Popularna kasza obniża poziom cholesterolu i nadciśnienie. Jest źródłem magnezu. Jednak nie każdy powinien ją jeść
Kaszy gryczanej nie powinni sobie żałować osoby borykające się z nadciśnieniem, cierpiące na choroby serca i układu krążenia, a także zagrożone anemią. Jest też...
5 zdrowych dodatków do wody. Dodaj do niej te składniki, a wzbogacisz jej smak i skład. Nawodnisz organizm i poprawisz wygląd skóry
Prawidłowe nawodnienie ważne jest w każdym wieku i o każdej porze roku. Nie lubisz pić samej wody? Dodaj do niej te składniki, a wzbogacisz jej smak i...
Królowa zup na odporność. Może skrócić czas trwania przeziębienia. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową?
Zupa pomidorowa zawiera substancje, które pomagają w walce z przeziębieniem. Są na to naukowe dowody. Substancje aktywne zawarte w pomidorach i przyprawach...
Są tanie, powszechnie dostępne, a przede wszystkim odżywcze. Te produkty warto jeść
Zdrowe odżywianie kojarzy się z luksusem, na który mogą pozwolić sobie tylko nieliczni? To błąd! Na sklepowych półkach, wbrew pozorom, można znaleźć wiele...
Nie pij tej herbaty. Może zwiększyć ryzyko raka przełyku aż o 90 procent
Gorąca herbata może zwiększać ryzyko raka przełyku – po kilkunastu latach prac nad tym zagadnieniem, naukowcy ogłosili, że istnieje związek pomiędzy piciem...
Dieta przy Hashimoto wspomaga leczenie. To ważne, aby wiedzieć, co jeść, a czego nie jeść przy chorej tarczycy
Choroba Hashimoto ma podłoże autoimmunologiczne i odpowiada aż za 80 procent przypadków niedoczynności tarczycy, której objawem jest znaczne obniżenie tempa...
Szkodzą sercu. Znajdziesz je nawet w zdrowej żywności. Mogą doprowadzić do zawału i udaru. Czym zastapić cukry dodane?
Cukier szkodzi, a najnowsze badanie naukowców z Oksfordu dowodzi, że może doprowadzić nawet do zawału serca czy udaru mózgu. Zbyt duża ilość cukrów dodanych w...
Ta kawa to hit PRL-u. Możesz ją pić nawet przed snem. Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Sprawdź, kto nie powinien po nią sięgać
Kawa zbożowa, znana w czasach PRL-u ze szkolnych czy przedszkolnych stołówek, wówczas często spożywana, obecnie pita jest okazjonalnie. Warto po nią sięgać,...
Kawa na nadciśnienie? Chroni serce i reguluje ciśnienie krwi. Ile filiżanek kawy dziennie pić, aby zmniejszyć ryzyko zawału czy udaru?
Kawa wpływa korzystnie na pracę serca i układu krążenia, okazuje się także, że może ona obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy z Włoch udowodnili w swoim badaniu, że...
Co jeść przy depresji? Zasady diety przeciw zaburzeniom nastroju. Zobacz też, jakie suplementy diety pomogą złagodzić objawy depresji
Odpowiednia dieta w depresji wspomaga jej leczenie, przyczyniając się do lepszej pracy mózgu. Oprócz tego, że powinna być zdrowa, wskazane jest zwiększenie w...
Czy będziemy jeść owady bez naszej wiedzy? Jak rozpoznać produkty z dodatkiem jadalnych owadów? Szukaj tych oznaczeń na etykiecie
Po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską mąki ze świerszcza pojawiły się obawy, że będziemy jeść owady bez naszej wiedzy. Tym bardziej, że na rynku europejskim...
Chcesz schudnąć i mieć dobry humor? Zamiast przekąski sięgnij po orzechy. Zadbasz o smukłą sylwetkę i wzmocnisz serce. Ile orzechów jeść?
Zamiast podjadać słodycze sięgnij po orzechy. Nie tylko pozwalają utrzymać prawidłową wagę, ale też poprawiają nastrój i wspierają zdrowie serca. Najnowsze...
Tanie, ale zdrowe posiłki, czyli dieta „inflacyjna”. Co i jak kupować, aby gotować z korzyścią dla ciała i... portfela?
Inflacja w Polsce powoduje, że kwoty, które przeznaczamy na jedzenie są coraz większe. Szukając oszczędności, prawie 79 proc. konsumentów decyduje się na wybór...
GIS ostrzega: sałatka z buraków wycofana ze sprzedaży. Masz ten produkt w swojej lodówce? Nie należy go spożywać
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii kolejnego produktu spożywczego w tym tygodniu. Obok – wycofanych na początku zeszłego...
Shimeji – tajemnicze grzyby o niezwykłych właściwościach i smaku. Spróbuj, a skorzysta serce, wątroba, mózg. Jak je przyrządzić?
Ciekawie wyglądające białe lub brązowe grzybki o tajemniczo brzmiącej nazwie można już znaleźć w wielu supermarketach. Grzyby shimeji nie są jeszcze zbyt...
Już jedna garść robi różnicę! Migdały to samo dobro. Działają przeciwzmarszczkowo, pomagają regulować ciśnienie, cholesterol oraz cukier
Migdały to nasiona do zadań specjalnych. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy oraz dużej ilości błonnika, białka, magnezu i witaminy E, wpływają dobroczynnie na...
Dlaczego warto jeść indyka? Sprawdź, czy mięso z piersi indyka jest dobre dla osób odchudzających się i ile kalorii ma udziec z indyka
Indyk to niskokaloryczny i chudy rodzaj mięsa, który często gości na naszych stołach. Gulasz z indyka lub pieczony udziec z indyka są nie tylko smaczne, ale...
GIS wycofuje dwie partie ciastek z popularnej sieci. W wafelkach wykryto substancje o działaniu rakotwórczym i genotoksycznym
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku kolejnych partii żywności. Tym razem chodzi o słodycze z popularnej sieci handlowej. Wykryto w...
Zapotrzebowanie kaloryczne – czy umiesz je wyliczyć? Sprawdź, ile kalorii dziennie trzeba jeść, aby utrzymać masę ciała, a ile, aby schudnąć
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to kwestia bardzo indywidualna, gdyż odpowiednia wartość energetyczna diety zależy od kilku czynników. Wpływ na nią mają...
Zdrowe i szybkie przekąski na imprezę. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania na imprezę na ciepło i zimno
Planujesz przyjęcie w domu, ale nie wiesz czym poczęstować gości? Jeśli nie masz za wiele czasu na przygotowanie, ale chcesz zaserwować zdrowe przekąski na...
Kawa z cytryną – czy naprawdę wspomaga odchudzanie? Zobacz, jak zrobić espresso romano i poznaj jego właściwości zdrowotne
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Niewiele osób jednak wie, że można ją pić nie tylko z cukrem czy mlekiem, ale też z......
GIS wycofuje popularną przekąskę. Tych pistacji lepiej nie jedz. Zawierają rakotwórcze toksyny. Sprawdź, czy masz je w domu
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem popularnej przekąski. Wykryto w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn....





























