Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1738 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
GORĄCY TEMATTo jeszcze nie koniec. Jest nowe zagrożenie ze strony koronawirusa
Lato w pełni, a to czas najmniejszej aktywności koronawirusa. Niech to nie uśpi naszej czujności, bo zachorowania nie ustały i są wywoływane przez nowe szczepy...
TYLKO U NASCzy papryka chili może zabić? Zobacz wyniki naszego śledztwa
Można je kochać lub ich nienawidzić. Jedni szukają „kopa”, którego dają ostre papryczki, inni unikają ich dosłownie jak ognia. Palący smak chili niesie za sobą...
Czas na nalewkę z wiśni. Śpiesz się, susza może wrócić
W tym roku wszystkie owoce jemy wcześniej, trzeba też już pomyśleć o przetworach. Nalewka z wiśni to jeden z najpyszniejszych, a zarazem najlepszych, jeśli...
Nie pij z tego kubka! To groźne dla zdrowia. GIS wycofuje niebezpieczny produkt
Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia wysokich poziomów migracji ołowiu i kadmu z obrzeża partii kubków. W opinii...
Koniec z ograniczeniami bezpłatnych leków dla seniorów. Nowa lista darmowych leków
Darmowe leki dla seniorów od 65. roku życia oraz dla niepełnoletnich wcale nie są tak łatwe do zdobycia, bo nie każdy medyk może wystawić receptę. Wkrótce już...
Takie są zmiany w programie „Profilaktyka 40 Plus”
Bezpłatne badania profilaktyczne dla osób po 40. już dają korzyści. Lekarze mówią o skutecznym wykrywaniu nadciśnienia, cukrzycy i dyslipidemii u pacjentów, a...
O TYM SIĘ MÓWIGroźna bakteria w sałacie! Zmarła pierwsza osoba. Tą bakterią można się zarazić latem
Takiego wybuchu epidemii nikt się nie spodziewał. Po tym, jak dziesiątki osób uległy zatruciu bakterią kałową E. coli, ze sklepów wycofano aż 60 różnych kanapek...
Uważaj w wakacje! Roznoszą tropikalną chorobę w UE. Pierwsza szczepionka na wirus
Tropikalne choroby, na które nie ma leków, grożą nam już w trzynastu krajach europejskich z powodu ocieplenia klimatu. Na zagranicznych wojażach można zarazić...
HIT DNIAUważaj! Ten przysmak dla psa może go zabić albo skrócić jego życie
Są dostępne dosłownie wszędzie i zachwalane jako naturalny przysmak dla psa. Prasowane i zwijane kości ze zwierzęcej skóry to jednak produkt przetwarzany z...
TYLKO U NASDieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!
Jaka dieta na płaski brzuch? Jedną z najlepszych opcji może być dieta 48-godzinna. Choć może się wydawać, że trwa tylko dwie doby, jest to długość jednego cyklu...