Spis treści
- Jak rośnie bluszczyk kurdybanek?
- Jak wygląda bluszczyk kurdybanek? Z czym można go pomylić?
- Bluszczyk kurdybanek – właściwości lecznicze
- Na co pomaga bluszczyk kurdybanek? Zastosowanie lecznicze i przeciwwskazania
- Jak zbierać i suszyć bluszczyk kurdybanek na herbatę? Przepis na syrop i nalewkę z bluszczyku
- Jak stosować bluszczyk w kuchni? Wykorzystanie w zupach i sałatkach
Jak rośnie bluszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) jest rośliną zimozieloną, czyli taką, która nie zrzuca liści i rośnie już od wczesnej wiosny. Bylina ta należy do rodziny jasnotowatych – tak, jak np. mięta, melisa, lawenda, tymianek czy majeranek. Jest jadalny tak samo, jak popularne zioła, i ma cenne właściwości prozdrowotne.
Świeży bluszczyk kurdybanek ma silny korzenny zapach i smak, który pasuje zwłaszcza do mięs i ryb, jak również innych ziół np. w sosach czy daniach jednogarnkowych.
Inne tradycyjne nazwy rośliny to bluszczyk pospolity, bluszczyk ziemny, obłożnik czy po prostu kurdybanek. Również łacińska nazwa rośliny – Glechoma hederacea – ma wiele synonimów, takich jak: Nepeta glechoma, Nepeta hederacea, Hedera terrestris.
Czytaj też: Czosnek niedźwiedzi to wiosenne zioło na krążenie. Jak go zbierać?
Bluszczyk rośnie dziko w Europie i Azji i jest pospolitym, trudnym do wyplenienia chwastem, który intensywnie rozrasta się na wiosnę. Występuje w lasach liściastych, na łąkach, nieużytkach, w ogrodach i innych obszarach zieleni. Jest rośliną miododajną, lubianą przez pszczoły.
To również lubiana roślina dekoracyjna, zwłaszcza odmiany takie jak np. bluszczyk kurdybanek Variegata, którego zapach ma właściwości odstraszające komary.
W kuchni i zielarstwie surowcem są aromatyczne liście i purpurowo-fioletowe kwiaty bluszczyku, które w nienasłonecznionych miejscach zbioru są niebieskie. Watro poszukiwać go w czystych lokalizacjach, oddalonych od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń środowiska.
Jak wygląda bluszczyk kurdybanek? Z czym można go pomylić?
Bluszczyk kurdybanek to roślina dość charakterystyczna, zwłaszcza biorąc pod uwagę sposób, w jaki się rozrasta. Choć może przypominać pnący, trujący bluszcz pospolity (Hedera helix), kurdybanek rośnie głównie płożąc się po ziemi (stąd jego alternatywne nazwy).
Zobacz w galerii, jak wygląda i rośnie bluszczyk kurdybanek.
W porównaniu do bluszczu, bluszczyk ma listki małe i delikatne, o kształcie okrągłym, sercowatym lub nerkowatym, wielokrotnie karbowane, a łodyga osiąga tylko do 60 cm i najwyżej się wspina.
Bluszcz ma liście stosunkowo sztywne i połyskujące, złożone z 3-5 klap, z pełnym brzegiem i ostro zakończone, które rosną większe. Pnąc się, łodygi osiągają długość aż do 20 metrów.
Kurdybanek, zwłaszcza kwitnący, jest nieco podobny jest do niektórych gatunków jadalnej i leczniczej jasnoty – pomyłka jest więc niegroźna, choć niezbyt prawdopodobna ze względu na inny kształt liści jasnoty (jak u pokrzywy).
Bluszczyk kurdybanek – właściwości lecznicze
Bluszczyk kurdybanek zawiera m.in. seskwiterpeny, triterpeny, taniny, fenolokwasy (kwas rozmarynowy, kawowy, ferulowy), flawonoidy (pochodne kwercetyny, apigeniny i luteoliny), gorycze czy saponiny. Są to związki o działaniu antyoksydacyjnym, które mają korzystne działanie w organizmie i działają ochronnie w stosunku do komórek i tkanek.
Przeciwutleniaczom towarzyszą im kwas organiczne i sole mineralne, a także olejek eteryczny zawierający podobne związki terpenowe, jak różne odmiany ziół (do 0,03 proc. w zielu suszonym).
Bluszczyk kurdybanek, zwłaszcza przygotowany w formie naparu lub odwaru, wspomaga stan układu pokarmowego, błon śluzowych i skóry. Ma jednak znacznie więcej cennych właściwości, między innymi:
- nasila wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając trawienie zwłaszcza pokarmów białkowych,
- ułatwia przepływ żółci, co poprawia trawienie tłuszczów,
- działa ściągająco i przeciwzapalnie, również stosowany jako płukanka do ust i gardła, a ponadto przy hemoroidach,
- wywołuje lekki efekt zapierający i wspomaga regenerację śluzówki, m.in. przy biegunce,
- hamuje rozwój bakterii ropnych, również tych antybiotykoopornych,
- działa wzmacniająco na organizm, m.in. w stanach anemii,
- wspomaga leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, m.in. przy infekcjach i astmie,
- wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn, m.in. metali ciężkich i węglowodorów aromatycznych,
- chroni komórki wątroby hamuje rozwój jej stłuszczenia czy marskości,
- działa rozkurczowo w obrębie układu trawiennego i moczowego, jak i oddechowego,
- ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zapalnej z dróg oddechowych,
- rozszerza oskrzela i łagodzi oddechowe stany alergiczne,
- wspomaga leczenie wyprysków, egzemy i drobnych ran przy przemywaniu naparem lub nalewką rozcieńczoną wodą w stosunku 1 do 5,
- stosowana zewnętrznie zmniejsza aktywność gruczołów łojowych, łagodząc objawy przetłuszczania się skóry (a zarazem trądziku) oraz włosów,
- hamuje aktywność grzybów takich jak drożdżaki Candida na skórze.
Na co pomaga bluszczyk kurdybanek? Zastosowanie lecznicze i przeciwwskazania
Właściwości kurdybanka były cenione już w tradycyjnej medycynie germańskiej, m.in. przez św. Hildegardę z Bingen, która polecała go m.in. przy kamieniach żółciowych oraz chorobach płuc i piersi, a także problemach, których leczenie wspomaga się tym ziołem również współcześnie.
Najważniejsze zastosowania bluszczyku kurdybanka:
- niestrawność,
- biegunki i zaparcia,
- zatrucia,
- infekcje dróg moczowych,
- zaburzenia wchłaniania,
- wzdęcia i kolki,
- astma oskrzelowa,
- chrypa,
- kaszel,
- zapalenie oskrzeli, krtani, zatok,
- trądzik pospolity,
- egzema,
- łojotok,
- łupież.
W produktach zielarskich bluszczyk kurdybanek rzadko występuje samodzielnie – najczęściej stanowi składnik mieszanek ziół stosowanych w chorobach wątroby i woreczka żółciowego, wspomagając ich właściwości.
Roślina jest uznawana za bezpieczną i w przetworach bezalkoholowych podawana nawet dzieciom, jednak nie powinny stosować jej osoby z epilepsją (padaczką) oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią, choć te ostatnie przeciwwskazania wynikają z braku badań w tej grupie osób.
Jak zbierać i suszyć bluszczyk kurdybanek na herbatę? Przepis na syrop i nalewkę z bluszczyku
Ziele bluszczyku zbiera się w okresie kwitnienia rośliny, tj. od kwietnia do czerwca, a najlepiej na jego początku. Młode pędy i listki można zbierać jednak już wczesną wiosną. Pędy rośliny ścina się tuż nad ziemią, po czym suszy w naturalny sposób w zacienionym, przewiewnym miejscu rozłożone w cienkiej warstwie. Proces ten powinien trwać jak najkrócej, ale temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.
Zobacz na zdjęciach, jak wygląda bluszczyk kurdybanek.
Suszone, rozdrobnione ziele należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można stosować je do przygotowania naparów i odwarów, a także jako kuchenną przyprawę.
Choć bluszczyk rośnie również w zacienionych miejscach, najlepiej zbierać go ze stanowisk nasłonecznionych, gdyż zawiera wtedy więcej związków aktywnych. Ma ciemniej zabarwione liście, które często przyjmują odcień fioletowy lub czerwony. Są bogatsze nie tylko w antyoksydacyjne barwniki, ale także olejek eteryczny.
Oto, jak przygotować i stosować przetwory z ziela:
- Herbata z bluszczyku – zalej 1 łyżkę suszonego ziela 1 szkl. wrzątku, przykryj i odstaw na 10 min. Dawkowanie: 1/2 szkl. 2-3 razy dziennie, na ciepło; przy przeziębieniu – 2-3 szkl. dziennie.
- Nalewka z bluszczyku – zalej 5 pędów rośliny 0,5 l wódki 45 proc. (z rozcieńczonego spirytusu rektyfikowanego), odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień, przecedź i przelej do butelki. Dawkowanie: 1 łyżka 3 razy dziennie po posiłku.
- Syrop z bluszczyku – zalej 10 pędów rośliny 4 szkl. wody i gotuj 15 min, a następnie dodaj 750 g cukru i gotuj jeszcze 5 min, lub dodaj tyle samo miodu i zagotuj. Przelej gorący płyn do wyparzonych słoików, pozostawiając kilka centymetrów marginesu, po czym je zamknij. Dawkowanie: 1 łyżka (dzieci – 1 łyżeczka) 3 razy dziennie.
- Intrakt z bluszczyku – posiekaj lub zmiel krótko 50 g ziela, zalej 150 ml gorącego spirytusu 60-70 proc. i po tygodniu przefiltruj. Dawkowanie: 5 ml 3 razy dziennie.
- Syrop z intraktu – połącz równą ilość intraktu z bluszczyku i miodu lub domowego syropu malinowego. Dawkowanie: 1 łyżka co 4-6 godzin.
Jak stosować bluszczyk w kuchni? Wykorzystanie w zupach i sałatkach
Bluszczyk może być jedzony jak sałata czy szpinak, czyli tzw. jarzyna, do czego nadają się zwłaszcza młode, wiosenne pędy. Zwyczajowo przyrządzano z nich też zupy zielne (w stylu tej szczawiowej) i sałatki.
Listki kurdybanka mają gorzkawy smak z ciekawymi nutami i najczęściej stanowią dodatek, a nie główny składnik dania. Ziele pasuje zwłaszcza do mięs (a szczególnie do wołowiny), które można nim np. obkładać, a także do dań z jajek i sera. Ułatwia trawienie i jest szczególnie polecane do dań tłustych.
Posiekane liście kurdybanka pasują m.in. do pasty z twarożku, przygotowanej z dodatkiem szczypiorku, pieprzu i soli. Ich smak dobrze komponuje się też z ziemniakami i pomidorami.
Listki bluszczyku można ususzyć i po zmieleniu lub utarciu w moździerzu stosować jako aromatyczną przyprawę.
Natomiast świeże, słodkie kwiaty kurdybanka sprawdzą się jako jadalna dekoracja do sałatki owocowej czy innego deseru, choć również do sałatki z zieleniny. Można przyrządzić ją z produktów sklepowych, choć równie dobrze jest sięgnąć po inne jadalne chwasty, takie jak liście i pędy mniszka lekarskiego, pokrzywy, gwiazdnicy, szczawiu i krwawnika.