Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1381 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Zioła na SIBO skuteczne jak antybiotyki. Zobacz najlepsze rośliny lecznicze
Ból brzucha i wzdęcia po jedzeniu to objawy szczególnie częste u kobiet, które coraz częściej oznaczają chorobą SIBO. Ta stosunkowo niedawno poznane zaburzenie...
W ten sposób przestałam jeść słodycze. To możliwe! Poznaj moją strategię
Od dawna chciałam przestać jeść słodycze, ale wiele prób skończyło się niepowodzeniem. Wreszcie mi się udało – znalazłam też sposób, by na zawsze uwolnić się od...
Zmiany na liście darmowych leków dla seniorów 65+ i dzieci. To złe wieści dla chorych
Lista bezpłatnych leków 65 plus i 18 minus obowiązywała niespełna 2 miesiące począwszy od 1 września, a już zachodzą w niej zmiany. Niestety, w nowym wykazie...
Jeśli chcesz schudnąć, pij tą herbatę. Zobacz najlepsze rodzaje
Herbata pomoże ci schudnąć – są na to dowody w liczbach. Ten smaczny napój przyspiesza bowiem metabolizm i wykorzystanie energii, a zwłaszcza spalanie tłuszczu...
Nalewkę z kasztanów stosuj nie tylko na żylaki. Działa przeciwbólowo
Nalewka z kasztanów to cenny przetwór na spirytusie, stosowany w leczeniu żylaków i zaburzeń krążenia. Kasztany w spirytusie do nacierania pomogą na bolące...
Olejek oregano to najsilniejszy ziołowy środek na infekcje. Tak go zastosujesz
Olejek oregano to esencja pachnących liści zioła, które jest najbogatsze w przeciwutleniacze. To zamienia go w produkt o wyjątkowych właściwościach...
Jeśli suszysz tak włosy, lepiej przestań. Możesz im bardzo zaszkodzić
Suszenie włosów suszarką uważa się za niekorzystne dla ich kondycji, ale tak samo może być z suszeniem naturalnym. Wszystko zależy od typu włosów oraz tego, w...
Masz przeziębienie czy grypę? Te objawy to pokażą
Grypa i przeziębienie dają podobne objawy, jednak wirusy grypy są dużo groźniejsze i często powodują powikłania. Jak odróżnić te infekcje? Ponieważ wywołują je...
Jak schudnąć na jajkach? Dieta jajeczna ma wiele wersji
Jajka to świetny składnik diet odchudzających: wysokobiałkowy, a dzięki temu stymulujący metabolizm i sycący. Nic dziwnego, że jest aż kilka wersji diety...
To bardzo zdrowy produkt, z którego warto korzystać. Polecany jest chorym
Masło orzechowe to wciąż niedoceniany superprodukt. Choć niektórzy widzą w nim bombę kaloryczną, dla innych taka dawka kalorii i białka jest wręcz zbawieniem....