole w postaci kwasu galusowego i kwercetyny. W sporych ilościach, bo aż 133 mg, karambola zawiera potasu, a w niewielkich dawkach magnez.

Dobrze się odżywiasz? Sprawdź, czy nie masz takich objawów

Ciało nie lubi głodówek, eliminowania (bez wyraźnego wskazania lekarza) dotychczas często jadanych produktów (np. mleka), omijania posiłków, niskiej jakości żywności, ani zapewniania witamin i składników mineralnych z suplementów diety.  Szanując swój organizm, warto zadbać przede wszystkim o odżywczą dietę i dobre nawodnienie. Jeśli nie jadasz warzyw, owoców, oraz nie unikasz przetworzonej żywności, a dietę opierasz o dania na wynos, słodycze i gazowane napoje, ciało z pewności Ci to okaże. Na kolejnych slajdach podpowiadamy 10 objawów złego odżywiania, jakie manifestuje nieprawidłowo odżywiany organizm.

10 objawów wskazujących na to, że źle się odżywiasz. Podpowi...

Karambola: właściwości prozdrowotne owocu w kształcie gwiazdy

Karambola ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy (związków polifenolowych i witaminy C) jest doskonałym naturalnym źródłem młodości. Spożywanie owoców w kształcie gwiazdy poprawia elastyczność, nawilżenie i ogólną kondycję skóry, dzięki czemu działa przeciwzmarszczkowo. Antyoksydanty korzystnie wpływają też na układ odpornościowy oraz zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych, które w efekcie prowadzą do chorób takich jak miażdżyca, udar i zawał serca.

Wysoka zawartość błonnika i niska kaloryczność karamboli sprawia, że owoc w kształcie gwiazdy doskonale nadaje się dla osób dbających o linię i pragnących zrzucić dodatkowe kilogramy. Błonnik pokarmowy na długo zapewnia uczucie sytości, wpływa też korzystnie na układ pokarmowy, regulując perystaltykę jelit i częstotliwość wypróżnień, co ma istotne znaczenie m.in. w profilaktyce zaparć i rozwoju raka jelita grubego.

Karambola ma niski indeks glikemiczny wynoszący 36 jednostek, co jest jej dużym atutem. Warto pamiętać, że większość owoców ma niski indeks glikemiczny, a nawet te owoce o wysokim IG (np. arbuz), jedzone z małych porcjach mają niski ładunek glikemiczny. Konsumpcja karamboli nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co korzystnie wpływa na gospodarkę glukozowo-insulinową. Owoc gwiazda może być spożywany przez osoby z cukrzycą, insulinoopornością i hipoglikemią reaktywną, najlepiej w połączeniu z produktami dostarczającymi białka (np. twaróg, jogurt) i tłuszczu (np. orzechy). Ze względu na zasobność potasu, owoc karambola pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i działa moczopędnie.

Karambola jest zasobnym źródłem związków fenolowych, które mają działanie przeciwzapalne. Jedzenie tych owoców pomaga przy infekcjach dróg oddechowych i przy zapaleniu gardła, przeziębieniu i grypie. Witamina C zawarta w karamboli wzmacnia układ odpornościowy, co ma dodatkowe znaczenie w domowej terapii zakażeń bakteryjnych i wirusowych.

Sprawdź, jakie suplementy diety rzeczywiście wzmacniają odporność!

Aby wzmocnić naturalne siły obronne organizmu, można skorzystać z suplementów diety. Trzeba jednak wiedzieć, które z nich wybrać, ponieważ dostępnych na rynku jest setki produktów, o deklarowanym przez producenta działaniu. Wiele spośród nich nie poprawi odporności, ponieważ nie zawiera składników wzmacniających układ immunologiczny, lub zawiera je, ale w zbyt niskich dawkach. Podpowiadamy, jakich suplementów diety szukać, aby nie łykać tabletek na marne!

Najlepsze suplementy diety na odporność! Sprawdź, które z ni...

Karambola: zastosowanie w kuchni

Karambola owoc można jeść na surowe wraz o z nasionami i skórką. Karamboli nie trzeba obierać, ponieważ skórka jest jadalna i jest najzasobniejszym źródłem związków przeciwutleniających w całym owocu. Owoce mają słodko-kwaśny smak, są chrupiące i przepięknie wyglądają po pokrojeniu w talarki. Karambola to świetny dodatek do potraw mięsnych i ryb, a także do sałatek. Owoce można smażyć i robić z nich domowe przetwory takie jak dżemy, konfitury, sosy i wino. Karambola suszona sprawdzi się jako dodatek do kompotu. Owoce karamboli można przechowywać w lodówce nawet przez 3 tygodnie.

Karambola: przeciwwskazania i środki ostrożności

Karambola nie jest wskazana dla osób cierpiących na niewydolność lub choroby nerek. Zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego, który w połączeniu z wapniem może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Nadmiar kwasu szczawiowego jest też niekorzystny dla kości i zębów, ponieważ osłabia je. W Malezji, gdzie karambola jest bardzo popularna, zdarzały się przypadki śmierci po spożyciu dużych ilości mrożonego soku z tych owoców. Taka sytuacja jednak nie grozi mieszkańcom naszego kraju.

Polacy jedzą za mało warzyw i owoców

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia