Dlaczego warto jeść banany? Czy owoc ten jest tuczący?
Banan to bardzo popularny i chętnie jadany owoc egzotyczny. Łatwy do zabrania na wynos, gdyż ma ochronną skórkę. Banany występują w dwóch wersjach...
Styl życia, który zmniejsza objawy refluksu
Refluks żołądkowo-przełykowy to częsta dolegliwość, która uprzykrza życie i z czasem grozi powikłaniami. Zamiast zwalczać objawy, lepiej wpłynąć na przyczyny...
Rodzaje sałat – wartości odżywcze i właściwości sałaty
Sałata to wiosenno-letnie warzywo liściaste, które chętnie wybierają kobiety, natomiast mężczyźni często omijają szerokim łukiem. Choć jest niezwykle...
Zasady korzystania z piramidy zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa (inaczej piramida zdrowego żywienia lub piramida zdrowia) to graficzny sposób przedstawienia ogólnych wytycznych dotyczących zasad...
Sola (podeszwica) – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Sola zwyczajna, inaczej podeszwica (łac. Solea solea), to gatunek ryby morskiej z rodziny solowatych, z grupy płastug. To rodzina ryb flądrokształtnych żyjących...
Kasza jęczmienna pomaga obniżyć poziom cholesterolu!
Kasza jęczmienna to wartościowe źródło węglowodanów złożonych w diecie, a także błonnika pokarmowego. Najpopularniejszym rodzajem kaszy jęczmiennej jest...
Dlaczego trudno zrezygnować ze słodyczy i słodzenia?
Cukier w diecie coraz więcej osób zastępuje niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do najpowszechniej wykorzystywanych zalicza się naturalnego pochodzenia...
Jakie właściwości ma orkisz? Czy zawiera gluten?
Orkisz to dawna odmiana pszenicy przez długi czas zapomniana, a w ostatnich latach ponownie zyskująca na popularności. Historia upraw tego zboża sięga czasów...
Czy warto zastąpić sól kuchenną solą himalajską?
Sól himalajska o charakterystycznym różowym zabarwieniu pochodzi – wbrew swej nazwie – z pakistańskiego regionu znajdującego się około 300 kilometrów od...
Czy warto jadać winogrona? Ile kalorii zapewniają?
Winogrona to słodkie owoce skupione w gronach, których właściwości zdrowotne zostały docenione 5 tysięcy lat p.n.e. Wówczas winogrona wykorzystywano jako środek...
Czy seler naciowy pomaga schudnąć?
Seler naciowy zapewnia różnorodne składniki odżywcze, jest niskokaloryczny i pełen błonnika. To zielone warzywo w postaci długiej łodygi podobnej do rabarbaru o...
Trendy smaku na 2020 rok
Nowe smaki wkrótce zaskoczą nasze kubki smakowe! Zadbali o to eksperci, którzy co roku analizują kulinarne trendy, a także technolodzy wprowadzający topowe...
Alergeny pokarmowe – jedzenie, które najczęściej uczula
Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne na świecie. Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych występują m.in. jajka kurze, krowie mleko, orzeszki...
Rodzaje odżywek białkowych. W jakim celu warto je stosować?
Odżywka białkowa to suplement diety stanowiący skoncentrowane źródło protein, w formie łatwego w użyciu białka w proszku. Tradycyjnie odżywka białkowa...
Jabłko – remedium na wysoki cholesterol? [WYNIKI BADANIA]
Jabłko to owoc bogaty w polifenole i błonnik pokarmowy, łatwo dostępny i lubiany. Badacze chętnie podejmują próby interwencji żywieniowych mających na celu...
Wartość odżywcza i właściwości kalafiora. Jak go ugotować?
Kalafior to warzywo zaliczane rodziny kapustowatych, a jego częściami jadalnymi są pędy kwiatowe. Kalafior kalorie dostarcza w niewielkich ilościach, stąd...
Zdrowe i sycące produkty - pomogą Ci schudnąć bez wyrzeczeń!
Zmagających się z nadmierną masą ciała osób jest wiele. Mimo stosowania diety odchudzającej, z powodu niskiej motywacji do długotrwałych zmian w nawykach...
Żelazo – norma dla różnych grup wiekowych
Żelazo – norma tego pierwiastka różni się w zależności od wieku i płci badanej osoby. Ten pierwiastek pełni istotne role w organizmie człowieka, dlatego zarówno...
Domowe sposoby na złagodzenie bólu żołądka! [9 PORAD]
Ból żołądka jest mało komfortową dolegliwością, której w ciągu życia każdy z nas doświadcza minimum raz. Każdorazowe zażywanie leków przeciwbólowych lub...
Makaron – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Makaron jest produktem zbożowym charakterystycznym dla dań kuchni krajów śródziemnomorskich, a także kuchni azjatyckiej. Bezglutenowy makaron ryżowy lub sojowy,...
Stewia – kalorie i właściwości zdrowotne
Stewia (stevia rebaudiana) to roślina z rodziny astrowatych, która z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości jest uważana za naturalny słodzik, idealny dla osób...
Soczewica – kalorie, wartości odżywcze i zalety spożywania
Soczewica to roślina strączkowa, której spożywanie ma korzystny wpływ na zdrowie. Nasiona o różnej barwie są najczęściej spożywane przez osoby stosujące dietę...