Czy warto zastąpić sól kuchenną solą himalajską?
Sól himalajska o charakterystycznym różowym zabarwieniu pochodzi – wbrew swej nazwie – z pakistańskiego regionu znajdującego się około 300 kilometrów od...
Czy warto jadać winogrona? Ile kalorii zapewniają?
Winogrona to słodkie owoce skupione w gronach, których właściwości zdrowotne zostały docenione 5 tysięcy lat p.n.e. Wówczas winogrona wykorzystywano jako środek...
Czy seler naciowy pomaga schudnąć?
Seler naciowy zapewnia różnorodne składniki odżywcze, jest niskokaloryczny i pełen błonnika. To zielone warzywo w postaci długiej łodygi podobnej do rabarbaru o...
Trendy smaku na 2020 rok
Nowe smaki wkrótce zaskoczą nasze kubki smakowe! Zadbali o to eksperci, którzy co roku analizują kulinarne trendy, a także technolodzy wprowadzający topowe...
Alergeny pokarmowe – jedzenie, które najczęściej uczula
Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne na świecie. Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych występują m.in. jajka kurze, krowie mleko, orzeszki...
Witamina B6 – działanie, zapotrzebowanie i źródła pokarmowe
Witamina B6 wchodzi w skład kompleksu witamin B, które odgrywają znaczące role w ludzkim organizmie. Szacuje się, że witamina B6 (wit B6) bierze udział w...
Rodzaje odżywek białkowych. W jakim celu warto je stosować?
Odżywka białkowa to suplement diety stanowiący skoncentrowane źródło protein, w formie łatwego w użyciu białka w proszku. Tradycyjnie odżywka białkowa...
Jabłko – remedium na wysoki cholesterol? [WYNIKI BADANIA]
Jabłko to owoc bogaty w polifenole i błonnik pokarmowy, łatwo dostępny i lubiany. Badacze chętnie podejmują próby interwencji żywieniowych mających na celu...
Wartość odżywcza i właściwości kalafiora. Jak go ugotować?
Kalafior to warzywo zaliczane rodziny kapustowatych, a jego częściami jadalnymi są pędy kwiatowe. Kalafior kalorie dostarcza w niewielkich ilościach, stąd...
Zdrowe i sycące produkty - pomogą Ci schudnąć bez wyrzeczeń!
Zmagających się z nadmierną masą ciała osób jest wiele. Mimo stosowania diety odchudzającej, z powodu niskiej motywacji do długotrwałych zmian w nawykach...
Żelazo – norma dla różnych grup wiekowych
Żelazo – norma tego pierwiastka różni się w zależności od wieku i płci badanej osoby. Ten pierwiastek pełni istotne role w organizmie człowieka, dlatego zarówno...
Domowe sposoby na złagodzenie bólu żołądka! [9 PORAD]
Ból żołądka jest mało komfortową dolegliwością, której w ciągu życia każdy z nas doświadcza minimum raz. Każdorazowe zażywanie leków przeciwbólowych lub...
Makaron – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Makaron jest produktem zbożowym charakterystycznym dla dań kuchni krajów śródziemnomorskich, a także kuchni azjatyckiej. Bezglutenowy makaron ryżowy lub sojowy,...
Stewia – kalorie i właściwości zdrowotne
Stewia (stevia rebaudiana) to roślina z rodziny astrowatych, która z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości jest uważana za naturalny słodzik, idealny dla osób...
Soczewica – kalorie, wartości odżywcze i zalety spożywania
Soczewica to roślina strączkowa, której spożywanie ma korzystny wpływ na zdrowie. Nasiona o różnej barwie są najczęściej spożywane przez osoby stosujące dietę...
Kakao – kalorie, wartości odżywcze i wpływ na organizm
Kakao, z którego wytwarzana jest pyszna, prawdziwa czekolada dostarcza naturalnej energii, zmniejsza zmęczenie i kojąco wpływa na organizm. Otrzymywany z ziarna...
Zioła na depresję i poprawę nastroju!
Gorszy nastrój zdarza się sporadycznie każdemu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Receptą na jego poprawę jest często kubek pysznego kakao lub aromatyczna...
10 produktów na dobry humor
Jak poprawić sobie humor bez większego wysiłku? Wystarczy sięgać codziennie po produkty, które mają udowodniony wpływ na samopoczucie psychiczne! Są nie tylko...
Dynia, arbuz i melon – poznaj rośliny dyniowate!
Rośliny dyniowate kojarzą się przede wszystkim z tytułową dynią, podczas gdy w skład tej rodziny wchodzą też inne przepyszne warzywa, a także owoce! Są...
Kawa rozpuszczalna i ziarnista. Zdrowotne właściwości kawy
Niektórzy twierdzą, że woda to podstawowy składnik życia, ponieważ bez wody człowiek nie jest w stanie zaparzyć sobie kawy. Wokół tego produktu powstało już...
Niezdrowa dieta powodem co piątego zgonu na świecie
Globalne badanie dotyczące żywienia (przeprowadzone w 195 krajach przez ponad 130 naukowców z 40 państw) wykazało, że statystycznie co piąta osoba na świecie...
Picie alkoholu może szkodzić tak jak palenie papierosów?
Wypijając 750-mililitrową butelkę wina na tydzień kobieta zwiększa ryzyko zachorowania na raka w taki sposób, jakby wypaliła 10 papierosów, a mężczyzna – 5....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano godzina temu w kategorii Serwis komputerowy
Dodano godzina temu w kategorii Windsurfing, kitesurfing
Dodano 2 godziny temu w kategorii Dezynfekcja
Dodano 2 godziny temu w kategorii Sprzątanie