Kto nie powinien jeść śliwek suszonych? Ich nadmiar może spowodować nie tylko biegunkę i ból brzucha

Marta Siesicka-Osiak
Mimo wielu właściwości zdrowotnych suszone śliwki nie mogą być jedzone przez wszystkich. Sprawdź, na kolejnych zdjęciach, kto i kiedy musi ich unikać.
Mimo wielu właściwości zdrowotnych suszone śliwki nie mogą być jedzone przez wszystkich. Sprawdź, na kolejnych zdjęciach, kto i kiedy musi ich unikać. a-lesa/GettyImages
Suszone śliwki mają liczne właściwości zdrowotne i ich obecność w diecie jest bardzo pożądana, istnieje jednak kilka przeciwwskazań do ich spożycia. Choć większość osób może bezpiecznie jeść je na co dzień, to niektórzy mogą odczuwać przykre skutki uboczne. Sprawdź, jakie dolegliwości wykluczają suszone śliwki z diety.

Spis treści

Suszone śliwki – przeciwskazania do ich spożycia

Śliwki suszone są dobrym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych Jednak nie wszyscy mogą korzystać z tych właściwości. Ich nadmierne spożywanie może prowadzić nie tylko do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, kto i kiedy nie powinien jeść suszonych śliwek

Suszone śliwki – właściwości, które warto znać

Suszone śliwki to dobre źródło nie tylko błonnika pokarmowego, ale także witaminy A, kwasu askorbinowego, witaminy K, żelaza, manganu i miedź. Dzięki takiemu bogactwu substancji aktywnych mogą pomóc przy wielu dolegliwościach. Są cenione przede wszystkim za:

  1. Pomoc w czasie zaparć i biegunek – ze względu na dużą zawartość nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego błonnika, suszone śliwki pomagają regulować wypróżnienia i trawienie oraz wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia. Suszone śliwki zawierają również sorbitol i kwas chlorogenowy, które mogą zwiększać częstotliwość oddawania stolca. W celu wsparcia pracy przewodu pokarmowego zalecane jest spożycie 1-2 porcji suszonych śliwek.
  2. Pozytywny wpływ na pracę serca – śliwki suszone zawierają potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, nerwów i serca. Spożywanie 4-5 śliwek suszonych śliwek daje około 280 mg potasu, czyli pokrywa około 12 proc. dziennego zalecanego spożycia tego składnika mineralnego. Ponadto ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, w szczególności kwasu 3-kawoilochinowego i kwasu 5-kawoilochinowego, te suszone owoce mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi.
  3. Uzupełnienie niedoborów żelaza – śliwki suszone powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na anemię, ponieważ zawarte w nich żelazo bierze udział w procesie tworzenia hemoglobiny. Dieta bogata w żelazo może pomóc w zapobieganiu anemii, a nawet ją odwrócić.

Śliwki suszone powinny znaleźć się w diecie osób starszych, o ile nie cierpią na żadne ze schorzeń, które może wykluczać ich jedzenie. Wspomogą nie tylko pracę jelit i serca, ale także opóźnią procesy starzenia i wzmocnią kości. Badania pokazują, że jedzenie suszonych śliwek może zapobiegać utracie gęstości masy kostnej, w szczególności u kobiet po menopauzie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maks
No i nie można doczytać kto nie powinien jeść. Przewijałem i kilka razy ta sama treść powtarzana na różne sposoby. Sory, żałosne.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia