Spis treści
Jesz zdrowo, ale nie chudniesz? Winne mogą być… zdrowe produkty
Często zdarza się tak, że mimo wprowadzenia zdrowej diety nie dochodzi do oczekiwanego obniżenia masy ciała. Dzieje się tak dlatego, że nawet odżywiając się pełnowartościowymi produktami – zazwyczaj kojarzącymi się ze zdrowymi – także można przytyć. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta!
Aby schudnąć, trzeba zapewniać organizmowi trochę mniej kalorii każdego dnia, niż potrzebuje on do utrzymania aktualnej masy ciała. Przeszkodą w realizacji tego celu, mogą okazać się zbyt duże porcje bardzo zdrowych i odżywczych, lecz wysokokalorycznych produktów. Sprawdź w naszej galerii czy trafiają na twój talerz.
Po te niskokaloryczne warzywa i owoce warto sięgnąć w czasie diety
Warzywa i owoce dostarczają do organizmu liczne witaminy, składniki mineralne, błonnik i przeciwutleniacze. Dzięki bogactwu substancji aktywnych wspierają układ immunologiczny oraz pozytywie wpływają na nasze samopoczucie i wygląd.
Większość z nich jest niskokaloryczna i bogata w sycący błonnik, przez co wspomagają utratę wagi i pomagają w kontrolowaniu apetytu. Jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu i jednoczesnym utracie wagi, warto wybierać te warzywa, które mają wyjątkowo mało kalorii:
- ogórek kiszony – 11 kcal,
- sałata – 13 kcal,
- zielony ogórek – 14 kcal,
- rzodkiewka – 14 kcal,
- pomidor – 15 kcal.
- cukinia – 15 kcal (ugotowana),
- kalafior – 19 kcal (ugotowany),
- kapusta kiszona – 19 kcal,
- szparagi – 22 kcal (ugotowane).
Po te owoce warto sięgać, będąc na diecie:
- owoce jagodowe (maliny, jeżyny, borówki, poziomki, jagody) – od ok. 30 do 50 kcal,
- owoce pestkowe (śliwki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, nektarynki) – od ok. 45 do 65 kcal,
- owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, limonki, cytryny, grejpfruty, pomelo) zapewniają ok. 50 kcal,
- owoce ziarnkowe (jabłka, gruszki, melon, arbuz, pigwa, winogrona) – od ok. 50 do 55 kcal.
Owoce tropikalne to najbardziej kaloryczna grupa owoców – dostarczają one od ok. 55 nawet do 350 kcal w 100 g. Najwięcej, bo aż 354 kcal dostarcza kokos.
Ważne jest, aby planując swój dietetyczny jadłospis, pamiętać o tym, że spożywanie różnorodnych odmian owoców i warzyw jest konieczne, aby dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych mikroelementów.