1 z 12
Przewijaj galerię w dół
W Polsce zjadamy dwukrotnie większą ilość soli niż wynosi...
fot. https://pixabay.com/

W Polsce zjadamy dwukrotnie większą ilość soli niż wynosi zdrowa norma, a nawet co trzeci dorosły ma nadciśnienie. Jak temu przeciwdziałać? Wystarczy przyrządzać potrawy z mniejszym dodatkiem sodu.

Co zamiast soli? Sprawdź 10 najlepszych zamienników soli kuchennej!

Poznaj kolejne polecane produkty. Przesuwaj zdjęcia w prawo – naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2 z 12
Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu –...
fot. kboyd/pixabay.com

Sól niskosodowa

Zgodnie z nazwą jest to sól o obniżonej zawartości sodu – zwykle do 30-50 procent, co osiąga się poprzez dodatek innych soli mineralnych do zwykłej soli kuchennej. Najczęściej stosuje się chlorek potasu, a za substancję przeciwdziałającą zbrylaniu się kryształów służy węglan magnezu (ważne jednak, by nie był to żelazocyjanek potasu E536, który przy obróbce kulinarnej rozkłada się do szkodliwych związków). W niektórych solach o szczególnie niskiej zawartości sodu głównym składnikiem jest działający zasadowo cytrynian sodu, natomiast zgodnie z polskimi przepisami jako źródło jodu do soli dodaje się jodek potasu.

Sól zawierającą potas powinna stosować z umiarem osoby z nieprawidłowym ciśnieniem i pracą nerek. Jeżeli przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem.

3 z 12
Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu,...
fot. moritz320/pixabay.com

Sól potasowa

Sól potasowa to mieszanka soli kuchennej (chlorku sodu, NaCl), zawierająca ok. 50 proc. chlorku potasu (KCl). Taką nazwę nosi też jednak czysty KCl, który można kupić w aptece. Substancja ta ma jednak dość gorzki smak i dla większości osób nie nadaje się do samodzielnego stosowania. Mieszankę można przygotować w domu, łącząc chlorek potasu i sodu np. w stosunku 1:1. Natomiast w próbach kulinarnych uzyskano zadowalający smak, zastępując chlorkiem potasu 35 proc. soli w recepturach.

Soli potasowej nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami regulacji ciśnienia, a zwłaszcza przyjmujące leki przeciw nadciśnieniu oraz z chorobami nerek.

4 z 12
Sos sojowy nie należy co prawda do produktów o niskiej...
fot. wal_172619/pixabay.com

Sos sojowy

Sos sojowy nie należy co prawda do produktów o niskiej zawartości soli, ale za sprawą specyficznego składu i sposobu stosowania jego dodatek do dań pozwala zmniejszyć konsumpcję sodu. W procesie naturalnej fermentacji zawartej w nim soi (w sosie tamari), a często też pszenicy (w sosie typu shoyu) powstają bowiem wolne aminokwasy i naturalne związki wzmacniające smak. Soląc potrawy sosem sojowym można więc uzyskać odpowiedni smak przy mniejszym dodatku soli.

W jednym z badań udało się „oszczędzić” w ten sposób 50 proc. soli w dressingu sałatkowym, 29 proc. w smażonym daniu z wieprzowiny i 17 proc. w zupie – bez utraty intensywności smaku i przyjemności z jedzenia.

Zaleca się jednak, by zamiast ciemnego wybierać jasny sos sojowy, który jest mniej słony. Porcja 100 g zawiera 3-7,2 g sodu, a najbardziej klasyczny Kikkoman – 6,1 g, przy czym dostępna jest też jego najbardziej polecana wersja niskosodowa (0,57 g sodu w 100 g). Sos sojowy najczęściej dodaje się do gotowych dań przy jedzeniu, co pozwala użyć go mniej, a także ochronić przed rozpadem cenne składniki, m.in. witaminy z grupy B.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Zobacz również

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik