Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1738 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Pysznogłówka na problemy zdrowotne. Nie tylko pięknie pachnie, ale też leczy
Z tej rośliny Indianie przyrządzali leczniczą herbatę. Oswego tea smakuje jak earl grey i ma cenne właściwości zdrowotne. To napar z pysznogłówki, popularnej...
TYLKO U NASTak tuczą antydepresanty! Zobacz wyniki analiz
Leczenie depresji to długotrwały proces, tymczasem wielu pacjentów rezygnuje z niego z czasem z powodu skutków ubocznych. Należy do nich również przyrost wagi,...
Jest się czego bać. Liczba zakażeń wzrosła niemal o 20 proc., a to nie koniec sezonu
Liczba chorych na boreliozę szybko rośnie. Mamy prawie o 20 proc. więcej zakażeń niż rok wcześniej. Również kleszczowe zapalenie mózgu to powód do niepokoju....
PILNEUwaga na sosy popularnej marki! GIS wycofuje aż 3 produkty. Są niebezpieczne
Jeśli masz w domu jeden z tych sosów, przeczytaj ten komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego. Ostrzeżenie dotyczy produktów jednej z najpopularniejszych...
Twoja twarz nierówno nagrzewa się i czerwienieje? To może być oznaka choroby
Jeśli masz tendencję do rozgrzewania się twarzy, przyjrzyj się jej uważnie. Gdy robi się bardziej czerwona w niektórych obszarach, może to oznaczać procesy...
GORĄCY TEMATSzczepienie HPV dla dorosłych. Kiedy i czy można się zaszczepić?
Szczepienie na HPV może ochronić przed wieloma rodzajami nowotworów u kobiet i mężczyzn. Nie jest to tylko rak szyjki macicy. Mówi się jednak, że preparat jest...
HIT DNIANie marnuj, zbierz i zrób nalewkę. Mirabelkówka to hit we Francji
Choć są niepozorne i uznawana za gorsze od innych śliwek, mirabelki to wyjątkowo cenne owoce. Szkoda, że Polsce nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Warto to...
Uwaga na tusze do tatuażu i stałego makijażu! W nowych opakowaniach są bakterie
Nawet w zamkniętych, nowych pojemnikach z tuszami do tatuaży i permanentnego makijażu naukowcy znaleźli różne bakterie. Niektórym gatunkom dobrze służą warunki...
Czym jest Positive Nutrition? Takie powinno być podejście do leczenia otyłości
Ludzie na świecie są coraz więksi. Nadwagę ma aż 43 procent populacji, a 16 procent to osoby otyłe – podaje WHO. Tymczasem proste rozwiązania, jak znakowanie...
HIT DNIAJedz i chudnij. Poprawisz swój metabolizm i spalisz tłuszcz
Są pyszne i zdrowe, a ich działanie może też ułatwiać bycie szczupłym. Z oliwek można uzyskać też środki dla diabetyków, które działają jak zastrzyki na...