Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów
Zamienniki jajek są obecnie poszukiwane podobnie, jak alternatywy dla mleka czy mięsa. Powodem jest nie tylko dieta wegańska, ale też alergia pokarmowa....
Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto
Wyrzucasz liście rzodkiewki lub nać marchewki do śmieci? To błąd! Są one jadalnym i smacznym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego oraz...
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?
Jak co roku amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) przygotowała listę warzyw i owoców, które zawierają największe ślady...
„Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Specjalista radzi, jak rozpoznać żywność ekologiczną
Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, czytamy etykiety, chcemy żyć zgodnie z naturą i kupować ekologiczną i zdrową żywność. Niestety, producenci...
Kuracja wiosenna? Tylko z rzeżuchą. 5 powodów, dla których warto jeść ją nie tylko od święta. Zobacz, ile rośnie rzeżucha i z czym ją jeść?
Rzeżucha to roślina, która przede wszystkim kojarzy nam się z Wielkanocą. Niestety przez pozostałą część roku większość z nas zapomina o tej niezwykle zdrowej...
Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne
Mięso to produkt coraz częściej zastępowany w diecie na rzecz roślinnych zamienników. Jakich produktów można użyć zamiast mięsa, by zadbać o zdrowszą dietę?...
Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą. Sięgaj po niego nie tylko na wiosnę
Szczypiorek kojarzy się z wiosną i nowalijkami, ale dostępny jest przez cały rok. Warto hodować go na parapecie i sięgać po niego jak najczęściej. Korzyści z...
Czas przygotować zakwas na żurek! Jakie ma właściwości zdrowotne i odżywcze? Poznaj przepis na żytni zakwas i przygotuj smaczny żurek
Zakwas to nieodłączny element Wielkanocy. To na nim przygotowywany jest żurek. Ten niepozorny produkt powstaje w wyniku fermentacji mąki, dzięki czemu stanowi...
To najgorsza żywność dla jelit. Naukowcy ostrzegają: sprzyja zapaleniu i chorobie Leśniowskiego-Crohna. Zobacz produkty na „czarnej liście”
Choroby zapalne jelit należą do coraz częstszych, a jedną z poważniejszych jest choroba Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy upatrują przyczyn tego zjawiska we...
Jak zrobić prosty chleb w domu? Z tymi przepisami nie napracujesz się! Wypróbuj chleb z formy, łatwy bochenek bez drożdży i bułki z ziarnami
Pyszny świeży chleb przygotujesz łatwo w domu przy niewielkich nakładach czasu i pracy. Spośród setek przepisów na pieczywo wybraliśmy te najprostsze. Sprawdź,...
5 najzdrowszych dodatków do owsianki. Wzbogacą jej smak, wspomogą odchudzanie. Dodaj to do płatków owsianych, aby były smaczne i sycące
Owsianka to zdrowe i pożywne śniadanie, przekąska, a nawet kolacja. Jednak nie każdy lubi jej smak. Na szczęście w łatwy sposób możesz go wzbogacić dodając do...
Nie wylewaj, tylko pij! Woda z ogórków kiszonych ma cenne właściwości, ale ważna jest dawka. Zobacz, na co pomaga sok z kiszonych ogórków
Woda z ogórków kiszonych, która nazywana jest też sokiem, to po prostu zalewa z tej kiszonki. Wiele osób wylewa ją do zlewu, a szkoda. Płyn ma cenne właściwości...
5 najlepszych źródeł kolagenu. W tych produktach znajdziesz „białko młodości”. Wpłynie odmładzająco na skórę, wzmocni stawy i paznokcie
Kolagen do picia i w tabletkach to suplementy diety, które są stosowane przez coraz więcej osób w celu wzmocnienia stawów oraz, aby ujędrnić skórę i spłycić...
Te zioła są prawie zapomniane, choć wspaniale smakują i wspierają zdrowie. Zobacz, co jakich potraw pasują wciąż dostępne staropolskie zioła
Zioła w kuchni nie tylko poprawiają smak potraw, ale także wspierają ich trawienie. W tej roli sprawdza się wiele gatunków roślin, jednak te o szczególnie...
Zwalcza bakterie, łagodzi kaszel i ból. Poznaj właściwości chrzanu i sprawdź, jak go stosować leczniczo
Chrzan to korzeń o ostrym smaku, który jest cennym dodatkiem do potraw. Roślina ta jest nie tylko przyprawą, bo ma także działanie prozdrowotne i lecznicze....
Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić
Majonez jest obowiązkowym składnikiem świątecznych potraw takich jak jajka, sałatka jarzynowa, a nawet babka wielkanocna. Używamy go jednak również na co dzień...
Jaki olej lniany jest najzdrowszy? Nie każdy rodzaj ma właściwości lecznicze – ten tłuszcz może być też szkodliwy! Wyjaśniamy, dlaczego
Olej lniany to tłuszcz wyciskany z siemienia lnianego, który słynie z właściwości odżywczych, leczniczych i pielęgnacyjnych. Cenne działanie tego oleju związane...
Zabójczy seler. To jedno z najbardziej uczulających warzyw. Jakie są objawy alergii na seler?
Seler to jedno z tych warzyw, które prawie zawsze jest w domowych spiżarniach. Jest pełen witamin i mikroelementów, ale ma też swoją ciemną stronę. Seler jest...
Chcesz schudnąć? Jedz ogórki! Poznaj powody, dla których warto włączyć je do swojej diety. Poprawią cerę i pomogą nawodnić organizm
Ogórki to jedne z najbardziej popularnych warzyw, które jemy niemal przez cały rok. Warto po nie sięgać, bo dzięki zawartości wody, błonnika i przeciwutleniaczy...
Jaki biały ser jest najzdrowszy? Sprawdź, ile kalorii ma twaróg chudy, półtłusty i inne rodzaje, jakie zawiera witaminy i jak go zrobić
Twaróg to biały ser powstający z ukwaszonego mleka. Zawiera związki cenne dla zdrowia, choć nie powinien być spożywany w dużych ilościach czy każdego dnia....
Masz dreszcze i „coś cię bierze”? Ten napar postawi cię na nogi. Herbatka z kwiatów leszczyny zmniejszy kaszel i złagodzi objawy menopauzy
Pierwsze pączki i kwiaty leszczyny już pojawiają się na drzewach, możesz więc przygotować z nich napar z leszczyny. Zastosuj go w leczeniu m.in. przeziębienia,...
Nie masz pomysłu na kolację, która nie tuczy? Skorzystaj z tych propozycji! Wyjaśniamy też, o której jeść kolację i ile powinna mieć kalorii
Kolacja to posiłek, który w największym stopniu wpływa na masę ciała i właśnie z tego powodu sprawia tak wiele problemów. Ostatni posiłek w ciągu dnia zwykle...





























