Spis treści:
Nietolerancja glutenu
Nietolerancja laktozy
Dieta bez laktozy i bez glutenu. Co jeść?
Produkty bez glutenu i laktozy
Dieta bezglutenowa i bez laktozy. Jak dostarczać witaminy i minerały?
Dieta pudełkowa bezglutenowa i bez laktozy
Nietolerancja glutenu
Nietolerancja glutenu to potoczne określenie wielu schorzeń związanych z niewłaściwą reakcją organizmu na gluten. Wyróżnia się:
- celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym, trwającą całe życie;
- uczulenie na gluten czy też konkretnie na pszenicę, objawiającą się atopowym zapaleniem skóry, nieżytem nosa lub astmą;
- nieceliakalną nietolerancję glutenu, inaczej zwaną nadwrażliwością na gluten, mającą podobne objawy do celiakii, o wciąż niezbadanej przyczynie.
Według badaczy, nietolerancja glutenu niewywołana celiakią może mieć związek z zaburzeniami mikrobioty jelitowej. Tego typu schorzenie diagnozuje się po wykluczeniu celiakii i alergii na pszenicę, ale pacjent zgłasza objawy występujące w nietolerancji glutenu, jak: bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty, wzdęcia, bóle głowy, bóle kości i stawów, zmiany skórne, przewlekłe zmęczenie.
Nietolerancja laktozy
Nietolerancja laktozy nie jest tym samym, co uczulenie na laktozę. Alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na cukier mleczny zawarty w mleku krowim. Objawia się w wieku niemowlęcym i daje objawy żołądkowo-jelitowe, a także skórne, jak wysypka, a w późniejszym wieku - trądzik i świąd skóry. Z kolei nietolerancja wynika z niedoborów laktazy odpowiedzialnej za rozkład laktozy na cukry proste. Ten enzym jest produkowany w jelitach. Jeśli jest go za mało, to laktozy nie udaje się w pełni strawić, dochodzi do jej fermentacji, co wywołuje objawy gastryczne, jak: biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, nudności, wymioty.
Dieta bez laktozy i bez glutenu. Co jeść?
Gluten znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, zaś laktoza – w mleku krowim. Jest zatem sporo produktów do wyeliminowania przy diecie bez laktozy i jednocześnie bezglutenowej. Co jeść? Na szczęście można znaleźć wiele zamienników i produktów bez mleka krowiego oraz glutenu. Można wybierać mleko roślinne, np. sojowe, migdałowe i ryżowe. Zamiast zbożowego makaronu spożywać te gryczane lub ryżowe oraz inne mąki i przetwory na bazie: ryżu, dyni, gryki, prosa, siemienia lnianego. W dietę można włączyć więcej warzyw i owoców.
Produkty bez glutenu i laktozy
W diecie podwójnie eliminacyjnej, bez glutenu i laktozy, poleca się:
- sery bez laktozy,
- komosę ryżową;
- ziemniaki;
- kaszę jaglaną, gryczaną, kukurydzianą;
- mięso, ryby, owoce morza;
- jajka;
- makaron ryżowy;
- mleko roślinne,;
- produkty mleczne bez laktozy ;
- mąkę i przetwory z ryżu, siemienia lnianego, gryki i prosa;
- wafle ryżowe;
- pieczywo bez glutenu, np. z mąki z migdałów, kasztanów lub ryżu.
Dieta bezglutenowa i bez laktozy. Jak dostarczać witaminy i minerały?
Trzeba pamiętać, że przy diecie eliminacyjnej, pozbawiającej kilku składników pokarmowych, jak ta pozbawiona i glutenu, i laktozy, konieczne jest codzienne dostarczanie białka, wapnia czy witaminy D znajdujących się np. w produktach mlecznych. Źródłem tych witamin i minerałów mogą być: natka pietruszki, jarmuż, fasola, kasza gryczana, sardynki i inne ryby, mięso drobiowe, jaja.
Dieta pudełkowa bezglutenowa i bez laktozy
Dietę pudełkową lekkostrawną, pozbawioną produktów z glutenem i laktozą oferuje wiele firm z branży cateringu dietetycznego. Zdrowy catering dostarczany do domu obejmuje zestaw posiłków do spożycia na zimno lub po podgrzaniu. Przy zamówieniu jedzenia pudełkowego bez glutenu i laktozy nie trzeba się martwić o to, co się je, ani kontrolować produktów użytych do przygotowania posiłków.Właściwym doborem zajmują się eksperci, np. od diety pudełkowej Anny Lewandowskiej SuperMenu. Należy jednak zwrócić uwagę, że catering nie jest dedykowany dla osób cierpiących na celiakię.
Źródła
https://upacjenta.pl/poradnik/nietolerancja-laktozy-objawy-badania?adgroupid=?network=x?creativ=?position=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiApuCrBhAuEiwA8VJ6JguYlp7_jkt9Ay0pWkM9SLnX596iQ4Nf_keiRffgqxge4uWVpDUtdhoCvX0QAvD_BwE
https://upacjenta.pl/poradnik/nietolerancja-glutenu-objawy?psafe_param=1&adgroupid=?network=x?creativ=?position=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiApuCrBhAuEiwA8VJ6JoRBcyRB0f_uuURe6v7WWZJ4NRZyJsP1VblQmj1dT2b2KWCmLx-a9hoCQtoQAvD_BwE