Spis treści
Suszone śliwki – przeciwskazania do ich spożycia
Śliwki suszone są dobrym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych Jednak nie wszyscy mogą korzystać z tych właściwości. Ich nadmierne spożywanie może prowadzić nie tylko do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, kto i kiedy nie powinien jeść suszonych śliwek
Suszone śliwki – właściwości, które warto znać
Suszone śliwki to dobre źródło nie tylko błonnika pokarmowego, ale także witaminy A, kwasu askorbinowego, witaminy K, żelaza, manganu i miedź. Dzięki takiemu bogactwu substancji aktywnych mogą pomóc przy wielu dolegliwościach. Są cenione przede wszystkim za:
- Pomoc w czasie zaparć i biegunek – ze względu na dużą zawartość nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego błonnika, suszone śliwki pomagają regulować wypróżnienia i trawienie oraz wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia. Suszone śliwki zawierają również sorbitol i kwas chlorogenowy, które mogą zwiększać częstotliwość oddawania stolca. W celu wsparcia pracy przewodu pokarmowego zalecane jest spożycie 1-2 porcji suszonych śliwek.
- Pozytywny wpływ na pracę serca – śliwki suszone zawierają potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, nerwów i serca. Spożywanie 4-5 śliwek suszonych śliwek daje około 280 mg potasu, czyli pokrywa około 12 proc. dziennego zalecanego spożycia tego składnika mineralnego. Ponadto ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, w szczególności kwasu 3-kawoilochinowego i kwasu 5-kawoilochinowego, te suszone owoce mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi.
- Uzupełnienie niedoborów żelaza – śliwki suszone powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na anemię, ponieważ zawarte w nich żelazo bierze udział w procesie tworzenia hemoglobiny. Dieta bogata w żelazo może pomóc w zapobieganiu anemii, a nawet ją odwrócić.
Śliwki suszone powinny znaleźć się w diecie osób starszych, o ile nie cierpią na żadne ze schorzeń, które może wykluczać ich jedzenie. Wspomogą nie tylko pracę jelit i serca, ale także opóźnią procesy starzenia i wzmocnią kości. Badania pokazują, że jedzenie suszonych śliwek może zapobiegać utracie gęstości masy kostnej, w szczególności u kobiet po menopauzie.
Źródła: