Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są produkty pochodzenia roślinnego, ale to te odzwierzęce powodują najgroźniejsze infekcje i największą liczbę...
Chcesz uniknąć problemów ze szkliwem? Wystrzegaj się tych napojów i produktów spożywczych. Nie tylko słodycze szkodzą zębom
Erozja szkliwa to wrażliwość zębów na słodkie, gorące lub zimne potrawy i napoje. Jest widoczna także w wyglądzie zębów – mogą stać się żółte lub szare oraz...
Tych 5 składników zapewni Ci zdrowie na lata. Dieta japońska, dzięki której zyskasz długowieczność. To jedzą Japończycy i żyją długie lata
Japończycy są jednym z krajów, gdzie ludzie żyją najdłużej na świecie. Długowieczność zawdzięczają przede wszystkim swojemu stylowi życia i diecie bogatej w...
Kawa obniży ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, ale nie każda. Sięgnij po ten rodzaj. Ile kawy pić, aby zmniejszyć insulinooporność?
Picie kawy obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 poprzez zmniejszenie insulinooporności i stanu zapalnego. Do takich wniosków doszli naukowcy po...
GIS wycofuje popcorn ze sklepów. Został przekroczony dopuszczalny poziom aflatoksyn. Jeśli go masz w domu, nie jedz go
W partii popcornu został przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom aflatoksyn – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Osoby, które kupiły ten produkt, nie...
Nie daj się chorobie Alzheimera i demencji. Ten pierwiastek spowalnia kurczenie się mózgu. Znajdziesz go w szpinaku i czekoladzie
Na demencję choruje coraz więcej osób na całym świecie, a do 2050 r. ma ich być ponad dwa razy więcej. Niestety, na żadną z form demencji nie ma lekarstwa, a...
Supergrzyb Candida auris zagraża nie tylko w USA. Alarm jest także w Europie. Odporny na leki patogen zabija nawet 6 na 10 zarażonych osób
Candida auris należy do najgroźniejszych patogenów, który zabija nawet 70 proc. pacjentów szpitalnych. Ten chorobotwórczy grzyb jest odporny na działanie wielu...
Salmonella w kefirze – jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym. GIS wycofuje wadliwą partię produktu z rynku
GIS poinformował o wycofaniu z rynku partii kefiru zawierającego pałeczki Salmonelli. Wypicie wadliwego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, które...
Ekspert o soku z ziemniaka. To hit czy kit? Poznaj potwierdzone działanie prozdrowotne tego napoju i dowiedz się, jak bezpiecznie go pić
Sok z ziemniaka to napój budzący wiele kontrowersji. Jednym kojarzy się jedynie z bólem brzucha, inni znają jego liczne zastosowania w medycynie ludowej. Od...
Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów
Zamienniki jajek są obecnie poszukiwane podobnie, jak alternatywy dla mleka czy mięsa. Powodem jest nie tylko dieta wegańska, ale też alergia pokarmowa....
Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto
Wyrzucasz liście rzodkiewki lub nać marchewki do śmieci? To błąd! Są one jadalnym i smacznym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego oraz...
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?
Jak co roku amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) przygotowała listę warzyw i owoców, które zawierają największe ślady...
„Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Specjalista radzi, jak rozpoznać żywność ekologiczną
Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, czytamy etykiety, chcemy żyć zgodnie z naturą i kupować ekologiczną i zdrową żywność. Niestety, producenci...
Kuracja wiosenna? Tylko z rzeżuchą. 5 powodów, dla których warto jeść ją nie tylko od święta. Zobacz, ile rośnie rzeżucha i z czym ją jeść?
Rzeżucha to roślina, która przede wszystkim kojarzy nam się z Wielkanocą. Niestety przez pozostałą część roku większość z nas zapomina o tej niezwykle zdrowej...
Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne
Mięso to produkt coraz częściej zastępowany w diecie na rzecz roślinnych zamienników. Jakich produktów można użyć zamiast mięsa, by zadbać o zdrowszą dietę?...
Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą. Sięgaj po niego nie tylko na wiosnę
Szczypiorek kojarzy się z wiosną i nowalijkami, ale dostępny jest przez cały rok. Warto hodować go na parapecie i sięgać po niego jak najczęściej. Korzyści z...
Czas przygotować zakwas na żurek! Jakie ma właściwości zdrowotne i odżywcze? Poznaj przepis na żytni zakwas i przygotuj smaczny żurek
Zakwas to nieodłączny element Wielkanocy. To na nim przygotowywany jest żurek. Ten niepozorny produkt powstaje w wyniku fermentacji mąki, dzięki czemu stanowi...
To najgorsza żywność dla jelit. Naukowcy ostrzegają: sprzyja zapaleniu i chorobie Leśniowskiego-Crohna. Zobacz produkty na „czarnej liście”
Choroby zapalne jelit należą do coraz częstszych, a jedną z poważniejszych jest choroba Leśniowskiego-Crohna. Naukowcy upatrują przyczyn tego zjawiska we...
Jak zrobić prosty chleb w domu? Z tymi przepisami nie napracujesz się! Wypróbuj chleb z formy, łatwy bochenek bez drożdży i bułki z ziarnami
Pyszny świeży chleb przygotujesz łatwo w domu przy niewielkich nakładach czasu i pracy. Spośród setek przepisów na pieczywo wybraliśmy te najprostsze. Sprawdź,...
5 najzdrowszych dodatków do owsianki. Wzbogacą jej smak, wspomogą odchudzanie. Dodaj to do płatków owsianych, aby były smaczne i sycące
Owsianka to zdrowe i pożywne śniadanie, przekąska, a nawet kolacja. Jednak nie każdy lubi jej smak. Na szczęście w łatwy sposób możesz go wzbogacić dodając do...
Nie wylewaj, tylko pij! Woda z ogórków kiszonych ma cenne właściwości, ale ważna jest dawka. Zobacz, na co pomaga sok z kiszonych ogórków
Woda z ogórków kiszonych, która nazywana jest też sokiem, to po prostu zalewa z tej kiszonki. Wiele osób wylewa ją do zlewu, a szkoda. Płyn ma cenne właściwości...
5 najlepszych źródeł kolagenu. W tych produktach znajdziesz „białko młodości”. Wpłynie odmładzająco na skórę, wzmocni stawy i paznokcie
Kolagen do picia i w tabletkach to suplementy diety, które są stosowane przez coraz więcej osób w celu wzmocnienia stawów oraz, aby ujędrnić skórę i spłycić...





























