Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1736 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Ta nalewka pomoże przy zatrzymywaniu wody z organizmie i infekcjach
Choć to pospolita roślina i chwast, ma wyjątkowo cenne właściwości. Z nawłoci przygotujesz leczniczą nalewkę, która pomoże przy częstych problemach z układem...
Tak rozpoznasz zawał serca. Gdy pojawią się te objawy, nie zwlekaj, tylko działaj!
Zawał serca to stan krytyczny, gdy konieczna jest szybka pomoc w celu ratowania życia. Dochodzi wtedy do martwicy tkanek mięśnia sercowego, które mogą być...
GORĄCY TEMATTa bakteria powoduje zapalenie opon mózgowych. Niepokojąco wzrasta liczba zachorowań
Zakażenie może rozwinąć się pozornie bez powodu i doprowadzić do śmierci. Nosicielem tej bakterii jest co 5. zdrowy człowiek, gdy jednak patogen zaatakuje,...
HIT DNIATen nawyk niszczy mózg! Ulegają mu miliony Polaków
Kto nie lubi odpocząć przed ekranem, oglądając ulubione programy i filmy? To, co w pewnym stopniu stymuluje nasz mózg, może okazać się dla niego zgubne. Zbyt...
Tak pies pomaga w leczeniu pacjentów. Jak działa dogoterapia?
Zajęcia z odpowiednio przeszkolonym psem przynoszą ogromne korzyści u osób z problemami zdrowotnymi. Psi terapeuta wspomaga rehabilitację i rekonwalescencję...
O TYM SIĘ MÓWIKieliszek nie zaszkodzi? Zobacz, jak alkohol wpływa na twoje nawyki i zdrowie
Kilka piw czy kieliszków wina? Zdrowy styl życia ucierpi również przy mniejszych dawkach. Tak alkohol wpływa na twoją dietę i nawyki, kładąc się cieniem na stan...
Jak przetrwać upał? Z tymi sposobami unikniesz groźnego przegrzania
Upały są zagrożeniem dla zdrowia, a nawet dla życia. Łatwo dochodzi wtedy do odwodnienia i przegrzania organizmu, a także do udaru cieplnego. Zobacz, jak...
Jedz na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto sięgać kukurydzę w kolbach?
W sezonie na kukurydzę lubimy pogryzać ziarna z ugotowanej kolby lub grillować w całości i jeść z dodatkami. Cenne właściwości kukurydzy sprawiają, że warto...
Tych owoców raczej nie kupisz. Zbierz na przetwory, są zdrowsze niż z te z uprawy
W tym roku wcześniej zbieramy wszelkie owoce, również te dzikie. Rokitnik, dereń, tarnina, berberys, dziką różę czy głóg są idealne na przetwory, w tym dżemy i...
NOWE FAKTYOpalanie się nie musi szkodzić. Zobacz, jakie dawki słońca są korzystne dla zdrowia
Choć wciąż słyszy się, że opalanie to samo zło, wiele osób wciąż korzysta chętnie z kąpieli słonecznych. Czy jednak na pewno czynność, która zapewnia tyle...